Noua propunere de Cod Fiscal este una benefica pentru economia Romaniei pentru ca un TVA de 19%, in loc de 24%, ar putea sustine o crestere economica de 4-5% si implicit o crestere o salariilor oamenilor, a declarat pentru wall-street.ro, Nikolai Beckers, CEO al grupului Telekom, cu afaceri de peste un miliard de euro anul trecut si aproximativ 10,5 milioane de clienti.

“Locuiesc in Romania, platesc taxe si ma consider un prieten al Romaniei. Parerea mea, de prieten al Romaniei, este ca daca mediul economic va fi unul mai bun si noua ne va merge mai bine. Un TVA de 19% este o idee excelenta in acest sens, este lucrul de care Romania are nevoia avand in vedere ca este o tara emergenta inca, nu una foarte dezvoltata. Cred ca astfel oamenii vor avea mai multi bani si vor decide ei ce sa faca cu acestia”, spune Beckers.

Noul Cod Fiscal, propus de Guvern si care asteapta aprobarea presedintelui Klaus Iohannis, a starnit foarte multe controverse in mediul economic. La jumatatea lui iulie, presedintele Iohannis a retrimis Codul Fiscal catre Parlament spunand ca acesta va fi pus in aplicare doar dupa “o analiza riguroasa” asupra efectelor bugetului de stat. Inclusiv, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca scaderea TVA de la 24% la 19% ar putea duce la o supraincalzire a economiei si astfel tara noastra ar putea ajunge din nou intr-o criza precum cea care a inceput in 2008.

"Impactul este major. Nu putem aplica asemenea masuri, asemenea dimensiuni, fara sa negociem cu partenerii nostri. Avem crestere de 4%, unde vrem sa mergem la 6-8%? Ne tin motoarele pentru 8%? Noi avem crestere de 4%, suntem la viteza de croaziera, ar trebui sa stam pe pilot automat, dar noi tragem de mansa brutal cu 2,3% din PIB, pentru ca 2,3 ni se pare ca e putin, iar economistii nu spun nimic. Cand ai crestere economica nu iti trebuie deficite mai mari. Trebuie sa tii resursele sa le cheltuiesti cand economia scade", afirma Mugur Isarescu la finalul lunii iulie, conform Mediafax.

Isarescu a mai spus recent ca nu este impotriva Codului Fiscal, care ar trebui sa fie aplicat de la 1 ianuarie 2016, dar ca reducerea TVA ar trebui facuta gradual si nu integral din prima zi a anului viitor.

In primul semestru din acest an, Produsul Intern Brut al Romaniei a crescut cu 3,7% fata de aceeasi perioada din 2014, in timp ce pentru al doilea trimestru avansul a fost de 3,2% comparativ cu T2 2014.

Beckers: Salariul oamenilor necalificati este la nivelul celui din China. Trebuie marit!

“Cred ca reducerea TVA va duce la o fraudare mai mica a bugetului si, cu cat frauda va scadea, va fi mai bine. Da, avem nevoie de taxe, dar sa fie la un nivel acceptabil. Este nevoie de taxe mai mici pentru ca salariul mediu este inca la un nivel foarte scazut. Romania si Bulgaria au cele mai mici salarii din Europa. Pentru oamenii necalificati, salariile sunt la nivelul celor din China. Trebuie sa creasca si acest lucru se va intampla doar daca va creste economia. Un avans de 3% nu este suficient. Ar trebui ca economia sa creasca la 4-5%, iar aceste este un nivel sustenabil. Nu zic sa creasca la 7-8%, cum era in urma cu cativa ani, dar 4-5% se poate”, afirma seful Telekom Romania.

Beckers spune ca din bugetul Romaniei cei mai multi bani ar trebui investiti in infrastructura, educatie si servicii administrative.

"Sunteti o tara bogata: aveti pamant, climatul este bland, sistemul educational este destul de bun, oamenii sunt flexibili si stiu bine limbi straine. Cred ca, insa, este foarte, foarte multa birocratie. Deci, trebuie schimbate serviciile administrative. Pe de alta parte, educatia este extrem de importanta pentru ca ...am sa o zic simplu...cu cat oamenii sunt mai inteligenti, cu atat este mai bine pentru tara. Regulile trebuie sa fie simple, sa fie facute de comun acord si sa fie aplicate integral. Daca faceti aceste lucruri...Aleluia!", afirma seful Telekom despre factorii care ar putea duce la dezvoltare mai rapida a tarii.

Nikolai Beckers conduce grupul Telekom Romania, un business cu afaceri de peste un miliard de euro anul trecut si in jur de 8.000 de angajati. Grupul format anul trecut din integrarea fostelor companii Romtelecom si Cosmote ofera servicii de comunicatii fixe si mobile pentru circa 10,5 milioane de clienti. Din grup fac parte companiile: Telekom Romania Communication (fostul Romtelecom), Telekom Romania Mobile Communication (fostul Cosmote), NextGen, Germanos, Zapp si Sunlight.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri