Comisia Europeana a adoptat astazi legislatia conform careia sunt reduse taxele in roaming atunci cand calatoresti in spatiul UE, putand trimite mesaje text, sta pe Internet si vorbi la aceleasi tarife ca in tara de provenienta a abonamentului.

Noile reguli vor deveni valabile de la jumatatea lui 2017.

Telecom Single Market Regulation va incheia astfel taxele de roaming din 15 iunie 2017. Din 30 aprilie 2016, taxele de roaming nu vor putea depasi 5 centi pe minut pentru apeluri vocale, 2 euro centi pentru text si 5 centi per megabit de Internet.

Theresa Griffin, politician din Partidul Laburist (Labour Party) din Marea Britanie a subliniat, pe marginea noii legislatii, ca „Acest vot inseamna ca oamenii nu vor mai trebui sa isi faca griji in privinta tarifelor enorme atunci cand se intorc din vacante”.

Asa cum era de asteptat, operatorii telecom s-au opus aproape la unison noilor legi, companiile de telefonie urmand sa piarda o sursa importanta de bani dupa implementarea legii. In Romania, operatorii telecom principali au unele dintre cele mai competitive tarife din intreaga Uniune Europeana, atat in tara cat si peste hotare.

Din momentul in care Comisia Europeana a inceput sa se implice mai activ in reglementarea tarifelor practicate de operatorii telecom, din 2007, preturile pe care consumatorii trebuie sa le achite in roaming au scazut cu peste 80%. De exemplu, datele in roaming sunt, in medie, cu 91% mai ieftine decat in 2007, in timp ce volumul a crescut cu 630%.

"Noile reglementari vor duce la un climat economic si de business mai stabil intre statele membre. Totodata, va creste folosirea aplicatiilor mobile", subliniaza reprezentantii UE. "Pana acum, cetatenii sunt obisnuiti sa opreasca datele atunci cand trec o frontiera. Renuntarea la acest obicei va incuraja dialogul si vor aparea noi oportuniati de business si de startup-uri".

Totodata, tot astazi a fost adoptata si Net Neutrality, conform careia site-urile nu pot fi blocate/incetinite in state diferite din cadrul UE, startup-urile putand deci concura mai usor cu jucatori deja consacrati. "Libertatea cetatenilor Europeni de a avea acces la Internet si de a distribui continut intre state nu trebuie sa depinda de tara in care se afla. Avand o singura lege pe toate teritoriile UE, va impiedica fragmentarea", conform oficialilor UE.

Pe de alta parte, operatorii telecom vor trebui sa ofere informatii exacte clientilor privind vitezele de Internet. Statistic, in cadrul tarilor membre UE, clientii telecom primesc in medie viteze de doar 75% fata de cat spun operatorii ca ofera.

Ce parere aveti de noua lege? Te incurajam sa comentezi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri