Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) va organiza, pana la sfarsitul anului, o licitatie in cadrul careia vor fi disponibile 52 de frecvente radio pentru transmisiile de date si acces la internet. Cele 52 de frecvente sunt disponibile in benzile 3.410 - 3.600 si 3.600 - 3.800.

Preturile de pornire pentru fiecare bloc de frecvente din cele doua benzi este egal cu valoarea minimala a taxei de licenta stabilite prin hotararea Guvernului aprobata in 26 august 2015, respectiv 370.000 de euro pentru blocurile din banda 3,4 - 3,6 GHz si 185.000 euro pentru blocurile din banda 3,6 - 3,8 GHz, potrivit Mediafax.

Potrivit strategiei si planului de actiune pentru implementarea sistemelor de comunicatii de banda larga la nivel national in banda 3.400 - 3.800 MHz, adoptate anterior de autoritate, ANCOM va organiza pana la finalul acestui an o singura procedura de selectie pentru ambele benzi de frecvente, in cadrul careia vor fi disponibile 16 blocuri pereche de largime 2x5 MHz alocate la nivel national in banda 3,4 - 3,6 GHz si 36 de blocuri nepereche de largime 5 MHz alocate la nivel national in banda 3,6 - 3,8 GHz.

Noile drepturi de utilizare a spectrului radio vor intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2016, pentru o perioada de 10 ani. Potrivit deciziei adoptate de autoritate, fiecare operator care va dori sa participe la licitatie va depune o oferta initiala prin care va indica numarul de blocuri de frecvente pe care doreste sa le achizitioneze in fiecare din cele doua benzi disponibile. Ofertele initiale vor arata daca exista o cerere mai mare decat oferta pe anumite benzi, daca cererea este mai mica decat oferta sau daca oferta este similara cu cererea.

In cadrul etapei de licitatie, in functie de cerere, ANCOM va organiza una sau mai multe runde primare, respectiv primare suplimentare, precum si o runda de alocare pentru stabilirea repartizarii in banda a blocurilor de frecvente castigate de fiecare ofertant. Toate ofertele facute in rundele primare si primare suplimentare sunt oferte pentru pachete de blocuri de frecvente, astfel incat o oferta depusa intr-o runda poate fi castigatoare numai in integralitate, iar un ofertant nu poate castiga un bloc de frecvente pentru care nu a depus o oferta.

Titularii drepturilor de utilizare a blocurilor de frecvente adjudecate in urma procedurii de selectie vor avea obligatia de a pune in functiune, oriunde pe teritoriul national, 25 de statii de baza dupa un an de la intrarea in vigoare a licentei, 50 de statii dupa doi ani si 100 de statii de baza dupa patru ani de la intrarea in vigoare a licentei.

Pe de alta parte, in cadrul sedintei Consiliului Consultativ de marti, ANCOM a agreat cu industria o serie de modificari privind tariful de utilizare a spectrului radio, inclusiv in cazul tarifului datorat pentru retele publice de comunicatii de banda larga in banda 3.400 - 3.800 MHz. Astfel, furnizorii vor plati pentru utilizarea unui bloc de frecvente pereche de 5 MHz alocat la nivel national in banda 3.400 - 3.600 MHz un tarif de 72.000 euro/bloc, respectiv 36.000 euro/bloc pentru un bloc de frecvente nepereche de 5 MHz alocat la nivel national in banda 3.600 - 3.800 MHz. Tariful a fost determinat in mod proportional cu cuantumul tarifului existent in aceste benzi pentru blocuri de 2x7 MHz in banda 3,4 - 3,6 GHz, respectiv pentru blocuri de 2x28 MHz in banda 3,6 - 3,8 GHz, si intra in vigoare de la data de 1 ianuarie 2016, odata cu noile licente.

In prezent, in banda de frecvente radio 3.410-3.600 MHz sunt in vigoare sapte licente detinute de societatile Orange Romania, UPC Romania, Vodafone Romania si 2K Telecom, toate fiind acordate pentru furnizarea la nivel national de retele publice si de servicii de comunicatii electronice prin intermediul aplicatiilor de tip FWA (Fixed Wireless Access - acces fix pe suport radio) si NWA (Nomadic Wireless Access - acces pe suport radio de tip nomadic). In banda de frecvente 3.600 - 3.800 MHz exista o licenta acordata Societatii Nationale de Radiocomunicatii pentru furnizarea la nivel national de retele publice si de servicii de comunicatii electronice prin intermediul aplicatiilor de tip BWA (Broadband Wireless Access - acces pe suport radio de banda larga). Toate aceste opt licente sunt valabile pana la 31 decembrie 2015.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri