Am putea ramane surprinsi sa aflam ca tot ceea ce utilizam in jurul nostru, fie ca este vorba despre un laptop, un desktop, tableta sau smartphone, poate fi parte dintr-un supercomputer. Mai mult decat atat ne putem gandi ca aparitia PC-ului este poate cea mai mare inventie a secolului 20, fara de care astazi mult din avansul tehnologic nu ar fi existat.

Aparitia calculatorului, dar si cea a Internetului au revolutionat lumea inconjuratoare, iar astazi, datorita avansului tehnologic putem asista la creatii cinematografice de ultima generatie, care sa transpuna realitatea din spatele marilor ecrane cat mai aproape de catre spectator. Nu doar industria cinematografica a avut de castigat de pe urma dezvoltarii tehnologiei, aproape tot ceea ce astazi ne inconjoara este datorita inventiei PC-ului si a avansului tehnologic in aceasta directie.

In filmul “Chappie”, de exemplu, care ruleaza in aceasta perioada pe marile ecrane, si in care este prezentata povestea unui robot futurist care capata valente umane, spectatorii sunt transpusi intr-o lume in care tehnologia este folosita in moduri neasteptate.

Primele supercomputere din lume foloseau procesoare scumpe, specializate, ce puneau in valoare puterea de calcul ridicata pentru a efectua majoritatea sarcinilor, dar astazi, multe dintre cele mai puternice supercomputere folosesc noi tehnologii pentru a produce asa-numitele "noduri", implementate inclusiv in filmul Chappie.


La fel s-a intamplat si in cazul utilizatorilor obisnuiti, si nu doar a profesionistilor. La inceputuri, accesul publicului larg la un calculator a fost unul foarte exclusivist, costurile necesare achizitionarii unui astfel de dispozitiv fiind de-a dreptul exagerate, daca ar fi sa le comparam cu ceea ce se intampla in prezent. In anii 2000, de exemplu, un laptop era considerat un lux pentru orice utilizator, mai ales daca vorbeam de cineva din Romania. Cel mai ieftin dispozitiv de acest gen nu costa mai putin de 1.000 de euro, iar la acea vreme 1.000 de euro era o suma importanta.

Tehnologia a avansat si o data cu ea s-a dezvoltat si ramura profesionistilor care utilizeaza sistemele de calcul ale momentului, asa numitele “Supercomputere”, dar care, suprinzator, sunt astazi inclusiv la indemana utilizatorului obisnuit, al celui pasionat de jocurile video, de exemplu.

Pentru a crea Supercomputerul din filmul “Chappie”a fost necesara conectarea mai multor console PlayStation 4, fiecare in parte avand o putere de procesare de 1,84 teraflopi. Sony PlayStation 4 este in momentul de fata cel mai bine vanduta consola de jocuri la nivel global, fiind comercializata in milioane de unitati pe intreg globul.

“In ultimii ani, clusterele de calcul au putut atinge performantele actuale datorita mix-ului din tehnologia procesoarelor. CPU-ul (procesorul), inima Supercomputerelor, este suplimentat cu acceleratorii grafici pentru a livra o capacitate de calcul imensa intr-un mod eficient energetic. De remarcat este scena in care patru console Sony PlayStation 4, dotate cu placi grafice si procesoare AMD, sunt conectate impreuna petru a forma un Supercomputer. In timp ce “Chappie” este o creatie artistica, ideea de a folosi mai multe console de jocuri pentru a obtine perfomante tehnice ridicate nu este atat de iesita din comun pe cat am crede. Includerea intr-o matrice de dispozitive permite oricarui echipament tehnic sa devina parte a unui supercomputer”, sustine Ramona Prodea (foto mai jos), REE manager in cadrul AMD.

Potrivit acesteia, eficienta energetica reprezinta cheia pentru realiza un cluster, dat fiind faptul ca racirea a mii de procesoare este o provocare pentru inginerii ce trebuie sa se incadreze intr- un buget limitat.

Prin punerea in comun a resurselor de calcul si de stocare, academicienii, oamenii de stiinta, corporatiile si guvernele sunt capabile sa abordeze unele dintre cele mai dificile intrebari ale lumii, de la cercetarea medicala la explorarea mineralelor.

“In multe cazuri, clusterele Supercomputerelor sunt formate din mai mult de 10.000 de noduri, avand mai mult de 100.000 de nuclee de calcul, fiecare nucleu fiind folosit in vederea realizarii scopului final. Prognoza meteo a fiecarei zile este realizata ruland modele si algoritmi complecsi pe mai multe clustere. Design-ul masinilor este de asemenea efectul supercomputerelor ce simuleaza dinamica fluidelor pentru a micsora consumul si a creste eficienta. Cand urmariti prognoza meteo veti fi surprinsi sa aflati ca aceasta este in parte calculata prin rularea de modele extrem de complexe de prognoza pe clustere. Supercomputerele fac mai mult decat aplicatii stiintifice sau prognoze meteo. Masina pe care o conduceti a fost, cel mai probabil, partial proiectata si testata cu ajutorul unui supercomputer care analizeaza dinamica fluidelor cu scopul de a creste eficienta consumului de combustibil”, a mai precizat managerul AMD.

Putem spune in acest fel ca Supercomputerele au jucat un rol important in viata de zi cu zi si ca sunt predispuse unui rol mai important in viitorul apropiat. Cu toate acestea, poate ca cel mai impresionant aspect este acela ca sunt alimentate de aceeasi tehnologie gasita in aparatele electrice de a caror potential nu suntem constienti.

Ce ne-ar fi lipsit azi daca nu ar fi existat computerul?

Fara existenta computerului este greu de imaginat cum ar fi aratat astazi lumea. Tot ceea ce vedem in jurul nostru se datoreaza dezvoltarii tehnologiei si a aparitiei mijloacelor care, pana la urma, ne-au usurat activitatea de zi cu zi, atat noua, utilizatorilor obisnuiti, cat si profesionistilor in domeniu.

Daca ne imaginam pentru un moment cum aratau filmele in anii ’40 din punct de vedere tehnologic si cum este astazi realizata productie cinematografica complexa diferentele sunt uriase. Este si motivul pentru care astazi numarul pasionatilor de filme a crescut tot mai mult, dar si numarul de sali de cinema s-a dezvoltat exponential. Inclusiv statisticile din ultimii ani arata ca marile productii de la Hollywood au adunat un numar tot mai mare de pasionati ai filmelor de tipul blockbusterelor, o componenta importanta fiind dezvoltarea noilor tehnologii in industria de profil.

Voi cum v-ati imagina astazi o lume fara calculatoare, smartphone-uri sau Internet?

Sursa foto: captura Columbia Pictures

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri