Bruce Andrews (foto), adjunctul Secretarului american pentru Comert, a declarat, luni, la Bucuresti, ca in intreaga lume exista o crestere a protectionismului si a nationalismului digital, dar acestea limiteaza cresterea economica.

In cadrul Summitului Regional pentru Securitate Cibernetica, Bruce Andrews, adjunctul Secretarului american pentru Comert, a declarat ca SUA sunt "dornice" sa colaboreze cu Romania "pentru a face fata pericolului emergent" al atacurilor cibernetice. "Cred ca una dintre cele mai bune modalitati prin care putem ajuta Romania sa-si protejeze infrastructura vitala de invadatori ostili este continue dezvoltarea de tehnologii inovative cu ajutorul companiilor americane de inalt nivel din IT", a precizat oficialul SUA, venit la Bucuresti cu o misiune formata din 20 de companii americane de profil.

Potrivit Mediafax, Andrews a subliniat faptul ca Romania a dovedit ca este un lider in tehnologia informatiei, aici fiind realizate noi descoperiri care sunt folosite peste tot in lume. "Expertiza dvs in acest domeniu nu a trecut neobservata de catre companiile americane. Romania este a doua limba vorbita – dupa engleza – in birourile Microsoft din intreaga lume. Datorita combinatiei de sofisticare tehnologica si de aptitudini lingvistice ale romanilor, companii americane majore si-au stabilit birourile regionale in Bucuresti", a spus adjunctul Secretarului american pentru Comert, subliniind ca este "loc de mai mult" in ceea ce priveste colaborarea romano-americana in domeniul IT.

Bruce Andrews a declarat ca cele 20 de companii americane venite la Bucuresti, unele prezente deja aici, altele dispuse sa vina sa investeasca, pot ajuta Romania sa-si atinga "obiectivele economice si de securitate". "Dar pentru a se intampla asta este esential sa nu fie implementate legi si reglementari care sa dauneze securitatii cibernetice, sa impiedice interoperabilitatea si inovarea. Asistam la o crestere in intreaga lume a protectionismului digital si a nationalismului digital, guvernele adoptand legi si politici in beneficiul industriei domestice. Aceste actiuni – sub masca reglementarii economice si de securitate – limiteaza cresterea economica, negandu-le cetatenilor si afacerilor accesul la cele mai bune tehnlogii din lume", a afirmat Andrews.

"Daca vrem sa prevenim viitoare atacuri cibernetice, guvernele si industria de profil trebuie sa colaboreze pentru a face fata acestor provocari comune", a mai spus oficialul american.

Ministrul de externe: Trebuie sa intarim schimbul de informatii in regiune pentru a face fata cyber-atacurilor

La acelasi summit, ministrul Bogdan Aurescu a declarat, luni, ca este necesara intarirea colaborarii si a schimbului de informatii intre statele din regiune pentru a face fata atacurilor cibernetice care ar putea conduce la conflicte politico-militare, precizand ca in prezent schimburile sunt doar pe baze informale.

"Riscurile de securitate cibernetica sunt in crestere, lumea in care traim este tot mai conectata, tot mai complexa, nimeni nu este scutit de riscuri, de provocari, dar aceste riscuri si provocari vin si impreuna cu oportunitati (...) Rolul Romaniei de natiune lider pentru Fondul voluntar de asistenta pentru Ucraina in domeniul apararii cibernetice, participarea la operatiunea din Afganistan si multe altele pot sa reprezinte posibile cauze pentru care tara noatra sa fie o posibila tinta a atacurilor cibernetice statale sau extremist-teroriste motivate ideologic", a declarat, luni, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

El a subliniat ca misiunea de comert a SUA in domeniul securitatii cibernetice, aflata in Romania in aceste zile, si Summitul Regional vin "intr-un context potrivit" pentru tara noastra, care are acum "ocazia sa foloseasca aceasta oportunitare deosebita pentru a actiona ca element de legatura intre SUA si tarile din regiune ca facilitator pentru dezvoltarea de proiecte cu impact regional in domeniul securitatii cibernetice".

"Parteneriatul Strategic dintre Romania si SUA este unul dintre cei mai importanti piloni ai politicii externe a Romaniei. El aduce o contribuitie distincta in definirea profilului strategic al tarii noastre, in special in contextul aderarii la NATO si la UE", a spus Aurescu, adaugand ca Summitul va pune bazele unei cooperarii in regiune in directia cresterii eforturilor pentru consolidarea capacitatilor in domeniul cibernetic.

"Obiectivul final pentru Romania este sa devina un lider regional in securitate cibernetica. Este necesar mai mult ca oricand sa intarim colaborarea si schimbul de informatii intre statele din regiune pentru a face fata atacurilor cibernetice care ar putea conduce la conflicte politico-militare. De aceea, apreciem sprijinul SUA si consideram ca organizarea unui subgrup special in domeniul securitatii cibernetice in cadrul Task Force-ului pentru implementarea Parteneriarului Strategic va contribui la intarirea cooperarii bilaterale in domeniul securitatii cibernetice", a afirmat seful diplomatiei de la Bucuresti.

Aurescu a subliniat ca acest Summit pentru Securitate Cibernetica are doua obiective: promovarea cooperarii in regiune si schimbul de informatii in domeniul securitatii cibernetice. Totodata, ministrul de Externe a precizat ca o cooperare va fi "cu adevarat eficienta in masura in care toti participantii vor fi disputi sa impartaseasca informatiile pe care le au".

"In ceea ce priveste incidentele de securitate, schimburile de date intre statele membre au avut loc pana acum doar pe baze informale sau in cadrul unor schimburi bilaterale reglementate, iar exercitiile din cadrul securitatii cibernetice sunt inca intr-un stadiu embrionar", a afirmat Aurescu. Ministrul Afacerilor Externe a mai spus ca Romania, cu sprijinul SUA, va putea contribui la furnizarea de expertiza in evaluarea si pregatirea expertilor din regiune, in domeniul public si in domeniul privat.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri