Piata de bunuri de folosinta indelungata din Romania a inregistrat o crestere usoara de 6.4% in trimestrul al doilea din 2015, ajungand astfel la valoarea de 449 de milioane de euro.

Piata de bunuri de folosinta indelungata din Romania a continuat pe un trend pozitiv si in T2 2015, insa ritmul de crestere a scazut la 6.4%. Doar trei sectoare au contribuit la cresterea acesteia: telecom, electrocasnice mari si mici. Incepand cu iunie 2015, in Romania, TVA-ul la alimente si bau-turi nealcoolice a scazut de la 24% la 9%. Astfel, este interesant de vazut daca economisirea facuta de consumator se va duce sau nu catre achizitia de bunuri de folosinta indelungata.

Atat sectorul telecom cat si electrocasnicele mari si electrocasnicele mici au avut o evolutie pozitiva, fiind singurele sectoare ce au contribu-it la cresterea pietei. Cea mai surprinzatoare schimbare a venit insa din sectorul de electronice care, in T2 2015, a inregistrat o scadere de 3.3%.

Telecom: smartphone-urile si castile au continuat trendul ascendent

Comparativ cu al doilea trimestru al 2014, o crestere de peste 15% a van-zarilor din segmentul de Telecom a fost inregistrata in T2. Vanzarile totale au insumat aproximativ 145 de milioane de euro.

Cresterea de 22% a smartphone-urilor a compensat scaderea vanzarilor de telefoane mobile. Totodata, aceasta a continuat sa intareasca piata de accesorii precum cea a castilor care, in T2 2015, a raportat o crestere pu-ternica comparativ cu aceeasi perioada din 2014.

Electrocasnice mari: cresterile continua

In al doilea trimestru al anului 2015, valoarea sectorului de electrocasnice mari a atins 95 de milioane de euro, toate categoriile incluse in acesta con-tribuind la excedentul total de peste 11%. In timp ce electrocasnicele in-corporabile si frigiderele au inregistrat cresteri de doua cifre, masinile de spalat au incetinit rata de majorare la o singura cifra. Niciun semn de stag-nare a evolutiei vanzarilor de frigidere care au avut un plus 20% in T2 2015.

Electrocasnice mici: rata de crestere de o cifra

Vanzarile de electrocasnice mici au crescut cu mai bine de 8%, pana la 29 de milioane de euro.
Sectorul aparatelor de bucatarie a inregistrat o majorare in valoare a vanza-rilor data de aparatele de preparat mancarea si de storcatoarele pentru fructe si legume.

Robotii de bucatarie (cu bratul pozitionat deasupra), storcatoarele de fructe si legume prin presare si blenderele au avut o contributie deosebita la cres-terea sectorului de aparate de bucatarie in Romania. Insa cel mai mare impuls a fost dat de sectorul de aparate de ras si epilat. Totodata, aparate-le de indepartat parul cu lumina intens pulsata (IPL) si male grooming au inregistrat rate de crestere de doua cifre.

IT: Calculatoarele portabile au continuat trendul ascendent

Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, sectorul IT s-a mentinut stabil in T2 2015, atingand 95 de milioane de euro. Dupa evolutii foarte bune, tabletele au inregistrat o scadere a cererii, in special pe segmentul de 7 inchi. In contrast, calculatoarele portabile si-au mentinut trendul pozitiv pe toate segmentele, in special pentru desktop replacement si convertibile. Perifericele si desk computing au continuat sa creasca.

Electronice: evolutie negativa dupa mult timp

Cel de-al doilea trimestru din 2015 a inregistrat, pentru electronice, o usoa-ra scadere de peste 3% in valoare. PTV, sectorul dominant din aceasta categorie a scazut cu aproape 5%, in timp ce cererea pentru televizoarele cu ecran UHD si diagonale mai mari de 40 inchi a continuat sa creasca. Vesti foarte bune vin din sectorul de camere video de actiune care si-a dublat valoarea. Piata audio are semnale pozitive intrucat sistemele audio, boxele si boxele cu andocare au inregistrat vanzari mai mari.

Imprimante, multifunctionale si consumabile: T2 nu a continuat tendin-ta pozitiva a inceputului de an

Dupa un prim trimestru bun, vanzarile de imprimante, multifunctionale si consumabile au inregistrat o scadere de aproape 4% comparativ cu T2 2014. Unul din motivele scaderii a fost performanta slaba a cartuselor, atat cu cerneala cat si cu laser. Echipamentele cu cerneala au scazut cu 10 procente in timp ce cele cu laser si-au incetinit ritmul de crestere la 4%.

Foto: scadere de doua cifre

Piata foto din Romania a scazut cu aproape 17% in trimestrul al doilea din 2015, pana la o valoare totala de 6 milioane de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri