Florin Talpes, fondator si CEO al Bitdefender, unul dintre cei mari producatori de solutii de securitate informatica la nivel mondial, a vorbit pentru wall-street.ro despre ce si-ar dori sa faca Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala (MCSI) pentru industria locala de IT.

„Daca tu ca legiutor, care faci un ecosistem care sa stimuleze anumite lucruri, spui ca vrei sa favorizezi investitiile in infrastructura...eu iti zic <<Atentie, in toata piata, infrastructura imi vine ca serviciu. Se cheama infrastructura ca serviciu. Este o investitie pe care o fac, numai ca infrastructura nu mai este la mine si beneficiul s-ar putea sa fie mai mare>> Acesta este un lucru pe care ni l-am dori de la MCSI.

Un alt lucru dorit de la MCSI este legat de criza de resurse umane. Acesta este un lucru pe care l-ar putea face MCSI impreuna cu Ministerul Educatiei. Ei ne-au cerut sa gandim cateva proiecte, lucruri care se pot face si pe care noi le facem in Bitdefender. Sunt lucruri pe care am vrea ca Guvernul sa le faca. Sunt, de exemplu, colaborari cu universitatile. Ii sustinem pe cei care au terminat facultatile, ii sustinem cand vor sa dea un doctorat, iar cand cineva de la noi isi da doctoratul...acesta va fi pe o tema extrem de fierbinte. Si, probabil, ca acel doctorand si cel din jurul lui din Bitdefender au printre cele mai avansate informatii in domeniu...si, atunci, cauti un conducator de doctorat care sa te ajute. Iar, piata de cercetare romaneasca fiind foarte mica, probabil ca nu vom gasi unul aici. Am vrea sa luam o personalitate care ne-ar putea ajuta la conducerea doctoratului, sa facem ceea ce ar insemna co-conducere. Sa fie un conducator de aici si unul care sa duca greul. Lucrurile acestea sunt inca foarte greu de facut. Mecanismul despre care vorbesc eu este unul prin care sa impingi masiv inainte. Este vorba de doctorate care sa dau in Romania si care pot fi absolut fantastice la nivel global. Invata si profesorii din Romania, temele pot fi continuate de altii prin alte doctorate. Mecasnisul nu este usor de pus pe picioare, dar am vrea sa-l modificam.

Dar cand vorbim despre criza de resurse umane, nu ne referim neaparat la ce facem cu absolventii de facultati sau licee de informatica, pentru ca toti ne uitam la ei, ci ce facem cu alti absolventi de facultati sau licee non-IT. Cum sa recalifici piata. Este o criza de resurse tehnice? Perfect. Hai sa lucram cu ele,dar ele pot fi generalizate la nivel de tara.

Noi avem oameni care nu au terminat o facultate tehnica. La noi in laborator, pentru a forma un specialist in analiza de amenintari, dureaza in jur de un an pentru a deveni operational. Nu la nivel de senior, dar devine operational. Un an de zile este investitia. Pot sa fie situatii in care investitia este mai lunga. Sunt unele proiecte in care luam oameni despre care credem ca au potential, ii formam o anumita perioada pe toti, iar, apoi, ii alegem pe unii dintre ei, continuam sa ii formam si ii angajam la noi.

Bitdefender este o scoala nu doar pe competente tehnice, ci, in primul rand, una de abilitati de business. Sunt foarte multe lucruri in zona non-tehnica: incepand cu managementul de produs, cu intelegerea si nevoia pietei, cu proiectarea unei solutii mai bune, cu marketing de produs, cu educarea pietei, pana la vanzarea propriu-zisa. Este vorba despre o gama intreaga de joburi pentru care este o criza mult mai mare in Romania decat pe partea tehnica. Daca vrei sa te extinzi internationali cu oameni care sa promoveze produse proprii, in nume propriu, gasesti mai putini oameni pregatiti care sa faca acest lucru decat in zona tehnica. Daca vorbim de oameni tehnici este o criza globala, insa criza aceasta de oameni de business este specifica Romaniei”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri