Veniturile companiilor romanesti de software si servicii IT au crescut cu 13% in 2014 fata de 2013, ajungand la 2,42 miliarde euro, conform Studiului „Software and IT Services in Romania”, realizat de Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii (ANIS) si Pierre Audoin Consultants (PAC).

Prognoza pentru 2015 indica o crestere de 14% a veniturilor industriei, iar rata de crestere anuala medie estimata pentru urmatorii 3 ani este de 11%.

Din totalul veniturilor, aproximativ 65% au provenit in 2014 din exporturi, in crestere fata de anul anterior cand ponderea exporturilor in veniturile din software si servicii ale companiilor romanesti era de 60%.

“Industria de software si servicii este una dintre cele mai performante pe care Romania le are in prezent, data fiind rata de crestere de 4 ori mai mare decat cea estimata pentru intreaga economie. In 2014, industria IT&C a inregistrat cea mai mare pondere in PIB de pana acum - 6%, din care 2,5% este generat de software si servicii. Studiul efectuat de catre partenerii de la PAC ne arata ca tendintele de crestere, mai ales la export, sunt solide si nu sunt bazate pe oportunitati trecatoare”, explica Teodor Blidarus, vicepresedinte ANIS.

Veniturile realizate de companiile romanesti in tara provin in proportie de 32% din proiecte derulate pentru administratia publica, 16% pentru clienti din industria producatoare, 14% pentru clienti din zona financiar-bancara, 9% pentru companii telecom si 8% pentru clienti din domeniul utilitatilor.

“Industria de software si servicii informatice din Romania are astazi o singura bariera foarte solida care o impiedica sa creasca in continuare cu peste 15-20% pe an: numarul si gradul de pregatire a specialistilor. Romania se afla astazi in fata unei sanse uriase de a deveni un motor regional pentru servicii IT si produse software, cu conditia ca sistemul de educatie sa evolueze rapid, iar facilitatile fiscale sa ajute la crearea de valoare adaugata. Potentialul teoretic al industriei de software si servicii informatice este de peste 6 miliarde de euro pana in 2020, insa acest nivel nu se va atinge intr-un mod haotic, ci doar intr-un cadru extrem de organizat, de la nivel de sistem educational, curriculum, facilitati fiscale, fonduri europene folosite corect si atragere de investitii masive.”, explica Eugen Schwab, vicepresedinte Romania & CEE in cadrul Pierre Audoin Consultants (PAC).

La export, veniturile provin de la clienti din industria producatoare in proportie de 40%, 17% de la clienti din domeniul serviciilor, 16% din zona financiar-bancara, 11% din retail si 5% din asigurari.

Dezvoltarea de produse software de nisa, proiectele de tip spin-off din companiile mai mari, construirea unui business mai mic, dar de incredere, care sa furnizeze servicii IT pentru anumite verticale sau chiar importarea de tehnologii de viitor si educarea pietei locale ar putea fi cele mai importante oportunitati de dezvoltare a unui business in acest domeniu in urmatorii ani, se arata in studiul PAC realizat la initiativa ANIS.

Studiul „Software and IT Services in Romania” este un proiect ANIS realizat de catre Pierre Audoin Consultants (PAC), in perioada februarie-iunie 2015, si se afla la a doua editie. Prima editie a studiului a fost publicata in noiembrie 2013.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri