Romanii din strainatate trimit bani catre familiile de acasa de aproximativ zece ori pe an, iar fiecare tranzactie are o valoare medie de circa 400 de dolari, a declarat Michael Kent, fondator al serviciului de transfer de bani prin telefonul mobil, in cadrul unei conferinte de presa.

De asemenea, tarile din care se trimit cei mai multi bani in Romania sunt Spania, Italia, Germania si Marea Britanie acestii fiind livrati in special pentru sprijinul familiei. In strainatate traiesc aproximativ 3,3 milioane de romani, conform datelor Ministerului de Externe.

Deocamdata serviciul este folosit doar din strainatate, Azimo avand cateva zeci de mii de utilizatori romani. Michael Kent vrea ca de anul viitor serviciul sa fie disponibil si local, adica romanii din tara sa poata trimite bani in strainatate si nu doar invers, cum este momentan.

Bani trimisi cash, in 30 de minute

Serviciul a lansat in aceasta saptamana posibilitatea ca utilizatorii din Romania si Republica Moldoca sa ridice banii cash, in 30 de minute. Banii pot fi trimisi inclusiv in lei.

“Pana acum banii puteau fi virati doar intr-un cont bancar, iar trimiterea lor dura mai mult timp. Este important ca acum banii pot fi ridicati cash pentru ca foarte multi dintre romani nu au acces la servicii bancare”, a afirmat Kent.

In prezent, aproximativ 55% dintre romani au acces la servicii bancare.

Banii pot fi ridicati din 600 de puncte de acces, printre care sucursalele Idea Bank, BCR Smith & Smith, in Romania, si sucursalele bancii Victoria, in Moldova.

Comision fix per tranzactie

Comisionul per tranzactie este unul fix, de 2,99 de lire. Suma minima care poate fi trimisa este de cinci euro.

“Nu avem o limita maxima, insa aceasta depinde de cati bani cash au partenerii nostril de la Smith&Smith, iar aceasta ar fi o suma de circa 10.000 de euro”, a mai spus Kent.

Azimo este o alternativa mai ieftina pentru serviciile clasice de transfer de bani, precum MoneyGram sau Western Union. De asemenea, compania permite clientilor sai sa trimita bani in orice cont bancar (in lei, euro sau dolari) si sa alimenteze orice telefon mobil din retelele Orange, Vodafone, Telecom Romania si Moldcell.

Vor 1% din piata in aproximativ un an

Cele mai recente date oficiale despre remiterile de bani sunt despre anul 2013, cand romanii au trimis acasa 4,2 miliarde de euro, mai putin cu 350 de milioane de euro fata de 2012, potrivit Bancii Nationale a Romaniei.

“Vrem ca in aproximativ un an sa ajungem sa avem 1% din aceasta piata, adica prin serviciul nostru sa tranzactioneze in jur de 40 de milioane de euro”

Cele mai mari sume au fost trimise din Italia (925 de milioane de euro), Germania (595 mil. euro), SUA (460 mil euro), Spania (393 mil. euro), Elvetia, Franta, Marea Britanie, Ungaria sau Austria.

„In fiecare luna au loc peste 1 milion de tranzactii de remitere de bani catre Romania, ceea ce reprezinta un sprijin vital pentru familii, mai ales in aceasta perioada de instabilitate economica. Din nefericire, romanii continua sa fie suprataxati atunci cand trimit si primesc bani, indiferent ca este vorba despre un transfer bancar sau un serviciu traditional offline de transfer de bani”, a spus Michael Kent.

Azimo este un serviciu digital de transfer de bani fondat in 2012, iar in prezent este utilizat in peste 190 de tari prin intermediul a 70 de monede diferite. Compania intentioneaza sa isi continue extinderea si in alte tari est-europene inainte de sfarsitul acestui an. Compania a primit recent o runda de finantare de 20 de milioane de dolari pentru extinderea globala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri