Dezvoltarea noilor tehnologii, care au in centru evolutia spectaculoasa a Internetului din ultimii 10-15 ani, dar si mult discutatul fenomen al Internet of Things vor face ca Europa sa redevina o putere in ceea ce priveste productia de echipamente avansate, inclusiv in Romania, o zona extrem de atractiva, dupa cum o descrie Bernard Kienlein, head of process industries and drives in cadrul Siemens Austria & CEE, in cadrul unei intalniri cu presa, care a marcat implinirea a 110 ani de cand gigantul german a intrat pe piata locala.

“Vedem un trend care duce productia in zonele dezvoltate, asa cum este cazul Europei si inclusiv al Romaniei. Cu tehnologiile, Internetul si resursele umane ne asteptam sa devenim productivi in Europa din nou, inclusiv in Romania, o zona extrem de atractiva pentru investitori. (...) Vorbim tot mai intens despre Intreprinderea Digitala. Viitorul, practic, va fi mult mai electric. Vom deveni mai productivi, mai flexibili si mai rapizi, iar tehnologia utilizata ne va ajuta sa schimba modalitatile de productie. (...) Asistam la o schimbare in ultimii 10-15 ani. Sa ne uitam cum ni s-a schimbat viata in aceasta perioada si cum Internetul a avut un rol esential in tot acest proces. Vrem sa ajutam productia industriala sa ajunga in aceasta directie. Industria 4.0 se intampla acum si digitalizarea a inceput deja de azi – nu de maine si nu in viitor”, a declarat Bernhard Kienlein, manager regional pe segmentul industrial in cadrul Siemens.

Prezent si la inaugurarea centrului de cercetare-dezvoltare (R&D) al Siemens din Cluj – Napoca, un proiect inaugurat in prima parte a acestui an si care a necesitat un efort investitional de 4,5 milioane de euro, Kienlein sustinea ca industria automotive va fi unul din principalele segmente care va suferi modificari majore in urmatorii ani.

“Masinile viitorului vor fi cel mult la fel de inteligente asa cum oamenii le concep. Cheia este sa ne uitam la procesul de realizare al unui produs cat este dezvoltat si produs. Pana in urma cu cativa ani cercetarea si productia erau separate. Cheia este sa reusim sa le imbinam. Daimler (producatorul marcii auto de lux Mercedes – n.red), de exemplu, a decis sa investeasca in software pentru toate masinile si camioanele. Industria se indreapta in aceasta directie”, a subliniat Bernhard Keinlein.

Potrivit acestuia, in momentul de fata ne aflam in cea de-a patra revolutie industriala, cea a dispozitivelor mobile si a interconectarii, si a ceea ce astazi reprezinta The Internet of Things, care este prognozata sa devina o realitate in urmatorii 20 de ani.

“Totul se va schimba in productie in urmatorii ani, doar ca parcursul este mai greu. (…) Software-ul poate revolutiona industria. Cand vorbim despre productie ne asteptam si ca slujbele sa se schimbe. (…) Practic vorbim despre o reducere a timpului in care un produs ajunge pe piata, prin cicluri de inovatie mai scurte si volume de date mult mai mari, dar si despre o crestere a flexibilitatii – prin productie individualizata. Toate acestea fac parte dintr-un proces firesc care se va instala in perioada urmatoare si care va schimba complet viitorul industrie”, a mai aratat Bernhard Keinlein.

Seful Siemens Romania: Nu vorbim despre tehnologii SF. Sunt domenii in care software-ul produs in Romania joaca un rol esential

Prezent la discutia despre Internet of Things, a viitorului industriilor si cum va arata Romania in acest context, George Costache, CEO al operatiunilor Siemens la nivel local, a precizat faptul ca grupul pe care il conduce are trei directii clare de dezvoltare, atat la nivel local, cat si in ceea ce priveste strategia grupului in lume.

“Digitalizarea, automatizarile si electrificarea sunt principalele directii ale Siemens pe piata. Digitalizarea se extinde in fiecare colt al vietii noastre. Internetul este parte integranta din viata noastra, iar in sectorul B2B avem de-a face cu aparitia Internet of Things. IoT va produce schimbari profunde in toate domeniile, de la colectarea de date, analiza lor si pana la tragerea concluzilor, acesta etape urmand sa fie o principala responsabilitate a grupului in urmatorii ani – atat la nivel local cat si ca viziune globala a companiei (...) Nu vorbim despre tehnologii SF. Sunt domenii in care software-ul produs in Romania joaca un rol esential. In centrele de cercetare Siemens din Brasov si Cluj se realizeaza aplicatii software care se folosesc in toata lumea, inovatii in imagistica, orase inteligente – retele inteligente”, a declarat Costache.

Siemens investeste intr-o noua fabrica in Sibiu, in care va produce componente electrice pentru vagoane

Siemens, unul dintre cei mai mari producatori de solutii tehnologice la nivel global, va inaugura in cursul anului viitor o fabrica de componente pentru vagoane in Sibiu, proiect care va necesita o investitie care va depasi cateva milioane de euro si in acelasi plan are in vedere angajarea a cateva sute de persoane, ca parte a unei actiuni de extindere a activitatii companiei la nivel local.

Cu investitia din Sibiu, compania germana detine trei facilitati de productie din orasul transilvanean, asta dupa ce prima fabrica a fost deschisa in vara anului 2003. Noua constructie va fi de fapt modernizarea fabricii Sykatec, conform datelor companiei germane.

Noua facilitate de productie, in care vor fi realizate componente pentru vagoane, cu precadere pentru metrouri, va avea o suprafata de 8.000 mp, aproximativ 80% din totalul suprafetei fiind alocat spatiilor de productie si de depozitare. In viitoarea fabrica vor fi disponibile cinci sectii de productie, printre acestea numarandu-se prelucrarea tablei, sudura, revizie si montaj, precum si vopsitorie cu pulberi uscate si cablaje.

Compania germana este unul dintre cei mai activi investitori straini la nivel local, asta dupa ce in cursul anului trecut a demarat constructia unui centru de Research & Development (R&D) in Cluj Napoca, proiect pe care l-a inaugurat la debutul acestui an.

Siemens aniverseaza in acest an 110 ani de prezenta pe piata locala, dupa ce a intrat pe piata din Romania in anul 1905. Principalii concurenti ai Siemens in Romania, dar si la nivel global sunt alti mari giganti tehnologici, asa cum este cazul Schneider Electric, General Electric sau grupul olandez Philips.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri