Lipsa de specialisti software constituie un factor de blocaj pentru dezvoltarea industriei pentru inca cinci ani, potrivit unui raport al Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS), care estimeaza totusi o crestere cu 11% a cifrei de afaceri din domeniu in urmatorii trei ani.

In conditiile in care cifra de afaceri a industriei este generata in continuare in mare parte de zona de servicii, estimarile ANIS arata ca rata medie de crestere ar putea depasi 20% cu suficiente resurse disponibile, scrie Mediafax.

Industria de software si servicii IT a inregistrat anul trecut venituri de 2,42 miliarde de euro, in crestere cu 13% fata de 2013, iar pentru 2015 se prognozeaza incasari mai mari cu 14%, pana la 2,749 miliarde euro. Principalul factor care blocheaza dezvoltarea mai rapida a industriei romanesti de software este disponibilitatea resurselor umane, numarul absolventilor de la specializarile cu profil tehnic este prea mic in comparatie cu cererea de pe piata, iar competentele lor sunt limitate la ceea ce pot asimila in timpul cursurilor universitare.

"Companiile anunta constant intentii de angajare pentru perioade scurte spre medii (1-3 ani). Daca luam in considerare doar aceste anunturi publice, estimarile pentru anul viitor, de exemplu, depasesc 5.000 de noi pozitii deschise, doar in companiile mari. Foarte probabil ca numarul final sa se apropie de 9.000-10.000", a declarat Valerica Dragomir, director executiv ANIS.

Numarul anual de absolventi de la specializarile tehnice nu depaseste 7.000, cu o rata de absorbtie pe piata muncii de 100%. "In aceste conditii, sistemul de educatie superioara tehnica nu este in masura sa acopere cererea, iar companiile compenseaza prin atragerea de angajati cu calificari diferite si complementare cu cele tehnice", se mai arata in comunicatul ANIS.

Modalitatile prin care industria incearca sa compenseze decalajul intre cerere si oferta sunt dintre cele mai variate - de la programe de stagii, la burse, programe de pregatire interne, scoli de vara, evenimente si competitii de codare, precum si programe de training de durata scurta care au ca obiectiv sa pregateasca angajati pentru pozitii entry-level.

Romania are un numar de 120.000 de specialisti in domeniul IT si necesarul de angajati al companiilor de software si al departamentelor IT ale firmelor din alte domenii de activitate va creste la 300.000 la nivelul anului 2020.

ANIS reprezinta interesele companiilor IT romanesti si sprijina dezvoltarea industriei romanesti de software si servicii si cresterea atat a companiilor implicate in proiecte de externalizare, cat si a celor care genereaza proprietate intelectuala, prin crearea de produse. Asociatia a fost infiintata in 1998 si are peste 120 de membri, care includ companii cu capital romanesc sau strain.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri