Desi recunoaste ca nu a terminat facultatea, Stefan Tanase (foto cover) este astazi unul dintre cei mai talentati tineri specialisti in securitate din intreaga lume. La cei 26 de ani, Stefan Tanase coordoneaza, alaturi de alti 40 de colegi din echipa globala a Kaspersky Lab dedicata cercetarii in domeniul securitatii IT (G.R.E.A.T), securitatea echipamentelor a nu mai putin de peste 400 de milioane de utilizatori din toata lumea. Si face acest lucru cu drag inca de cand a luat prima data contact cu domeniul.

Stefan Tanase s-a apucat de programare inca de la varsta de 6 ani. I-a placut sa descopere calculatoarele si sa le priveasca altfel decat alti copii o faceau la vasta lui. Orice program rula, orice activitate intreprindea dorea sa descopere totul, dar si ceva in plus. Este si motivul pentru care a urmat studiile liceului Tudor Vianu, cunoscut drept unul dintre cele mai bune din tara.

“Primii pasi in programare i-am invatat de la tatal meu. Lucram in limbajul de programare Pascal, exact in momentul in care intram in clasa intai. Am crescut invatand programare, pentru ca in liceu sa ma ocup de dezvoltarea de site-uri. Perioada liceului a fost practic primul meu contact cu ceea ce a insemnat un prim atac informatic, o perioada in care acest fenomen inca era unul destul de necunoscut utilizatorilor de Internet din Romania. Imi aduc aminte ca realizam site-uri pentru prieteni si reuseam sa obtin venituri si de 100 de euro pe luna. Era foarte bine pentru acea perioada”, a declarat Stefan Tanase intr-un interviu pentru wall-street.ro.

Tot in perioada liceului, actualul responsabil pe securitate din cadrul Kaspersky Lab, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de solutii antivirus din lume, s-a ocupat de dezvoltarea site-ului FotoMagazin.ro, proiect pentru care a lucrat pana la intrarea la facultate.

“Cand am terminat liceul simteam ca imi ajunsese atat de multa informatica si am decis sa ma inscriu la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematrografica (UNATC). Nu m-au primit, asa ca am ales sa ma orientez spre Academia de Studii Economie (ASE), dar si Politehnica. Dupa ce nu am intrat la UNATC m-am inscris la Finante Banci – eram pasionat de tranzactii pe bursa. In 2006-2007 erau campanii de spam legate de piata de capital si imi doream sa monitorizez aceste proiecte pentru a face shortselling. (…) Nu am reusit sa termin niciuna din cele doua facultati la care m-am inscris pentru ca exact in acea perioada am primit oportunitatea de a lucra in cadrul echipei Kaspersky”, isi aminteste Stefan Tanase, care de la 18 ani s-a alaturat echipei locale a grupului rus specializat in securitate IT.

Primul contact cu Kaspersky Lab l-a avut la varsta de 18 ani in momentul in care tanarul roman cerut echipei Kaspersky a solicitat colegilor sai un acces la o baza de date a atacurilor SPAM. “Am umplut hard disk-ul de continut spam si m-am apucat sa scriu algoritmi pentru spam financiar. Dupa o luna am primit oferta de lucru la Kaspersky Lab Romania, moment in care colegii se aflau in cautarea unor oameni pentru proiectele de cercetare. Pe vremea aceea Kaspersly nu avea nici site in Romania”, a declarat Stefan Tanase.

In momentul de fata Stefan Tanase este mana dreapta a lui Costin Raiu, unul dintre cei mai cunoscuti specialisti in securitate din intreaga lume si face parte din echipa ce cercetare G.R.E.A.T. a Kasperksy Lab. In Romania, birourile Kaspersky numara 7 angajati, dintre care trei se ocupa de partea de cercetare si restul echipei de vanzari si partea tehnica.

Kaspersky Lab a organizat la finalul saptamanii trecute conferinta regionala Cyber Security Weekend in Budapesta. Kaspersky Lab este unul dintre cei mai mari producatori de solutii de securitate la nivel global, pe o piata pe care mai concureaza cu Symantec, McAfee, Trend Micro, ESET sau Bitdefender.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri