Pentru o buna parte dintre romani, vacanta se incheie cu o vizita la service pentru a repara echipamentele electronice care au suferit defectiuni in aceasta perioada. Caldura puternica, utilizarea intensa si necorespunzatoare, fluctuatiile de tensiune, expunerea directa la lumina soarelui timp indelungat sunt principalele cauze ale defectiunilor echipamentelor electronice si electrocasnice din sezonul estival.

Neglijenta contribuie, de asemenea, la cresterea numarului defectiunilor inregistrate in aceasta perioada. „A intrat nisip in aparatul de fotografiat si s-a blocat obiectivul”, „am intrat cu telefonul mobil in apa”, „am lasat tableta la soare, iar acum nu mai functioneaza” - sunt doar trei dintre cele mai frecvente explicatii pe care le dau posesorii dispozitivelor defecte atunci cand merg cu ele la reparat.

Telefoanele mobile, aparatele foto si tabletele sunt dispozitivele care ajung cel mai des in service in lunile de vara.

In acest context, specialistii Depanero au pregatit un ghid pentru posesorii de echipamente electronice si electrocasnice despre cum sa foloseasca in cele mai bune conditii gadget-urile pe care le iau in vacanta si cum sa se asigure ca dispozitivele electrice de acasa nu se vor defecta.

Sfaturi utile:

- Evitati utilizarea intensiva a echipamentelor electrice
Riscul ca unele componente sa se supraincalzeasca si sa cedeze creste atunci cand temperatura ambientala depaseste 30 de grade Celsius si dispozitivele sunt folosite neintrerupt pentru o perioada mai lunga.
- Folositi corespunzator dispozitivele electronice si electrocasnice
Aparatul de aer conditionat functioneaza cel mai bine cand este setat sa raceasca aerul pana la o temperatura de 20 – 21 de grade Celsius. Cand este programat sa raceasca aerul pana la 16 grade Celsius si este folosit intensiv, riscul aparitiei defectiunilor creste simultan cu consumul de energie electrica.

Pe timpul verii, incidenta defectiunilor la aparatele frigorifice creste cu 25% – 30%. Astfel, este recomandata evitarea deschiderii permanente a usilor echipamentelor frigorifice, astfel incat compresorul, piesa centrala a sistemului de racire, sa nu fie suprasolicitat.

- Deconectati echipamentele electrice de la sursele de energie daca nu sunt utilizate un timp mai indelungat

Fluctuatiile de tensiune ale retelelor de alimentare cu energie electrica pot cauza defectiuni ale produselor electronice si electrocasnice. Fluctuatiile de tensiune pot fi cauzate de consumul foarte mare de energie electrica, dar si de furtunile cu descarcari electrice din aceste luni.

- Deconectati echipamentele de la cablul de Internet cand plecati in concediu

Instabilitatea atmosferica specifica verii, impreuna cu particulele de praf angrenate de vant produc electricitate statica, iar aceasta se poate descarca direct in routere, laptop-uri sau desktop-uri, cablurile actionand precum un conductor de electricitate.

- Evitati expunerea telefoanelor mobile si a tabletelor in lumina directa a soarelui

Expunerea indelungata la soare a acestora mareste riscul de supraincalzire, poate produce cresterea in volum a bateriei, care poate deteriora si alte componente.

- Cititi cu atentie instructiunile de utilizare ale echipamentelor inainte de folosire
- Instalati dispozitivele electrocasnice conform instructiunilor de montaj
- Nu folositi instalatii electrice sau sanitare improvizate
- Evitati interventiile neautorizate, realizate de personal necalificat
- Apelati la specialisti pentru operatiuni periodice de intretinere

RISCURI:

Multi dintre posesorii de dispozitive electrice nu tin cont de aceste sfaturi. Nerespectarea unor reguli minime de folosire a echipamentelor electronice si electrocasnice poate genera, in cel mai bun caz, costuri semnificative de reparatii. Insa folosirea necorespunzatoare a acestor dispozitive implica si riscul aparitiei incendiilor, inundatiilor, electrocutarilor sau accidentarilor de tot felul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri