Iata o lista a celor mai importante inventii care a ajutat omenirea sa evolueze in ultimii zece ani; enumerarea nu este nici pe departe exhaustiva si va invitam sa spuneti care considerati ca sunt cele mai importante inventii ale decadei.

GPS-ul

GPS-ul

Desi proiectul a inceput inca din 1973 si a devenit operationale in 1993, abia in 2005 a devenit viabil comercial, integrat in telefoane. In prezent sunt disponibile si API-uri GPS pentru dezvoltatorii Android, acestia putand perfectiona sistemul.
Ati sesizat ca nu prea mai vedeti oameni cu harti, pe strada, sau in masini? Nu te mai pierzi in drumul spre destinatie! Magazinele online din Romania ofera mii de GPS-uri, sub diferite forme, cu preturi pornind de la sub 300 de lei si urcand pana la 3.000 de lei.

Televizoare LCD HD

Televizoare LCD HD

Uita de 3D si tehnologia LED. Fara aparitia LCD-urilor high-definition (HD), 3D-ul si tehnologia LED nu “ar fi prins”. Tehnologia HD, aparuta in 2005, ofera o imagine mult mai clara, contrast mai bun – acum viata in SD pare ceva de neconceput (iti aduci aminte filmele video ale anilor ’90?). Incearca sa te uiti la un program in HD si apoi in SD – este o diferenta incredibila.
Tehnologia HD a deschis si drumul Blu-ray-urilor si a gaming-ului in high-definition.

Android si iOS

Android si iOS

Sistemele de operare care au devenit raiurile dezvoltatorilor de aplicatii. Aproape toate device-urile mobile de pe Terra ruleaza aceste doua sisteme si au “mancat”, aproape la propriu, Symbian si Java. Mai mult, zeci de milioane de aplicatii, mai mult sau mai putin utile, sunt disponibile tuturor, prin simpla atingere a unui ecran.

Ecranele tactile

Ecranele tactile

…si punctul 8 ne duce la o alta inventie revolutionara a ultimei decade – ecranele tactile, devenite cu adevarat populare odata cu aparitia iPhone-ului, in 2007. Sunt duse vremurile tastelor numerice, si chiar si tastaturii mobile QWERTY – de la mic la mare, aproape toti romanii au cate un telefon cu ecran tactil. Tendinta a convins si Microsoft sa isi modifice radical, incepand cu Windows 8, sistemul de operare, facandu-l tactil.

Vaccinul anti SIDA

Vaccinul anti SIDA

Un vaccin nu este chiar inovator, dar unul care este gandit anti SIDA, cu siguranta este. Acum mai bine de 25 de ani, virusul a fost identificat si cercetatorii au incercat de-a lungul anilor sa dezvolte un antivirus care sa faca fata infectiei HIV. In 2009, cercetatorii au descoperit o posibila cale de a scapa omenirea de acest virus mortal – doua injectii care pot reduce cu pana la 31% sansele de a te imbolnavi de virusul HIV. Oamenii de stiinta incearca si in prezent sa creasca rata de succes – primul pas a fost facut insa.

YouTube

YouTube

Multi ar putea spune ca daca nu ar fi fost YouTube, ar fi fost altceva. S-a nimerit insa a fi platforma proprietate a Google care permite streaming-ul video cu viteze foarte mari. Zilnic sunt incarcate pe YouTube ani intregi de videoclipuri si, fara indoiala, tehnologia streaming si platforma a schimbat felul in care privim Internetul.

Internet of Things

Internet of Things

Inca nu am gasit o traducere foarte potrivita in limba romana (Internetul Lucrurilor? Obiectelor?), insa este o tendinta care va modifica, fara indoiala, viata romanilor – toate device-urile vor fi conectate la Internet. Pregateste-te ca masina ta de spalat, aparatul de aer conditionat, usa garajului, luminile, cuptorul cu microunde si aparatele de cafea sa poata fi controlate de pe terminalul mobil, conectat la Internet.

Retelele sociale

Retelele sociale

Nu poti sa mergi pe strada fara sa auzi pe cineva zicand cuvantul „Facebook” sau facandu-si un Narcis, pardon, selfie, pentru a incarca fotografia pe o retea sociala. In Romania, Facebook este cel mai popular mediu, inca din 2007, insa revolutia sociala online include si Twitter, WhatsApp, Google+, Instagram si multe altele.
Ah, si sunt foarte utile pentru a „tine minte” datele de nastere ale unor oameni cu care nu vorbesti decat o data pe an, dar carora le spui un „La multi ani”, din suflet, cand esti anuntat(a) ca este ziua lor. Si da, eram ironic.

Masina inteligenta de la Google

Masina inteligenta de la Google

In 2008, Google a inceput un proiect ce isi propunea sa contruiasca o masina care sa se conduca singura. Aceasta a devenit prima masina care a calatorit peste 200.000 de kilometri, fara sofer si, sustine compania, fara incidente din cauza tehnologiei.

Tehnologia permite pasagerilor sa fie transportati, in mod sigur, de la punctul A la punctul B. Soferul poate interveni oricand doreste si sa conduca deunul singur masina care are carti digitale extrem de precise, senzori de proximitate si, mai mult, poate recunoaste oamenii, masinile, semnele de circulatie (probabil in Romani nu se aplica, intrucat acestea sunt deseori strambe, rupte sau acoperite de copaci – n.r.) sau pericolele iminente.

Desi tehnologia nu este inca aprobata, este foarte posibil ca, incet-incet, aceasta sa isi faca loc in vietile cat mai multor oameni si sa schimbe complet felul in care ne deplasam.

Google Glass si Oculus Rift

Google Glass si Oculus Rift

Desi sunt lucruri diferite, ambele tehnologii se folosesc de vaz pentru a functiona; un viitor in care vom merge pe strada si vom avea tot timpul, intr-un colt al privirii, un display care ne anunta unde ne aflam, ce puncte de interes se afla in jurul nostru sau ce mesaje text am primit, nu suna deloc rau.

Totodata, realitatea virtuala este din ce in ce mai putin de domeniul SF-ului, Oculus Rift fiind deschizatoare de drumuri in aceasta industrie.