Un grup format din mediul de afaceri, studenti la Politehnica, dar si autoritati pregatesc primele proiecte care presupun dezvoltarea de orase inteligente in Romania, un plan schitat pentru prima data in Occident si care incepe sa capete contur in marile capitale europene, dar si la nivel global.

La evenimentul Cisco Connect, desfasurat zilele trecute in Capitala, s-au facut primele teste de proiecte aplicate pentru un oras inteligent, marcand astfel prima initiativa de acest gen care va face din Romania o tara adaptata viitorului global, un viitor al lucrurilor si obiectelor interconectate, al dispozitivelor "smart" si al relationarii dintre om si device-uri.

Notiunea de Internet of Things sau, mai nou, Internet of Everything, a aparut inca din urma cu mai multi ani, insa aceasta s-a dezvoltat treptat, in functie de evolutia tehnologiei. Conform celor mai noi date venite din partea gigantilor industriei, pana in 2020 ne vom putea astepta ca omenirea sa sufere schimbari majore in ceea ce priveste interactiunea cu obiectele inconjuratoare.

Odata cu lansarea primului iPhone, in 2007, primul smartphone cu ecran tactil dedicat, in piata a inceput sa se vorbeasca tot mai mult despre dispozitivele inteligente, despre inteconectarea omului cu acestea, despre posibilitatile nelimitate de acces la informatie si la diferite moduri care ne vor face viata mai usoara, iar acest lucru a capatat, treptat, denumirea de Internetul Lucrurilor (Internet of Things).

Romania este, fara indoiala, una dintre tarile in care infrastructura Internetului de mare viteza (4G) a fost implementata rapid, ceea ce va facilita si mai mult posibilitatea tarii noastre de a fi cu un pas mai aproape de cerintele viitorului. Asa se face ca Cisco, unul dintre cei mai mari producatori de solutii de retelistica la nivel global, impreuna cu Telekom Romania, parte a grupului german Deutsche Telekom, unul dintre gigantii europeni in domeniul telecom, au pus la punct primele initiative care vor face ca Romania sa fie cu un pas mai aproape de orasele viitorului.

"Avem nevoie de foarte multa inovatie pentru a construi Internetul lucrurilor, iar acest lucru ne va asigura un viitor mai bun pe baza tehnologiei. Avem solutii concrete in ceea ce priveste orasele inteligente, ele trebuie doar aplicate si dezvoltate intr-un ecosistem cu o viziune si scopuri comune", a declarat Dorin Pena, director general in cadrul Cisco Romania.

Potrivit acestuia, Cisco dispune in acest moment de tehnologia necesara transformarii unui oras obisnuit intr-unul inteligent. El a dat drept exemplu o ambulanta care transporta un bolnav si care prin intermediul unui sistem inteligent integrat, ar putea ajunge mai repede la spital daca traficul pe drumul ei ar fi descongestionat cu ajutorul semafoarelor conectate la sistemul de circulatie. Cisco sustine ca la baza unui astfel de proiect ambitios, care va necesita o investitie uriasa din partea tuturor partilor implicate, atat industrie, producatori, dar si autoritati.

Telekom: Romania este tara care a deschis usile noilor tehnologii 4G in Europa

Potrivit reprezentantilor Telekom, Romania este unul dintre cele mai dezvoltate state la nivel european in ceea ce priveste investitiile in infrastructura de Internet, investitiile in acest sector fiind uriase.

"Programele de investitii sunt majore. Activam intr-o industrie generatoare de nevoie de investitii. Este foarte simplu de demonstrat ca avem capabilitati de retea, iar planul este sa ne continuam investitiile in aceeasi directie. Romania este tara cu un avans considerabil din punct de vedere tehnologic raportat la sumele pe care clienti finali le platesc. Romania este o tara care a deschis usile Internetul de mare viteza, iar clientii se bucura de servicii competitive", a declarat Ovidiu Ghiman, chief commercial officer (CCO) in cadrul Telekom.

Potrivit reprezentantilor Cisco si Telekom, viitorul sub umbrela Internet of Things (IoT) va genera noi oportunitati de afaceri, dar pe langa acest lucru va crea si noi locuri de munca. "Numarul de locuri de munca va creste. Va fi similar cu ceea ce a creat Internetul in industrie. Suntem deja intr-o faza doi a acestui proces, iar rezultatele arata clar o orientare a tot mai multor oameni catre online. Viitorul in Internet of Things si Internet of Everything este o oportunitate uriasa pentru toata industria".

Reprezentantii Cisco au mai aratat ca un oras inteligent are nevoie de o infrastructura informatica bine pusa la punct. Ca si dezvoltare a conceptului de orase inteligente, Cisco sustine ca in Romania se vor putea implementa proiecte de tipul iluminatului inteligent, parcare inteligenta, management al gunoiului sau servicii care sa vina in sprijinul locuitorilor.

Cum va arata lumea in 2020: roboti pe strazi, in case, dar si in sala de fitness...?

Prezent in aceste zile la evenimentul Cisco Connect din Capitala, Bernd Heinrichs, responsabil pe viitorul tuturor obiectelor inconjuratoare sustine ca in urmatorii ani vom asista la o schimbare uriasa in ceea ce priveste socializarea, nu doar intre noi - oamenii, ci mai ales vom lua parte la o socializare colectiva - atat a dispozitivelor inteligente intre ele cat si a noastra cu ele.

"Am observat cum in ultimii ani ne-am schimbat obiceiurile spre o viata mai simpla, mai usoara, iar acest lucru a capatat azi contur pentru ce va urma de maine. 2020 este atat de aproape, iar lucrurile au inceput sa se schimbe o data cu dezvoltarea industriei mobile-ului. (...) In urmatorii cinci ani vom vedea pe strada roboti care vor sprijini oamenii, ii vor ajuta. Vom vedea tot mai multe companii care isi vor optimiza procesele de fabricatie utilizand roboti. Mai mult, vom putea vedea roboti inclusiv in sport, in salile de fitness. Sanatatea va fi un domeniu care se va bucura din plin de evolutia tehnologica", a mai punctat reprezentantul Cisco.

O estimare deloc de neglijat: "Oamenii vor putea lucra chiar si pana la 80 de ani"

Potrivit lui Bernd Heinrichs, omenirea s-a schimbat uluitor si va continua sa se se adapteze tehnologiilor in anii urmatori, iar acest lucru nu va face decat sa aduca mai multa usurinta pentru oameni.

"Vom avea o balanta si mai buna in activitatea de zi cu zi, ceea ce ne va asigura mai mult timp liber. Domeniul sanatatii va fi unul dintre cele care se vor bucura cel mai mult de schimbarile care vor avea loc in urmatorii ani, iar acest lucru va favoriza o schimbare a piramidei vietii. (...) Tot acest proces, insa, va trebui luat ca un lucru bun. Tocmai de aceea, estimarea mea arata ca oamenii vor putea lucra fara probleme chiar si pana la 80 de ani", a mai spus Bernd Heinrichs.

Cisco este in prezent unul dintre cei mai importanti producatori de solutii de retelistica la nivel global, companie implicata activ in schimbarea pe care noile tehnologii o va aduce.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri