Productivitatea per angajat in industria IT poate ajunge in unele domenii la 30-35.000 de euro, sau chiar 40.000 de euro, insa cifrele sunt cu mult sub pietele vestice unde pot ajunge la 120.000-150.000 de euro, a declarat Eugen Schwab (foto), vicepresedinte Romania & CEE in cadrul companiei de consultanta Pierre Audoin Consultants (PAC).

In industria IT lucrau anul trecut 78.810 de angajati, in timp ce anul acesta este estimat ca numarul acestora sa ajunga la 86.930 de persoane. Studiul include doar angajatii din industria de software si servicii, deci nu si angajatii din zona de hardware sau specialistii din companii non-IT (precum telecom, banking, industrie, retail) ori din institutii publice.

Pe de alta parte, productivitatea a fost de 30.719 de euro per om, iar anul acesta ar putea creste la 31.623 de euro.

Cei aproape 80.000 de angajati din industrie au facut ca industria de IT sa fie anul trecut de 2,42 de miliarde de euro, mai mult cu 13% fata de anul anterior.

„Industria IT creste de 4,5 ori mai repede decat PIB-ul Romaniei, a afirmat Teodor Blidarus, vicepresedinte al Asociatiei Patronale de Software si Servicii (ANIS).

Piata ar putea ajunge la 5-6 miliarde de euro daca ar exista destui angajati

Cu toate acestea, cresterea ar putea fi si mai mare daca companiile ar reusi sa recruteze pe masura cererii, a aparitiei de proiecte noi.

„Piata romaneasca de IT va ajunge la 3,78 miliarde de euro in 2018, pana atunci urmand sa creasca anual cu intre 11 si 14%. Daca vi se pare mare cresterea, va spun ca nu este vorba despre cifre mari. Este inca o cifra mica fata de potentialul Romaniei. Consider ca scenariul nostru este unul conservator, avand in vedere cererea din partea companiilor care sunt astazi active in Romania sau urmeaza sa intre in piata. Cererea ar putea duce Romania la o piata de software si servicii IT de 5-6 miliarde de euro, dar nu exista aceasta capacitate de livrare, nu exista destul de multi oameni”, a explicat Eugen Schwab.

El a mai spus ca stie companii care in urma cu cativa ani au dorit sa deschida centre cu 3-4.000 de angajati, dar la final au mers in India din cauza lipsei de specialisti.

„Ca proiecte, in Romania ajung intre a 10 si a 20 parte din cat se planifica pentru India. Am avut companii care ne-au abordat si care spuneau ca ar vrea intre 5-10.000 de oameni in Romania. Este imposibil. Este vorba de companii IT sau non-IT. Chiar o banca mare din Franta a venit acum 7-8 ani in Romania, iar oamenii au vizitat toate orasele universitare mari pentru ca voiau un centru de mentenanta a aplicatiilor dezvoltate intern. Voiau sa angajeze 3-4.000 de oameni. S-a ajuns la concluzia ca nu se poate. O companie dintr-un alt domeniu are acum in jur de 2.500 de angajati in India. Ei chiar nu voiau in India, dar si-au dat seama ca nu poti in Romania. In India poti pune in 3-4.000 de oameni la treaba intr-un an si jumatate, in Romania poti in 5 ani”, mai spune reprezentantul PAC.

Romania este foarte atractiva pentru investitorii IT datorita fortei de munca bine calificate din punct de vedere tehnic si al limbilor straine, a preturilor mici, dar si a distantei geografice si a fusului orar mai mic fata de companiile mama.

De altfel, din totalul pietei de 2,4 miliarde de euro pe 2014, aproximativ 65% au provenit din exporturi, in crestere fata de 2013 cand ponderea a fost de 60%. Exporturile de software si servicii IT au depasit cererea interna din 2012, cand au fost de 1 miliard de euro, mai mult cu 31% fata de 2011.

Printre cei mai mari angajatori din IT se numara centrele de servicii ale HP, Oracle si IBM, acestea avand fiecare in jur de 2.500-3.000 de angajati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri