Pana in 2020, tehnologiile mobile avansate vor deveni tot mai populare si des intalnite la nivel mondial; 70% din populatia lumii va utiliza smartphone-uri si 90% dintre oameni vor locui in zone acoperite de retele de broadband mobil, conform celei mai recente editii Ericsson Mobility Report.

Cel mai nou raport Ericsson Mobility Report indica o crestere fantastica a popularitatii tehnologiilor mobile avansate la nivel mondial pana in 2020: numarul de abonamente pentru smartphone-uri se va dubla, ajungand la un total de 6,1 miliarde, 70% din populatia lumii va utiliza smartphone-uri si 90% dintre oameni vor locui in zone acoperite de retele de broadband mobil.

Raportul, o cuprinzatoare trecere in revista a ultimelor tendinte mobile, arata cum, in pietele dezvoltate, cresterea va fi generata de numarul mai mare de dispozitive detinute de fiecare persoana in parte. Pe pietele in dezvoltare pe de alta parte, cresterea va fi sustinuta prin adaugarea de noi utilizatori, pe masura ce smartphone-urile vor deveni mai accesibile ca pret. Aproape 80% din noile abonamente de smartphone-uri vor fi incheiate in regiuni precum Asia Pacific, Orientul Mijlociu si Africa.

Cresterea in popularitate a smartphone-urilor va conduce si la o crestere accelerata a traficului de date. Astfel, traficul mobil initiat de pe smartphone-uri se va majora de 10 ori pana in 2020, ajungand sa reprezinte 80% din traficul total de date. In America de Nord, spre exemplu, consumul lunar mediu de date va creste de la 2,4 GB, cat este in acest moment, la 14 GB in 2020.

Rima Qureshi, Senior Vice President, Chief Strategy Officer, Ericsson, a explicat: „Tehnologia mobila se dezvolta, iar ratele de utilizare a datelor mobile creste exponential, avand la baza popularitatea tot mai mare a smarpthone-urilor si conectivitatea mobila imbunatatita. In acest conditii, in cativa ani, revolutia big data pe care o experimentam noi astazi va semana mai mult cu sosirea unui floppy disk. Exista un potential imens pentru o transformarea la scara larga a tehnologiei, ceea ce le va permite operatorilor telecom, dar si companiilor din alte industrii sa isi asigure noi surse de venit. In acelasi timp, insa, noua directie de dezvoltare va necesita si un focus mai atent pe livrarea de servicii intr-o maniera eficienta din punct de vedere a costurilor si pe deschiderea companiilor catre noi modele de business pentru a putea fi competitive.”

Cresterea numarului de aplicatii disponibile, precum si costurile in scadere ale modemurilor vor contribuit la marirea numarului de dispozitive conectate. Specialistii Ericsson estimeaza un total de 26 de miliarde de dispozitive conectate pana in 2020, confirmand astfel ca suntem pe drumul cel bun catre transformarea viziunii celor 50 de miliarde de dispozitive conectate in realitate.

In plus, traficul video mobil va creste cu un extraordinar 55% anual pana in 2020 si va reprezenta aproximativ 60% din traficul mobil de date inregistrat la finalul perioadei. Cresterea aceasta va fi, in mare, posibila ca urmare a faptului ca utilizatorii incep sa prefere servicii de streaming video, iar continutul video este din ce in ce mai des inclus in stiri, reclame si platforme de social media.

Pe pietele dezvoltate, o parte semnificativa a traficului de date provine de la un grup mic de abonati. Acesti utilizatori intensivi de date reprezinta 10% din numarul total de abonati, dar genereaza 55% din traficul total de date. Acesti utilizatori urmaresc, in medie, o ora de continut video in fiecare zi, de 20 de ori mai mult decat un utilizator obisnuit.

Ericsson Mobility Report prezinta date, previziuni si analize legate de traficul mobil, numarul de abonamente si comportamentul consumatorilor, oferind informatii importante despre traficul inregistrat in prezent si tendintele de piata.

Ericsson realizeaza in mod regulat masuratori de trafic in peste 100 de retele live din cele mai importante regiuni ale lumii. Masuratori detaliate sunt realizate in mai multe retele WCDMA/ HSPA si LTE din lume pentru a scoate la iveala tipare diferite de utilizare a Internetului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri