Omul de afaceri Tiberiu Urdareanu, proprietarul UTI Grup, companie cu operatiuni in special in IT si sisteme de securitate, are o avere de circa 98-100 de milioane de euro, conform Capital 300 cei mai bogati romani.

Urdareanu a fost retinut joi seara pentru 24 de ore de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, proprietarul UTI fiind acuzat ca i-a dat mita lui Gheorghe Nichita, primarul suspendat al Iasiului. In acelasi dosar a fost retinut si Nechita.

In acelasi dosar mai sunt anchetati pentru dare de mita si vicepresedintele UTI, Mihail Tanasescu si Gabriel Mardarasevici, directorul firmei Information Business Consulting SRL (IBC), de dare de mita. Vicepresedintele UTI va fi cercetat sub control judiciar, iar directorul IBC - sub control judicar pe cautiune, aceasta fiind stabilita la 50.000 de lei, conform Mediafax. Gabriel Mardarasevici este fondatorul Radix, compania care in 2006 a fost cumparata de furnizorul de software Ness Technologies.

Pierderi de 3,5 milioane de euro in 2014

UTI Grup a avut anul trecut afaceri de 85,5 de milioane de euro fata de 110 milioane de euro in 2013, conform Ministerului de Finante. De asemenea, compania a raportat pierderi de 3,5 milioane de euro.

UTI Grup a fost infiintata in 1990 si activeaza in patru zone: sisteme de securitate si militare, tehnologia informatiei si comunicatii, instalatii si constructii, mentenanta si administrare. UTI operatiuni in Bulgaria, Polonia, Italia, Azerbaidjan si vrea sa se extinda in Albania, potrivit informatiilor publicate pe site.

De ce este anchetat Urdareanu

In urma cercetarilor, a rezultat ca, in luna august 2013, in contextul implementarii proiectului „Sistem de Management de Trafic in Municipiul Iasi”, care privea fluidizarea traficului rutier si pietonal, precum si scaderea gradului de poluare, finantat din fonduri europene, Gheorghe Nichita, in calitate de primar al municipiului Iasi, a pretins si primit de la ceilalti inculpati mai multe foloase necuvenite pentru a agrea castigarea licitatiei de catre asocierea UTI – IBC si semnarea contractului respectiv, in valoare de 69.614.309 lei (fara TVA), precum si pentru asigurarea derularii acestuia in bune conditii.

Un antreprenor cunoscut pentru contractele cu statul

Urdareanu este un antreprenor cunoscut pentru contractele cu statul pe care le are compania sa.
De asemenea, Tiberiu Urdareanu este fost ofiter superior la Institutul de Cercetari Militare de la Clinceni, este fiul fostului general de armata Tiberiu S. Urdareanu, fostul sef al Directiei de tancuri din Ministerul Apararii.

Compania a castigat in acest an, printre altele, contracte cu Metrorex, pentru informatizarea Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP) si pentru modernizarea aeroportului din Bacau. Astfel, in luna iulie Metrorex a semnat un contract de 180 de milioane de euro pentru realizarea finisajelor si sistemelor de instalatii pentru sectiunea Raul Doamnei-Hasdeu din magistrala 5 de metrou, consortiul castigator fiind format din companiile Astaldi (Italia), FCC Construccion (Spania), UTI si Activ Group Management, conform Mediafax.

Alt contract castigat in acest an, in valoare de 12,8 milioane euro fara TVA, vizeaza modernizarea Aeroportului Bacau. In plus, Certsign, din grupul UTI, va furniza Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP) servicii de arhivare electronica si semnatura electronica pentru realizarea unui sistem informatic managerial, valoarea contractului fiind de 14,4 milioane de lei, pe 12 luni. Contractul a fost incheiat in luna martie.

In baza unor acorduri semnate in anii anteriori, UTI a fost implicat in realizarea dosarelor electronice de sanatate, a sistemului de plata a rovinietei, sistemului electronic de achizitii publice, a echipamentelor care asigura functionarea Arenei Nationale, reteaua subterana de cabluri Netcity, semaforizarea din Bucuresti sau cardurile RATB. UTI Grup are peste 2.000 de angajati si estimeaza ca va avea in acest an afaceri de 130 milioane euro. Din total, 65 de milioane euro provin din domeniul sistemelor tehnologice, 60 de milioane din instalatii pentru constructii, iar restul din activitatile de exploatare si de operare a infrastructurii de fibra optica din Bucuresti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri