Potrivit unui studiu realizat de SAP SE, unul dintre principalii jucatori pe piata de solutii software de business si tehnologie, in colaborare cu Oxford Economics, in ultimii trei ani, la nivel international, gradul de reticenta a companiilor fata de securitatea datelor in cloud a scazut de la 80% la sub 30%. In plus, tot mai multe companii la nivel international inteleg beneficiile tehnologiei cloud: 60% dintre acestea utilizeaza solutii cloud pentru managementul si analiza datelor, iar 75% considera cloud-ul ca fiind principala sursa de inovare si dezvoltare.

Rezultatele studiului arata ca, pe masura ce companiile continua sa investeasca, acestea isi dezvolta si o viziune mai realista asupra procesului de implementare a solutiilor in cloud. Astfel, daca in urma cu trei ani, principala preocupare a 80% dintre companii era securitatea datelor in cloud, in prezent ponderea acestora a scazut la 27%. De asemenea, preocuparea fata de respectarea reglementarilor a scazut de la 63% in 2012 la 58% in prezent.

In acelasi timp, preocuparile legate de securitate au devenit tot mai specifice, pe fondul experientei crescute in implementarea solutiilor in cloud. Mai exact, in timp ce grija fata de securitatea datelor companiei si a datelor clientilor a scazut, s-a inregistrat o crestere a preocuparilor referitoare la securitatea proprietatii intelectuale, accesarea datelor de catre persoane neautorizate, furturile de identitate, atacurile cibernetice si securitatea interfetelor pentru programarea de aplicatii.

„Diminuarea reticentelor fata de tehnologia cloud arata ca tot mai multe companii inteleg beneficiile acestor solutii pentru obtinerea rapida a unui avantaj competitiv si dezvoltarea afacerilor, si asistam astfel la cresterea adoptiei utilizarii tehnologiei cloud. Aceste tendinte, chiar daca s-au manifestat pana acum cu precadere pe plan extern, conduc si la maturizarea companiilor locale in abordarea tehnologiilor cloud, acestea concurand deja pe piata globala cu companii din tarile dezvoltate”, a declarat Dragos Petrea, Channel Lead, South East Europe, SAP.

In ceea ce priveste modul in care solutiile cloud sunt utilizate la nivelul companiilor, studiul a aratat ca 60% dintre acestea utilizeaza solutiile cloud pentru managementul si analiza datelor, 75% dintre companii considera cloud-ul ca fiind principala sursa de inovare si dezvoltare, in timp ce 61% sunt de parere ca vor dezvolta noi produse si servicii in urmatorii trei ani.

Abordare tot mai matura asupra utilizarii solutiilor cloud

Studiul Oxford Economics s-a concentrat si pe identificarea modului in care companiile abordeaza utilizarea solutilor cloud cu scopul de dezvolta noi modele de afaceri. Astfel, tot mai multi executivi de top au manifestat o abordare mult mai matura asupra utilizarii solutiilor cloud, iar asteptarile fata de impactul pe care acestea il pot avea asupra modului in care desfasoara afacerile sunt mult mai realiste.

In acest sens, 84% dintre companii considera ca, prin utilizarea solutiilor in cloud, departamentele interne pot detine controlul direct, fie ca este vorba de vanzari, marketing, comunicare sau suport clienti. De asemenea, 81% dintre companii considera un beneficiu faptul ca solutiile in cloud contribuie la simplificarea infrastructurii IT, in timp ce 83% dintre acestea vad ca pe un beneficiu major imbunatatirea proceselor interne.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri