Plant-e, o companie din Olanda, a gasit o modalitate prin care sa obtina electricitate din plantele vii, urmand sa o utilizeze pentru a alimenta hotspot-uri Wi-Fi, incarca telefoane mobile, dar chiar si a oferi iluminat stradal, cat si posibilitatea de a-l dezvolta si utiliza in propriile locuinte.

Proiectul, care poarta denumirea de Starry Sky, a fost prezentat pentru prima data in toamna anului trecut langa Amsterdam, compania reusind atunci sa alimenteze cu energie electrica nu mai putin de 300 de becuri LED necesare pentru iluminatul stradal in doua zone total diferite. Mai mult, tehnologia pe care au implementat-o inginerii olandezi este folosita pentru a alimenta cu energie si sediul companiei care se afla in orasul Wageningen.

Compania Plant-e a fost fondata in anul 2009 si este parte a unui proiect derulat de catre departamentul de Tehnologie a Mediului de la Universitatea din Wageningen.

Tehnologia dezvoltata si implementata de catre inginerii olandezi permite acestora sa obtina curent din aproape orice loc in care plantele pot creste

„In timpul fotosintezei plantele produc substante organice. Parte a acestor substante organice este folosita pentru cresterea plantelor, dar o mare parte din aceasta nu poate fi folosita si ajunge in pamant prin intermediul radacinilor. In jurul radacinilor apar micro-organisme care ulterior prin anumite procese genereaza energie. In tot acest proces, electroni sunt eliberati ca si produs inutil si aici este momentul in care energia din plante poate fi extrasa fara sa afecteze sau sa compromita in vreun fel dezvoltarea naturala a florei”, arata inginerii Plant-e.

Sa ne imaginam o casa pe acoperisul careia sunt plante. Pe site-ul companiei olandeze sunt cateva imagini animate in care este prezentata o mini-padure care se dezvolta pe locuinta si care ofera suficienta energie pentru a alimenta intreaga cladire. Singura problema in momentul de fata este cantitatea de energie pe care acestea o pot genera, mai ales ca intr-un camin vorbim si de mari consumatori de energie, este inca la un nivel scazut.

Chiar si asa, UBS, cea mai mare banca privata la nivel global, isi incurajeaza investitorii sa se alinieze tendintelor viitorului si sa adopte aceast mod de a economisi energie. Potrivit UBS, plantele care vor putea furniza energie electrica ar putea disparea in urmatorii 10 pana la 20 de ani.

Acoperisurile verzi devin obligatorii in tarile din Occident: Franta se aliniaza tendintelor eco

Toate noile cladiri construite in zonele comerciale din Franta vor trebui sa fie acoperite partial fie cu plante, fie cu panouri solare, arata o noua lege care a fost adoptata de curand in Hexagon.

„Acoperisurile verzi” (Green Roofs – engl.), dispun de un efect de izolare foarte bun, care reduce cantitatea de energie necesara pentru incalzirea pe timp de iarna sau a racirii in verile toride. Mai mult, asa numitele acoperisuri verzi au capacitatea de a retine apa de ploaie si reduc astfel considerabil problemele care pot aparea in cazul unei furtuni, vorbind aici despre infiltratii sau alte situatii de acest fel.

Daca ne referim si la impactul asupra faunei, acoperisurile de acest tip pot oferi un loc bun pentru pasarile care in acest mod vor putea evada din betonul marilor aglomeratii urbane.

Initial, activistii de mediu francezi si-au dorit implementarea unei legi care sa creeze acoperisuri verzi pentru intreaga suprafata si nu doar sa fie acoperite partial. Chiar si asa, este un pas important catre directia corecta, subliniaza mai multi specialisti.

Acoperisurile verzi sunt deja extrem de populare in Germania si Australia, precum si in orasul canadian Toronto. Legea acoperisurilor verzi a fost adoptata in anul 2009 in Toronto pentru toate noile cladiri industriale si rezidentiale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri