In Romania, desi exista 1,5 milioane conturi de LinkedIn si peste 7 milioane de utilizatori de Facebook, iar tehnologia are o penetrare semnificativa la nivel personal, companiile se lasa mai greu convinse de utilitatea solutiilor de business pentru automatizarea interactiunilor cu clientii.

Un studiu recent realizat de Synergizer Business Solutions arata ca doar 28,92% dintre companiile romanesti cu cifra de afaceri pana in 50 milioane euro utilizeaza o solutie CRM, in timp ce 15,66 % nu cunosc conceptul de Customer Relationship Management. Aceasta situatie este strans legata de gradul redus de productivitate care caracterizeaza economia locala, Romania avand o productivitate de sase ori mai mica decat media europeana, conform rapoartelor Eurostat.

Comparativ, la nivel global, gradul de utilizare al solutiilor de tip CRM este estimat la peste 50%. Doar in 2013 gradul de utilizare al unui CRM in randul companiilor medii a crescut cu peste 73%.

Datele obtinute de Synergizer arata ca 25.9% dintre IMM-urile chestionate nu pastreaza istoricul interactiunilor cu clientii sau o fac pe suport de hartie, 39% folosesc fisierele de tip Excel si doar 20,48% lucreaza intr-un mod modern si eficient cu o solutie CRM. Situatia este similara in ceea ce priveste obtinerea previziunilor de vanzari sau in cazul managementului activitatii echipelor de vanzari. Nici la capitolul gestiunii activitatilor de marketing sau la cel de analiza si raportare, IMM-urile locale nu au adoptat modalitati de lucru actuale. Aproape jumatate dintre acestea se bazeaza pe Excel pentru analize de business si doar 13,86% folosesc un CRM. Aceasta demonstreaza ca exista sanse mari ca informatiile pe baza carora se iau decizii sa fie inconsistente si sa nu reflecte realitatea. Comparativ cu aceste date, studiile internationale arata ca la finalul anului 2015, 84% din companiile de top vor utiliza aplicatii de automatizare a activitatilor de marketing,

„Studiul realizat de Synergizer surprinde o realitate a economiei romanesti: lipsa uneltelor informatice, numeroase operatiuni manuale, productivitate scazuta. Simtim totusi in piata ca tot mai multi factori de decizie din companiile mici si medii realizeaza ca este important sa investeasca in automatizarea activitatii, fie ca vorbim despre procese financiare, vanzari, marketing sau suport. Costurile de oportunitate, tranzactiile pierdute in lipsa unor unelte de automatizare performante, sunt prea evidente pentru a fi ignorate de mediul de afaceri local” afirma Ioana Razvan, business developer manager, Synergizer Business Solutions.

Din perspectiva planurilor de viitor, studiul surprinde decizia imediata a 10% dintre companiile intervievate de a investi intr-o solutie pentru automatizarea interactiunilor cu clientii. Mai mult, pentru 51% dintre intervievati intelesul fata de aceste solutii exista, insa achizitia este amanata in lipsa bugetului. Pe de alta parte, in 35% din cazuri managementul nu este deschis pentru investitii solutii de tip CRM, ceea ce arata ca avem inca o problema de mentalitate. Aceste valori sunt intr-un contrast evident cu intentiile de cumparare de pe plan global, unde peste 49% din companii intentioneaza sa creasca investitiile intr-un CRM.

Prezentat in cadrul conferintei anuale „Sales&Marketing Forum” studiul „Gradul de automatizare a activitatilor de marketing si vanzari in IMM-uri” a fost realizat in randul companiilor mici si mijlocii cu cifra de afaceri pana la 50 milioane euro si pana la 500 de angajati.

Sursa foto: CRM/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri