Victor Ponta sustine ca Romania are o mare oportunitate pentru a dezvolta securitatea cibernetica impreuna cu SUA, tara cea mai avansata in domeniu, si poate fi un lider regional, pentru ca are o bogatie naturala de necontestat, respectiv calitatea persoanelor care lucreaza in acest sector.

El a facut aceste afirmatii, luni, in discursul de deschidere al conferintei "Summitul Regional pentru Securitate Cibernetica & Misiunea Economica a SUA", la Palatul Parlamentului, eveniment la care participa si o delegatie economica a Statelor Unite ale Americii condusa de Bruce Andrews, adjunctul Secretarului pentru Comert din cadrul Departamentului comertului din SUA.

"Pentru Romania este o mare oportunitate pentru a dezvolta acest domeniu, cybersecurity, impreuna cu Statele Unite ale Americii, cu siguranta tara cea mai avansata in acest domeniu, si sa dovedim ca putem fi, nu doar pe plan national, dar pe plan regional, un lider in acest domeniu atat de special si atat de important. Suntem si putem fi in continuare un lider, in primul rand pentru ca Romania are o bogatie naturala imposibil de contestat (...) si aceasta bogatie naturala o reprezinta capacitatea in special a tinerilor nostri, a tuturor celor care lucreaza in acest domeniu, capacitatea acestora de reusi atat in institutii publice, in companii private, sa fie inventivi, sa creeze, sa anticipeze si sa fie eficienti in ceea ce inseamna o lume atat de deschisa si in acelasi timp atat de fragila", a afirmat Ponta, conform Mediafax.

El a precizat ca relatiile politice, militare si economice dintre Romania si SUA depind de capacitatea celor doua state de a asigura tehnologiile privind comunicatia, folosirea datelor, soft-urile, capacitatea de a rezista la "cel mai dificil si complicat razboi pe care-l avem de purtat", respectiv protejarea datelor si tehnologia de comunicatii. "Cybersecurity priveste viata de zi cu zi a fiecarei tari si a fiecarui cetatean din tarile noastre, si cand spun de zi cu zi, ma refer la 24 de ore pe zi, 7 zile din 7, atunci cand orice fel de sistem, fie el militar, fie civil, fie de business, se afla cu adevarat sub amenintarea unor atacuri, sub amenintarea unor proceduri ilegale, pe care noi trebuie sa stim sa le prevenim, sa le contracaram si sa le limitam pagubele atunci cand acestea se realizeaza", le- a spus Ponta participantilor.

El a aratat ca atentia deosebita pe care parteneriatul Romania-SUA o acorda acestui sector este binevenita si extrem de necesara. De asemenea, Ponta a apreciat ca Romania are sansa de a colabora cu liderul mondial in domeniu si a considerat ca are un un potential urias cu largi perspective pentru viitor si o legislatie care sprijina dezvoltarea acestui domeniu atat in zona privata, cat si la nivelul institutiilor specializate ale statului.

Seful Executivului a evocat posibilitatea dezvoltarii unui parteneriat privat, business to business, intre companii americane si romanesti, ceea ce ar avea ca efect creare de noi locuri de munca, de creare a noi tehnologii, precum si de a fi "cu un pas inainte" celor care folosesc lumea virtuala in scop ilegal si care pun in pericol institutiile si democratia din Romania si din regiune.

Securitatea cibernetica si increderea in serviciile publice - prioritate nationala

Securitatea cibernetica si increderea in serviciile publice sunt o prioritate pentru Guvern, iar Romania isi propune masuri de securitate menite sa sporeasca protectia infrastructurilor cibernetice, simultan cu protectia drepturilor si libertatilor cetatenilor, a declarat ministrul Comunicatiilor, Sorin Grindeanu.

El a aratat, luni, in deschiderea Summit-ului Regional de Securitate Cibernetica, ca mediul online, Internetul are marele potential de a promova democratia si diversitatea culturala si de a schimba profund modul in care oamenii lucreaza, traiesc, interactioneaza intre ei si cu autoritatile publice. Astfel, internetul se dovedeste un factor de schimbare important in aproape toate domeniile vietii: administratie, invatamant, sanatate, mediul de afaceri. Grindeanu a subliniat, in context, ca o data cu cresterea gradului de automatizare si cu extinderea si amplificarea amenintarilor cibernetice, se impune o noua paradigma a culturii de securitate nationala, astfel incat statele membre sa se asigure ca atat organismele publice cat si anumiti operatori de pe piata intreprind masurile tehnice si organizatorice corespunzatoare pentru gestionarea riscurilor privind securitatea retelelor si a sistemelor informatice.

"Romania isi propune sa dezvolte un mediu de informatii dinamic bazat pe interoperabilitatea sistemelor si serviciilor societatii informationale, sa introduca masuri de securitate menite sa sporeasca protectia infrastructurilor cibernetice, in conformitate cu reglementarile europene si internationale in vigoare, respectand in acelasi timp cadrul de reglementare in domeniul protectiei drepturilor si libertatilor cetatenilor. Securitatea cibernetica si increderea in serviciile publice reprezinta o prioritate nationala pentru guvernul roman si este o cerinta de baza pentru dezvoltarea infrastructurii electronice, a retelelor de transport de date, a serviciilor electronice si a comunicatiilor", a declarat ministrul Grindeanu.

El a adaugat ca increderea cetatenilor in serviciile online poate fi consolidata prin asigurarea unui grad ridicat al securitatii cibernetice, in prezent 72% dintre utilizatorii de Internet din Europa exprimandu-si rezervele cu privire la utilizarea serviciilor online, pentru ca sunt nevoiti sa dezvaluie prea multe date cu caracter personal. Grindeanu a afirmat ca, prin urmare, este necesar punerea accentului pe asigurarea confidentialitatii, integritatii, autenticitatii si disponibilitatii acestor date.

"Consider ca eforturile noastre nu trebuie sa se opreasca doar la producerea de tehnologii si vinderea acestora catre institutiile statului, ci dimpotriva, trebuie sa vizeze colaborarea efectiva public-privat pentru a identifica nevoi si a dezvolta solutii care sa combata riscurile si amenintarile din domeniul securitatii cibernetice pe toate cele trei paliere: vulnerabilitatea tehnologiilor, factorul uman si procedurile. La fel de importanta este cresterea nivelului de constientizarea a acestora in randul utilizatorilor, cat si a necesitatii de a asigura protectia propriilor sisteme informatice", a spus Sorin Grindeanu. Ministrul a mai precizat in cea de a treia zi a Summit-ului se va lansa Centrulde Inovare in Securitate Cibernetica, iar reuniunea se va incheia cu o declaratie comuna privind cooperarea in domeniul securitatii cibernetice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri