Romania este astazi mult peste Germania si peste alte tari dezvoltate din Vest, mai ales din perspectiva unei tari in care se face business, cel putin asta sustine Bernd Heinrichs, managing director Internet of Everything in cadrul grupului Cisco.

"Este impresionant cat de mult s-a schimbat Romania in ultimii ani, mai ales in domeniul IT. Companiile s-au schimbat extrem de mult in ultimii doi ani, de exemplu, de la ultima mea vizita aici. Romania este mai tare azi decat Germania si decat multe alte state dezvoltate din Vest. Romania este mult mai antreprenoriala si ofera posibilitatea companiilor de a se dezvolta mai usor decat in alte state", a spus Heinrichs intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Potrivit acestuia, pentru a avea un business in Romania nu este nevoie de atat de multi bani precum este nevoie pentru a face unul intr-o tara din Vest. "Ca sa ai azi un business in domeniul IT aici este mult mai ieftin decat unul in Vestul Europei. Se simte o dorinta, in special in randul tinerilor antreprenori, de a porni start-up-uri promitatoare", a mai aratat managing directorul Cisco pe domeniul Internet of Everything.

In incercarea de a stopa exodul programatorilor, statul a facut din sectorul IT unul privilegiat, gratie unei facilitati fiscale care scuteste angajatii de la plata impozitului pe veniturile de natura salariala. Ca urmare, Romania a devenit un important hub pentru marile companii de IT si programare, dar in tot acest timp alte categorii profesionale, mult mai importante pentru bunastarea unei societati, cum ar fi medicii si profesorii isi cauta job-uri in Occident.

Un numar de 11 companii din IT, printre care Vodafone, eMag si Teamnet, au primit ajutoare de stat in valoare de 67,27 milioane de euro pentru proiecte in care au promis ca vor crea aproape 3000 de locuri de munca in urmatorii 3 ani, potrivit acordurilor de finantare acordate in 2014 de Ministerul de Finante. Toate aceste companii estimeaza ca vor avea costuri salariale de 149,56 milioane de euro in implementarea acestor proiecte IT. Ajutoarele de stat se vor acorda in baza schemei de ajutor de stat emise in baza Hotararrii de Guvern 797/2012, care vizeaza pentru investitii ce promoveaza utilizarea tehnologiilor noi (ITC) si crearea a cel putin 200 de locuri de munca.

Cum va arata lumea in 2020: roboti pe strazi, in case, dar si in sala de fitness...?

Prezent in aceste zile la evenimentul Cisco Connect din Capitala, Bernd Heinrichs, responsabil pe viitorul tuturor obiectelor inconjuratoare sustine ca in urmatorii ani vom asista la o schimbare uriasa in ceea ce priveste socializarea, nu doar intre noi - oamenii, ci mai ales vom lua parte la o socializare colectiva - atat a dispozitivelor inteligente intre ele cat si a noastra cu ele.

"Am observat cum in ultimii ani ne-am schimbat obiceiurile spre o viata mai simpla, mai usoara, iar acest lucru a capatat azi contur pentru ce va urma de maine. 2020 este atat de aproape, iar lucrurile au inceput sa se schimbe o data cu dezvoltarea industriei mobile-ului. (...) In urmatorii cinci ani vom vedea pe strada roboti care vor sprijini oamenii, ii vor ajuta. Vom vedea tot mai multe companii care isi vor optimiza procesele de fabricatie utilizand roboti. Mai mult, vom putea vedea roboti inclusiv in sport, in salile de fitness. Sanatatea va fi un domeniu care se va bucura din plin de evolutia tehnologica", a mai punctat reprezentantul Cisco.

O estimare deloc de neglijat: "Oamenii vor putea lucra chiar si pana la 80 de ani"

Potrivit lui Bernd Heinrichs, omenirea s-a schimbat uluitor si va continua sa se se adapteze tehnologiilor in anii urmatori, iar acest lucru nu va face decat sa aduca mai multa usurinta pentru oameni.

"Vom avea o balanta si mai buna in activitatea de zi cu zi, ceea ce ne va asigura mai mult timp liber. Domeniul sanatatii va fi unul dintre cele care se vor bucura cel mai mult de schimbarile care vor avea loc in urmatorii ani, iar acest lucru va favoriza o schimbare a piramidei vietii. (...) Tot acest proces, insa, va trebui luat ca un lucru bun. Tocmai de aceea, estimarea mea arata ca oamenii vor putea lucra fara probleme chiar si pana la 80 de ani", a mai spus Bernd Heinrichs.

Responsabilul pe dezvoltarea Internet of Everything din cadrul Cisco a tinut sa dea exemplul Uber, ca si factor care contribuie tot mai mult la schimbarea pe care o aduce Internetul de pe dispozitivele mobile in vietile noastre. "Ma uit la Uber, de exemplu. Mie mi-a schimbat viata. Este un pas marunt, dar extrem de valoros, care ne arata catre ce ne indreptam. Viitorul suna bine, iar faptul ca vom putea economsi timp pe care sa il valorificam in orice alt mod dorim ne face sa ne dorim si mai mult ca aceasta schimbare sa vina", a incheiat Heinrichs.

Cisco este in prezent unul dintre cei mai importanti producatori de solutii de retelistica la nivel global, companie implicata activ in schimbarea pe care noile tehnologii o va aduce.

Despre Internet of Things, 5G sau tehnologiile viitorului s-a vorbit mult si la editia din acest an a Mobile World Congress din Barcelona, eveniment la care a participat si wall-street.ro. Cele mai interesante subiecte dezbatute le puteti gasi in sectiunea dedicata special celui mai important eveniment de tehnologie si mobilitate din Europa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri