Directorul general al Apple, Tim Cook, a respins acuzatiile ca gigantul tehnologic ar evita plata taxelor in Statele Unite ca fiind ”o prostie politica in totalitate”, relateaza Reuters.

Remarcile lui Cook la emisiunea 60 Minutes de la postul CBS au fost facute pe fondul dezbaterilor din SUA legate de practicile marilor companii de a evita plata taxelor prin tehnici precum ”acordurile de inversare”, cu ajutorul carora isi transfera domiciliile fiscale in alte tari. Producatorul iPhone economiseste taxe de miliarde de dolari prin intermediul subsidiarelor din Irlanda, unde declara majoritatea profiturilor obtinute in strainatate. "Apple plateste pana la ultimul dolar datorat fiscului”, a afirmat Cook in timpul emisiunii de la CBS, potrivit Mediafax.

Cook a aratat ca repatrierea profiturilor in Statele Unite ar costa 40% din acestea. ”Nu cred ca ar fi un lucru rezonabil”, a spus seful Apple.

O comisie a Senatului american a investigat strategiile fiscale ale Apple si a constat ca doar in 2012 compania a evitat plata a 9 miliarde de dolari fiscului american, printr-o strategie care a implicat trei divizii offshore care nu au un domiciliu fiscal identificabil. Biroul de presa al comisiei din Senat nu a raspuns solicitarilor de a comenta remarcile lui Cook.

Apple detine profituri offshore in valoare de 181,1 miliarde de dolari, mai mult decat oricare alta companie americana si ar datora taxe estimate la 59,2 miliarde de dolari daca ar incerca sa repatrieze banii in Statele Unite, potrivit unei analize recente bazate pe documentele disponibile la Comisia americana pentru bursa si valori mobiliare (SEC).

Actualul cod fiscal a fost conceput pentru era industriala nu pentru cea digitala, a aratat Cook. "Are un efect advers. Este groaznic pentru America. Ar fi trebuit modificat cu multi ani in urma”, a spus seful Apple. Rebecca Lester, profesor de contabilitate la Stanford Graduate School of Business, considera ca limbajul colorat al lui Cook ar reflecta frustrarea provocata de lipsa de progrese la Washington in reformarea sistemului fiscal.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri