Nokia, candva cel mai mare producator de telefoane mobile la nivel global, a confirmat decizia de a reintra pe piata producatorilor de telefoane mobile inteligente, de aceasta data lansate sub brand propriu, asta dupa ce in mai multe randuri oficialii companiei au negat zvonurile potrivit carora grupul finlandez pregateste un astfel de pas.

Rajeev Suri, CEO-ul Nokia, a cedat insa presiunilor aparute in presa si a sugerat ca de anul viitor compania pe care o conduce va reintra in batalia cu Apple, Samsung si greii din China, in lupta pentru industria cu unul dintre cele mai mari potentialuri de dezvoltare in perioada urmatoare.

Se pare ca Nokia va aborda si in acest caz aceeasi strategie folosita si la lansarea tabletei N1, un dispozitiv care a atras privirile tuturor din piata, un terminal echipat cu sistemul de operare Android si cu un design inspirat oarecum din cel folosit de Apple pe tabletele iPad mini. Nokia N1 a fost introdus pentru prima data pe piata din China, iar reactiile utilizatorilor au fost foarte bune, mai ales datorita raportului calitate – pret oferit.

Insa chiar si asa, tableta Nokia N1 nu este produsa de catre Nokia, finlandezii fiind responsabili doar cu designul dispozitivului inteligent, de productia efectiva a terminalelor ocupandu-se partenerii cu care compania lucreaza. De exemplu, pentru productia tabletei N1, Nokia a apelat la serviciile Foxconn, companie cu care lucreaza de mai multi ani si Apple la dezvoltarea celor mai noi terminale mobile de pe piata. Mai mult ca sigur la fel va proceda si in cazul terminalelor mobile.

Nokia se loveste insa de un prag, si anume acela legat de faptul ca nu poate incepe vanzarea de masa a smartphone-urilor decat dupa jumatatea anului viitor, ca parte a intelegerii dintre finlandezi si Microsoft din 2013, cand Nokia a decis sa isi vanda divizia producatoare de telefoane mobile catre americani.

In timp ce tableta Nokia N1 ruleaza Android, mai mult ca sigur viitoarele terminale mobile inteligente produse de catre Nokia vor urma aceeasi directie. Interesant este faptul ca Microsoft, desi a achizitionat poate una dintre cele mai importante ramuri de business ale grupului finlandez nu a reusit sa schimbe mare lucru pe piata, cel putin la nivelul statisticilor actuale, care arata ca Microsoft inca are o cota de piata foarte mica in raport cu terminalele echipate cu sistemul de operare Android sau iOS. Ramane de vazut cum va reusi Nokia sa se impuna pe piata si ce politica va adopta, insa tableta Nokia N1 a fost un prim pas reusit pentru companie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri