Persoanele care intra si ies din tara pot accesa, incepand de sambata, de pe orice telefon mobil, aplicatia care configureaza traseul spre puncte de frontiera cu trafic scazut, fiind afisat verde pentru maxim 20 de minute de asteptare, galben pentru 20-60 de minute si rosu pentru mai bine de o ora.

Pe site-ul Politiei de Frontiera a fost introdusa, inaintea sarbatorii Craciunului, cand traficul la frontiera a fost foarte aglomerat, o sectiune unde este afisata media timpilor de asteptare in toate punctele rutiere de trecere a frontierei, persoanele care intra sau ies din tara putand alege traseul cat mai putin aglomerat, scrie Mediafax.

Incepand de sambata este functionala o noua aplicatie on-line, care poate fi accesata de pe orice calculator sau terminal mobil, smartphone sau tableta cu acces la internet. Aplicatia permite celor care tranziteaza punctele de trecere a frontierei reprezentarea celui mai bun traseu, atat pe sensul de intrare, cat si pe cel de iesire din tara, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

Aplicatia foloseste modulul de navigatie furnizat de Google Maps pentru configurarea traseul catre un anumit punct de trecere a frontierei ce inregistreaza valori de trafic scazute. Pe aplicatie apar trasee de culoare verde daca timpii de asteptare sunt de pana in 20 de minute, de culoare galbena - daca timpii sunt intre 20 si 60 de minute si de culoare rosie - daca timpii de asteptare sunt de peste 60 de minute.

Monica Dajbog a mai spus ca, pe langa masurile de informare a cetatenilor, va fi suplimentat numarul politistilor de frontiera pana la capacitatea maxima permisa de infrastructura fiecarui punct de trecere, in functie de dinamica valorilor de trafic. In aceasta saptamana, peste 1,2 milioane de persoane au tranzitat punctele de frontiera ale Romaniei, a precizat Dajbog.

La sfarsitul saptamanii trecute, in punctele de trecere a frontierei din vestul tarii, cozile s-au intins pe zeci de kilometri pe sensul de intrare in tara, mii de romani intorcandu-se din strainatate pentru a petrece sarbatorile in tara. Cele mai aglomerate au fost punctele de trecere de la frontiera comuna romano-ungara, unde au trecut granita, in 48 de ore, peste 243.000 persoane, din care 193.200 pe sensul de intrare in tara. Fata de o perioada normala, cand intr-un interval de 48 de ore pe la frontiera romano-ungara intra in Romania aproximativ 50.000 de persoane, traficul la frontiera, pe sensul de intrare, a crescut de aproape patru ori.

Miercuri, punctul de trecere a frontierei Nadlac II de pe autostrada A1 a fost inchis, timp de aproape doua ore, din cauza unei defectiuni la sistemul informatic, autoturismele fiind redirectionate catre Turnu si Nadlac I, iar camioanele catre Varsand. Ministrul Afacerilor Interne, Petre Toba, anunta, in 23 decembrie, ca pe site-ul Politiei de Frontiera a fost realizata o sectiune cu informatii actualizate din doua in doua ore privind timpii de asteptare la frontiere si ca urmeaza sa fie creata si o aplicatie pentru telefoane mobile despre situatia la frontiere.

Potrivit ministrului, traficul in vami a fost mai mare cu 190 la suta in perioada 19-20 decembrie, comparativ cu un weekend normal, politia de frontiera inregistrand un "tranzit de 426.000 de persoane, dintre care 287.000 de persoane pe sensul de intrare in tara, cele mai tranzitate puncte fiind cele din vestul tarii, dar si cele din aeroporturi".

Ministrul Internelor arata ca a fost suplimentat efectivul de politisti de frontiera de la 2.578 pe tura intr-o zi normala la 3.324 si mentiona ca acesta este numarul maxim de politisti de frontiera care poate fi alocat corespunzator infrastructurii existente. Federatia asociatiilor de romani din Europa (FADERE) a cerut, marti, demisia ministrului Afacerilor Interne, Petre Toba, pentru modul in care a fost gestionata situatia de la frontiere, unde s-au format cozi uriase.

Sursa foto: Konstantin Kolosov/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri