Fenomenul Internet of Things (IoT), care va presupune interconectarea tuturor dispozitivelor inteligente in urmatorii ani, a inceput deja sa creasca exponential atat in zona consumatorilor cat si in mediul de afaceri, iar guvernele tarilor dezvoltate, dar si celor in curs de dezvoltare au inceput sa recunoasca avantajele pe care acest proces le aduce.

Intr-un raport recent al publicatiei Business Insider (BI) Intelligence a fost analizat ce anume a determinat evolutia Internet of Things si ce impact va avea acesta asupra mai multor sectoare din economie si cum acestea vor imbratisa inovatiile ce vor urma.

Astfel, Internet of Things va crea cea mai dezvoltata piata pentru electronice la nivel global. Conform raportului BI Intelligence, se estimeaza ca pana in 2019 vor fi de doua ori mai multe smartphone-uri, PC-uri, tablete, masini conectate si accesorii inteligente pe piata.

In plus, fenomenul IoT va genera economii suplimentare globale de 1,7 trilioane de dolari, iar acest lucru va fi realizat atat de echipamentele hardware, de software, costurile de instalare, serviciile de management, dar si eficienta pe care fenomenul viitorului il va da economiei globale. Pe latura hardware de dezvoltare se estimeaza de asemenea ca numarul de dispozitive livrate in urmatorii patru ani va ajunge la 6,7 miliarde de unitati. Veniturile realizate din comercializarea de solutii hardware vor genera un total de circa 50 de miliarde de dolari, ceea ce va reprezenta aproximativ 8% din totalul veniturilor care vor fi reprezentate de Internet of Things. , in timp ce producatorii de solutii software si cei care vor dezvolta infrastructura vor fi principalii generatori de resurse.

Cu ochii pe guvernele lumii: Aici este potentialul! Cum va eficientiza IoT tot ce ne inconjoara

Raportul BI Intelligence mai arata ca sectorul enterprise va conduce in dezvoltarea IoT, generand aproximativ 46% din livrarea de dispozitive inteligente in acest an, insa isi va pierde din avans pe parcurs, asta dupa ce guvernele si casele individuale se vor dezvolta. Pana in 2019, Guvernele lumii vor conduce detasat in privinta livrarile de dispozitive ca parte a integrarii in Internet of Things

Fara indoiala, cel mai mare beneficiu al Internet of Things va fi cel al eficientei si al costurilor mult mai reduse. Fenomenul promite sa aduca o eficienta sporita atat in locuinte, cat si in orase sau la locul de munca, oferind posibilitatea consumatorului sa aiba acces total la ceea ce se petrece in jurul sau. Chiar si asa, inca exista si vor exista persoane care vor ezita sa isi utilizeze dispozitivele inteligente din cauza problemelor de securitate, inca o piedica in calea dezvoltarii acestui sector.

Tehnologia 5G, principalul motor de dezvoltare al Internet of Things

Marii furnizori de Internet, companii de telefonie sau producatori de solutii de retelistica au demarat inca de anul trecut primele teste pentru ceea ce va urma sa fie viitorul in domeniul tehnologiei mobile. Tehnologia 5G va schimba complet lumea Internetul asa cum o stim azi, iar acest lucru a fost principala tema de discutie la editia din acest an a Mobile World Congress, eveniment care s-a desfasurat la inceputul lunii martie la Barcelona.

Internetul va schimba complet modul de viata al omenirii si va face totul mult mai simplu, iar de acest lucru nu ne despart decat cinci ani, cel putin asta sustin vocile din industrie care prevad un viitor al interconectarii si al obiectelor inteligente menite sa ne usureze activitatea.

Potrivit sefului Orange, Internet of things (IoT) si tehnologia 5G vor interconecta intre 30 si 50 de miliarde in urmatorii cinci ani, marcand astfel o evolutie spectaculoasa a industriei de profil.

“4G a crescut spectaculos si este un succes peste tot in lume. 5G trebuie sa fie lansat la un timp perfect pentru a intelege perfect ce va insemna revolutia Internet of things. Experienta utilizatorilor se va schimba complet in era 5G – va exista Internet de mare viteza in avioane, pe stadioane, in spatii foarte aglomerate, iar infrastructura va permite unui numar urias de utilizatori sa acceseze aceste servicii fara probleme”, a spus Stephane Richard, CEO-ul Orange.

5G va reduce consumul de energie si va eficientiza costul si va face ca inca 2 MLD. de oameni sa fie mai aproape de Internet

Mai mult decat atat, subliniaza Stephane Richard, 5G va aduce o schimbare in ceea ce priveste consumul de energie si cost si va putea ajunge si la cele doua miliarde de oameni care inca nu au acces la Internet, mai ales in Africa, continent care s-a dezvoltat extrem de puternic in ultimii ani.

“5G va oferi si mai multa flexibilitate. 5G ne va schimba vietile. Practic viitoarea tehnologie va permite retelelor sa fie mai bune. Omniprezenta internetului 5G va permite sa aduca populatiei o experienta mult mai umana. (…) totul va fi mai simplu. Masinile autonome vor comunica intre ele, vor interactiona cu parcarile si se vor asigura ca statiile de incarcare vor fi libere. 5G ne va ajuta sa avem o lume mai verde, iar infrastructura 5G va fi dezvoltata in asa fel incat sa consume cat mai putina energie”, a mai spus CEO-ul Orange in cadrul unei conferinte desfasurate in Barcelona, la targul dedicat mobilitatii – Mobile World Congress 2015.

De cealalta parte, CEO-ul companiei de telefonie spaniole Telenor sustine ca ceea ce va urma in urmatorii cinci ani ne va schimba cu totul vietile.

“Vom vedea o noua piata care se va dezvolta in urmatorii cinci ani. In prezent sunt circa 3,6 miliarde de SIM-uri active – iar numarul acestora se va dubla in urmatorii ani. Asteptarile sunt mari in privinta digitalizarii. Totodata, numarul de utilizatori de internet va creste pana la 3,8 miliarde pana in 2020, in conditiile in care in prezent vorbim despre circa 2,2 miliarde”, a declarat Jon Fredrik Baksaas (foto), CEO al Telenor.

Desi estimarile pentru anii care urmeaza indica o crestere exponentiala a numarului de dispozitive inteligente interconectate, Europa nu sta foarte bine la capitolul adoptare a tehnologiei, fata de SUA sau China, care vine puternic din urma.

“Inovatia in sector inseamna inovatie in retele. Migratia spre 4G a fost cea mai rapida in ceea ce priveste retelele. Daca 4G a aparut in anul 2009, la 5-6 ani deja de la aparitie numai 7% dintre conexiuni sunt realizate prin 4G la nivelul Europei, asta in conditiile in care in SUA, in anul 2010, 50% din conexiuni erau 4G. Estimarile noastre arata ca Europa va ajunge la acest nivel abia in anul 2020. O piata care vine puternic din urma este China, unde 4G/LTE detine deocamdata 10% din piata, dar unde cresterea este de peste doua ori mai mare decat in SUA.

Olimpiada de Iarna din Coreea de Sud (2018), primul eveniment oficial care va testa tehnologia 5G

Primul test oficial al retelelor 5G va fi facut chiar in urmatorii trei ani, la Pyeongchang, in Coreea de Sud, marcand astfel oficial lansarea la nivel global a viitorului in industria online si mobile.

Marii jucatori din piata isi pun mari sperante in 5G si se asteapta ca acesta sa debuteze chiar din 2018, la evenimentul olimpic din Coreea de Sud. Chiar si asa, estimarile acestora indica faptul ca retelele vor ajunge la stadiul de maturitate dupa 2020, voci sustinand ca va fi nevoie de timp, iar numai cinci ani sa fie prea putin pentru o astfel de revolutie tehnologica.

“Avem nevoie sa cream aceasta lume a 5G si sa acceleram viitorul. termenii tehnologiei viitorului vor fi Internet of things, Big Data, Cloud si Convergence, iar acestea vor schimba complet modul in care sunt percepute azi retelele”, a punctat Dr. Chang -Gyu Hwang, CEO al KT Corporation, cel mai mare grup de telecomunicatii si media din Coreea, companie care lucreaza la proiectul GIGAtopia, un plan ambitios de a aduce mai aproape experienta 5G pe teritoriul asiatic.

Olimpiada de iarna din Pyeongchang va debuta pe data de 9 februarie 2018 si va marca, astfel, primul eveniment major care sa beneficieze de o experienta completa 5G.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri