Conditiile drastice post-aministie fiscala oferite persoanelor fizice autorizate (PFA) ar putea declansa in randul programatorilor din industria IT, care genereaza 6% din PIB, un exod asemanator celui din domeniul medical, estimeaza compania de consultanta fiscala, contabilitate si audit Contexpert.

Precizare Ministerul de Finante:

Sistemul de impozitare a persoanelor fizice care desfasoara activitatea de creare de programe pentru calculator nu a fost modificat. Astfel, daca aceste persoane fizice au statutul de angajati, sunt scutite de impozit asupra veniturilor din salarii conform prevederilor art.55 alin.(4) lit.l) din Codul fiscal, in conditiile stabilite prin ordinul comun nr.539225/1479/2013 privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator. Scutirea de impozit pe veniturile din salarii se acorda de catre angajatori in anumite conditii, conform prevederilor ordinului mai sus mentionat. Din cazul prezentat nu rezulta despre ce categorie de programatori este vorba.

In cazul programatorilor care desfasoara aceeasi activitate ca persoana fizica autorizata, conform prevederilor OUG nr.44/2008, privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, veniturile realizate din aceasta activitate sunt impozitate fie in baza normelor de venit, fie in sistem real, pe baza datelor din contabilitate. Indiferent de modul de impozitare, aceste persoane datoreaza contributii sociale obligatorii.

Tocmai pentru a inlatura posibilitatea de a reconsidera eronat o activitate ca fiind dependenta, actualele prevederi ale Codului fiscal au fost amendate, prin Legea de aprobare a OUG nr.6/2015, lege aflata in prezent in procedura de promulgare. Astfel, a fost revizuita definitia activitatii independente in sens fiscal si implicit criteriile ce trebuie indeplinite pentru ca o activitate generatoare de venituri sa fie considerata independenta. Revizuirea a avut in vedere adaptarea definitiei activitatii independente in sens fiscal la specificul desfasurarii activitatii de catre contribuabilii persoane fizice.

Noile criterii se regasesc aici: http://www.cameradeputatilor.ro/pls/proiecte/docs/2015/pr410_15.pdf

Stirea initiala

"In mod concret, programatorii si informaticienii care colaboreaza cu companii de IT inclusiv multinationale, sub forma de PFA, au de ales intre a avea riscul de a achita toate contributiile aplicabile contractelor individuale de munca retroactiv pe cinci ani de zile sau a renunta la PFA, devenind salariati, cu diminuarea aferenta a venitului net", se arata intr-un comunicat al Contexpert, citat de Mediafax.

Sorin Istrate, managing partner Contexpert, a declarat ca este putin probabil ca o multinantionala sa preia, fie si partial, socul financiar al renuntarii colaborarilor cu PFA-uri la acest regim fiscal si trecerea acestora pe contract de munca. "Cu exceptiile de rigoare, pentru cativa specialisti extraordinari, cel mai probabil ca veniturile nete se vor diminua cu sumele suplimentare de achitat de angajator statului roman", a precizat Istrate.

Specialistii din IT se situeaza constant in topul veniturilor si opteaza, de regula, sa-si desfasoare activitatea apeland la alte forme contractuale decat cele de munca, in primul rand din cauza fiscalitatii care le erodeaza veniturile.

In prezent, un PFA in IT suporta o taxare neta de 25,9%, in sistem real, iar daca ar trece la contract de munca, aceasta ar creste pana la 75 de procente. Practic, sustine Contexpert, amnistia fiscala pentru PFA-uri obliga companiile IT care folosesc serviciile PFA-urilor fie sa suporte cresterea taxarii pentru a le pastra angajatilor veniturile nete neafectate, fie sa descarce socul noilor taxe catre angajati - adica sa le reduca veniturile nete, riscand ca acestia sa isi caute de lucru peste hotare.

Autoritatile vor sa descurajeze utilizarea PFA-urilor considerandu-le ca principalul motiv al deficitului la bugetul de pensii si de sanatate, contributiile la aceste fonduri fiind nule sau foarte mici. Un PFA trebuie sa plateasca impozitul pe venit de 16%, contributia de asigurari de sanatate (CASS) de 5,5% la venitul net precum si contributia de asigurari sociale (CAS) de 26,3% din venitul pentru care se incheie contractul de asigurare. In cazul in care au si alte venituri din salarii, eventual un contract de munca pe timp partial la care totalul taxelor nu depaseste 110 lei, PFA sunt exceptate de la plata contributiei la pensii (CAS).

Daca opteaza pentru inregistrarea ca platitor la norme de venit, PFA-ul are un tratament si mai favorabil fiscal, pentru ca taxarea se aplica la o suma fixa anuala indiferent de nivelul venitului realizat.

In concluzie, potrivit Contexpert, obiectivul autoritatilor este de a transforma cat mai multe PFA-uri in salariati, sub amenintarea retratarii veniturilor pe ultimii cinci ani. "Este evident din recentele propuneri de modificare a Codului fiscal si din campania ANAF ca decizia este de a elimina pe cat posibil avantajele PFA-urilor si de a le determina sa incheie contracte de munca. Indiferent cum se va transpune aceasta abordare in legislatie, domeniul IT va fi unul dintre cele mai afectate", se mai arata in comunicatul citat.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri