In perioada anilor 2000 CD-ul a fost principala componenta pe care erau stocate informatiile dorite, iar ulterior, DVD-ul a devenit o sursa la fel de importanta pentru a pastra amintirile sau fisierele pentru mai mult timp.

Desi aparusera de foarte putin timp, stick-urile de memorie aveau la inceput preturi exorbitante. Multi dintre noi isi aduc si acum aminte ca pretul unui stick de memorie de 128MB si mai tarziu de 256MB sau 512MB era echivalentul a zeci de CD-uri sau DVD-uri, iar despre un stick de memorie de 1GB aproape ca nu se mai putea vorbi, fiind la vremea aceea un “lux”. Timpul a trecut, tehnologiile au avansat, iar costurile pentru realizarea acestor dispozitive de mici dimensiuni pe care puteau fi stocate cantitati uriase de informatii si date au scazut.

Interesant este faptul ca o data cu evolutia stick-urilor de memorii si popularizarea acestora, mai ales datorita capacitatii de stocare la preturi tot mai accesibile, a dimensiunilor reduse si a vitezei superiare, nu doar CD-urile si DVD-urile au inregistrat scaderi ci, mai mult, si producatorii de unitati optice au fost fortati sa isi reduca din turatie si sa accepte ca sfarsitul le este aproape.

Asa se face ca tot mai multi producatori de profil fie si-au vandut activitatea unor grupuri mai mari, fie au fost absorbite sau au decis sa isi inceteze activitatea si sa isi reorienteze complet business-ul spre productia de memorii, stick-uri de memorie sau SSD-uri (Solid State Drive) - hard-disk-uri de mare viteza.

Desi semnalul unei schimbari in piata a venit de mai mult timp, vanzarile de unitati optice si de CD-uri/DVD-uri fiind pe un trend negativ inca de dinainte de instalarea crizei, Microsoft a facut zilele trecut public un anunt legat de disponibilitatea viitorului sau sistem de operare – Windows 10 – care ar urma sa fie disponibil pe stick-uri de memorie.

In acest fel, zilele unitatilor optice pentru PC-uri sunt numarate, asta in conditiile in care tot mai multi utilizatori ai calculatoarelor cu Windows opteaza sa isi instaleze sistemul de operare prin intermediul unui stick de memorie. Asa se va intampla si cu urmatoarea generatie a sistemului de operare Windows 10, Microsoft urmand sa puna la vanzare versiuni care vor putea fi instalate direct de pe stick-ul de memorie.

Nu este o practica noua, optiunea de instalare de pe un dispozitiv portabil fiind disponibila inca de la aparitia pe piata a sistemului de operare Windows 7, acum aproape sase ani.

Ideea este ca in tot acest timp, o data cu lansarile Windows 7, Windows 8 sau 8.1 si acum pregatirea pentru lansarea de la finalul acestei luni a Windows 10 dispozitivele lansate pe piata de producatorii de echipamente de calcul au inceput sa excluda unitatile optice din componenta sistemelor de calcul.

Un prim pas in aceasta directie l-au facut cei de la Apple care au decis eliminarea unitatilor optice de pe dispozitivele portabile MacBook si MacBook Air, iar ulterior, producatorii de echipamente cu Windows au renuntat usor, usor la unitatile optice, mai ales o data cu aparitia pe piata a Ultrabook-urilor, dispozitive realizate de catre producatorii de echipamente de calcul in parteneriat cu Intel.

Este tot mai clar ca tendinta merge in aceasta directie, iar decizia Microsoft de a livra versiunile de retail prin intermediul unui stick este un prim pas al gigantului inspre o eficientiza a procesului de instalare.

Inca nu este foarte clar cum va fi livrat, dar Microsoft a afisat deja tarifele pentru cele doua versiuni de retail – Windows 10 Home si Windows 10 Pro. In acest fel, versiunea Home va avea un pret de 120 de dolari in timp ce versiunea Pro va costa 200 de dolari, conform preturilor listate pe site-ul Amazon, cel mai mare magazin online din lume.
Ambele sisteme de operare vor fi livrate incepand cu 16 august, cu circa doua saptamani de la lansarea oficiala a Windows 10. Pana in prezent nu exista nicio informatie care sa faca trimiterea la existenta unei versiuni RTM a noului sistem de operare, cu care ar urma sa fie echipate terminalele mobile dezvoltate atat de Microsoft cat si de alti producatori.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri