Intel a anuntat de curand noile procesoare din seria Skylake, practic prima serie de procesoare de pe piata care va avea suport nativ pentru noua generatie de memorii DDR 4, o tehnologie care promite o viteza mai mare de redare a continutului dorit, dar si o eficienta mai buna.

Daca ai pus ceva bani deoparte pentru o achizitie in aceasta directie atunci este momentul sa iti pregatesti bugetul pentru o noua dimensiune a tehnologiei. Mai mult, retailerii au inceput deja sa afiseze promotii in magazine o data cu campania Back to School, astfel ca poti profita de acest avantaj comercial.

Desi la inceput poate parea un pret ceva mai piperat, asa se intampla de fiecare data cu noile tehnologii. Un “early adopter” va avea intotdeaua placerea de a fi printre primii care se bucura de vitezele superioare si de performantele unui nou produs pe piata, iar costul ceva mai mare de cele mai multe ori nu poate egala placerea de a avea in posesie un astfel de sistem.

Sa o luam cu inceputul.

Placa de baza

Am spus ca vom incerca sa construim un sistem care sa faca fata cu usurinta in urmatorii ani cerintelor tot mai mari venite din partea aplicatiilor, sa fie foarte bun si pregatit pentru noile tehnologii. Tehnologia s-a schimbat destul de mult, inclusiv in cazul placilor de baza, astfel ca vom urmari ca aceasta sa aiba un pret bun, sa dispuna de suficiente porturi si, sa dispuna de noul standard USB 3.1 Type-C.

Atentia mi-a picat asupra modelului Gigabyte GA-Z170-HD3P, o placa de baza care poate face fata cu brio celor mai noi tehnologii.

Placa de baza Gigabyte GA-Z170-HD3P vine cu suport pentru noua generatie de procesoare Skylake a celor de la Intel, are suport nativ pentru DDR4, suport Gigabit pentru Internet de mare viteza si dispune si de cate un slot pentru noii conectori USB 3.1 Type-A si Type-C.

Am gasit zilele acestea placa de baza la un pret de circa 580 de lei in magazinul Azerty, un pret foarte bun pentru a construi o platforma de viitor cu noile procesoare si noile memorii DDR4.

Procesorul

In configuratia de fata am optat pentru un Core i7 din a sasea generatie, denumita de catre Intel – Skylake, pentru a ne asigura ca vom trece cu brio peste orice provocare atat in materie de aplicatii pentru grafica, pentru gaming sau editare foto.

Noul procesor al celor de la Intel ruleaza la o frecventa de baza de 4 GHz si poate creste cand este solicitat pana la 4,2 GHz. Entuziastii overclockingului se vor bucura si mai mult cand vor putea sa se joace cu noul procesor si sa ii urce frecventa mult mai mult, desi nu recomandam acest lucru, prin simplul fapt ca nu va avea nevoie de acest lucru. Cel putin nu in urmatorii 2-3 ani.

Magazinele din tara au inceput deja sa listeze produsul in rafturile virtuale, iar cel mai bun pret l-am gasit pe site-ul celor de la MarketOnline.ro, la un pret de 1.719 lei.

Memoriile

Am vorbit de DDR4, de aplicatii variate si de gaming. Atunci ce altceva poate fi mai bun decat un kit de memorii pe 4 canale DDR4 cu o capacitate totala de 16GB.
Ne-am indreptat atentia catre un kit de memorii de la Kingston de 4x4GB de culoare neagra (se potriveste cu placa de baza) :) , cel mai bun pret regasindu-l in magazinul online Vexio, la numai 664 de lei.

Lista completa a magazinelor cu preturi foarte bune pentru kitul de memorii o gasesti aici.

Placa video

Fie ca optam pentru a cumpara un PC pentru gaming sau pentru orice aplicatii care necesita putere de procesare grafica, o placa video performanta nu are cum sa lipseasca din aceasta configuratie. Aici, ca si in cazul procesoarelor, este o optiune de gust, preferinta sau “fanboy-ism”. Mereu vor exista fani AMD si fani Intel, asa cum mereu vor exista fani AMD vs. Nvidia.

Pentru fanii Nvidia am optat pentru modelul MSI GTX 980, o placa extrem de laudata pe site-urile de specialitate, mai ales datorita silentiozitatii de care dispune, de dimensiunea redusa a acesteia, de eficienta, cat si de performanta. Acest lucru vine cu un pret, dar cel putin avem certitudinea ca va trece cu brio peste orice test de performanta la care este supusa.

Placa video vine cu suport DirectX 12, disponibil pe Windows 10, ceea ce va face ca viitoarele titluri de jocuri care vor aparea pe piata sa ofere o alta dimensiune experientei de pana acum. Evident, o astfel de placa va cere si o sursa pe masura, dar despre aceasta un pic mai tarziu.

Am gasit un pret foarte bun la acest model de placa video in magazinul Cel.ro. 2750 de lei pentru o astfel de placa video, care cu siguranta va oferi performanta multi ani de acum inainte poate fi o investitie reusita.

Pentru fanii AMD, o optiune in aceasta clasa superioara poate fi noua generatie de placi video R9 Fury de la Sapphire. Am gasit produsul la un pret de 2.950 de lei tot in magazinul Cel.ro.

Pana la urma, optiunea pentru placa video este chiar o chestiune de gust, iar aici nu detaliile tehnice fac diferenta, ci experienta utilizatorului. Mai mult ca sigur cele doua placi vor face fata cu brio inclusiv jocurilor 4K.

SSD

Niciunui calculator de la care se doreste viteza de procesare si timp de acces instantaneu la fisiere nu trebuie sa ii lipseasca un SSD. Vremea hard-disk-urilor cu platane, cele traditionale care se invarteau, a cam apus, cel putin in ceea ce priveste rularea sistemului de operare. SSD-urile au devenit tot mai accesibile, iar in momentul de fata retailerii chiar profita de acest val de achizitii din partea clientilor si listeaza oferte care mai de care mai tentate pentru aceste produse.

Am parcurs zeci, chiar sute de recenzii de pe site-urile din tara si din strainatate si am ajuns la concluzia ca cel mai potrivit model de SSD este modelul Samsung 850 EVO de 120 GB. Am optat pentru un model cu o capacitate mai mica de stocare pentru a rula de pe acesta exclusiv sistemul de operare. Cei interesati pot afla ca marii producatori de astfel de componente au lansat deja si listat in magazine SSD-uri cu o capacitate de 2TB. Pretul, astronomic!

evoMAG are in aceste zile o oferta la SSD-uri, iar modelul de 120GB de la Samsung este cu 10% mai ieftin, fiind listat la un pret de 369 de lei.

Hard Disk Extern

Intrucat un SSD cu o capacitate de stocare de 2TB am vazut la ce preturi se comercializeaza, in unele magazine ajungand chiar si la 1.000 de euro, trebuie sa ne reorientam.

Cea mai buna optiune, mai ales ca ne intereseaza un calculator puternic, dar si silentios, cat si util in diferite situatii, este echiparea acestuia cu un hard disk extern cu o capacitate mai mare de stocare, in detrimentul uneia pe care sa o cuplam in interior. Avantajul urias ar fi acela ca informatiile stocate pe hard disk vor putea fi apoi cuplate la orice alt dispozitiv, din casa, ori la un prieten.

Sa ne imaginam ca vrem sa ne detasam de agiatatia cotidiana si sa urmarim intr-o singura zi un intreg sezon al unui serial, sau o intreaga serie din filmul mult indragit – atunci acest lucru vine cum nu se poate mai usor. Luam continutul video pe hard disk-ul extern si il cuplam la televizorul cu diagonala mai mare din sufragerie.

Am cautat prin lista de produse disponibile pe Internet si ne-am oprit la modelul Seagate Expansion de 2TB. Are un design inedit si este foarte laudat pe site-urile din strainatate. Pe deasupra, este si model nou si este USB 3.0. L-am gasit la un pret de putin peste 400 de lei in magazinul Badabum.

Cooler procesor

Desi procesoarele vin, deobicei, cu un cooler impreuna, cerintele mai solicitante ale procesorului pot da batai de cap utilizatorului – fie prin faptul ca devin galagioase sau ca sunt ineficiente. Nu ne-am propus sa investim banii intr-un produs foarte scump, dar intr-unul care isi va face treaba fara probleme.

Am optat pentru modelul Deepcool Gammaxx S40, un model cu suport pentru noul soclu al procesoarelor Intel, care cu siguranta va face fata fara probleme celor mai intense “task-uri” de procesare.

Coolerul ajunge sa coste putin peste 100 de lei poate fi cumparat, cel mai bun pret fiind momentan disponibil in magazinul Vexio.

Carcasa

Carcasa unui calculator este o componenta extrem de importanta in alcatuirea unei configuratii. De multe ori se intampla ca intocmai la o configuratie sa se faca rabat la carcasa, asta desi este structura care va compune PC-ul. Thermaltake Urban T21 nu este o carcasa cu pretentii, dar este suficient de incapatoare pentru orice componente ai vrea sa montezi in viitorul PC. Este construita dintr-un material solid, si dispune de suficiente guri de aerisire care sa permita aerului sa intre si sa se evacueze din carcasa, asigurand in acest fel o mai buna ventilare a componentelor la interior.

Am gasit carcasa Thermaltalke Urban T21 la un pret de 339 de lei in magazinul Azerty.ro.

Sursa

Sursa este poate cea mai importanta componenta din calculator, asta pentru ca alimenteaza cu energie electrica toate componentele din care este alcatuit. Cu cat curentul care intra in componente este unul constant, indiferent de tensiunea de la priza si cu cat sursa este mai eficienta energetic, cu atat un produs este mai calitativ.

Sunt multe branduri pe piata si este o intreaga teorie legata de sursele care se gasesc la vanzare in industrie. Corsair este un brand cunoscut in industrie, la fel si Seasonic, precum si Chieftec – toate aceste branduri fiind cunoscute pentru fiabilitate, dar al caror pret depaseste targetul nostru. Ne-am orientat spre o sursa modulara, careia sa nu fim nevoiti sa ii utilizam toate cablurile.

Sursa Thermaltake Sursa Smart SE 630W are un pret de 360 de lei si poate fi achizitionata in aceasta perioada la cel mai mic pret din magazinul Badabum.

Monitor

Am testat in ultimele zile un monitor 2K de care am ramas foarte placut impresionat, astfel ca ar fi recomandarea mea fara nicio urma de indoiala.

Dupa mai multe experiente cu cateva monitoare de gaming al caror display era unul cu tehnologie TN, acest monitor IPS cu rezolutie 2K (qHD) a depasit cu mult asteptarile. Sa nu va luati dupa caracteristicile de pe site-uri, mai ales cele legate de timpul de raspuns. Monitorul se comporta excelent atat in aplicatii obisnuite de tip browsing, cat si multimedia sau gaming, iar experienta este una deosebita.

Chiar daca are un pret ceva mai piperat, Benq BL2420PT sigur merita vazut! Un pret excelent si stoc disponibil, in magazinul online evoMAG.

REZUMAT

Placa de baza – 580 lei

Procesor – 1.719 lei

Memorii - 664 lei

Placa video – Nvidia MSI GTX 980 (2.750 lei) / AMD Sapphire R9 Fury (2.950 lei)

SSD – 369 lei

Hard Disk Extern - 425 lei

Cooler - 115 lei

Sursa – 360 lei

Carcasa – 339 lei

Monitor – 1.810 lei

TOTAL

Fara monitor: 6.952 lei (configuratia cu Nvidia) / 7.152 lei (configuratia cu AMD)

Cu monitor – 8.562 lei (config Nvidia) / 8.762 lei (config AMD)

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri