Phonebloks, proiectul de absolvire al designer-ului olandez Dave Hakkens, si-a dorit sa reduca in primul rand deseurile electronice, dar a ajuns sa inspire intreaga industrie a producatorilor de smartphone-uri. Tanarul designer ar putea contribui la schimbarea radicala a modului in care privim telefonul mobil.

Hakkens recunoaste ca a avut o simpla idee pentru a reduce cantitatea deseurilor electronice, care creste tot mai mult in fiecare an, in contextul in care producatorii de electronice (inclusiv cei de smartphone-uri) nu concep aceste dispozitive pentru a dura cat mai mult.

Designer-ul olandez a creat astfel un smartphone modular, simplu si eficient, "care este doar o bucata de aluminiu", dar care a inspirat o intreaga industrie. Pentru ca nu a avut buget sa isi produca in serie telefonul modular, dar nu a vrut ca ideea sa sa moara, Dave a realizat un video si l-a postat pe YouTube.

La scurt timp dupa publicare, filmul de mai jos a devenit viral, acumuland peste 21 de milioane de vizualizari. Dave a fost contactat in urma acestui succes pe YouTube de numerosi investitori, care isi doreau sa il ajute sa dezvolte ideea.

Nu am intentionat sa punem bazele unei noi companii de telefoane mobile. Cred ca vom avea un impact mai mare daca vom schimba mentalitatea companiilor existente, folosindu-ne de vocea utilizatorilor pentru a inspira o intreaga industrie.

Nu a durat mult si gigantii din tehnologie au inceput sa cocheteze cu dezvoltarea telefoanelor modulare. Mai mult, doua muzee au expus deja conceptul Phonebloks, iar Dave a primit si premiul pentru cel mai bun designer al anului.

Comunitatea formata de Dave Hakkens, de peste un milion de sustinatori, este dovada vie a faptului ca modularitatea a devenit un adevarat trend, care inspira marile companii sa investeasca multi bani in aceasta directie.

Gigantul Google a fost printre primii care a raspuns provocarii de a crea un telefon modular, prin dezvoltarea proiectului Ara. Google Ara este de fapt o platforma care va include un cadru structural, utilizatorul avand posibilitatea sa isi configureze cum doreste telefonul, concentrandu-se fie mai mult pe calitatea foto sau pe o baterie suplimentara. Acest lucru le va permite utilizatorilor sa schimbe modulele defecte si sa le inlocuiasca cu cele noi, astfel ca schimbarea telefonului nu va mai fi asa de dificila si realizata cu un cost mare.

Sursa foto: Project Ara

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri