Combinand caracteristicile unui smartphone cu cele ale unei tablete, phablet-urile au inregistrat in ultimul an vanzari de 4 ori mai mari la nivel mondial. Tabletele, care au devenit populare in 2010 odata cu aparitia iPad-ului, ofera aceleasi optiuni la dimensiuni mai putin practice. Utilitatea lor din perioada pre-phablet scade tot mai mult, generand un declin vizibil in vanzarile de tablete.

Cu o oferta variata pe segmentul Android (Nexus 6P, Samsung Galaxy Note 4/5, LG G3, One Plus 2, Moto X Style sau modele foarte competitive ca Xiaomi Note sau Ulefone BeTouch) si cu iPhone 6 de cealalata parte, posibilitatile de comunicare, browsing web si fotografie in format HD au devenit practic nelimitate.

Nu oricine doreste sa poarte un dispozitiv de 6’ in buzunar. Cu toate acestea, aplicatiile tind sa devina modul dominant in care consumam informatia, si nu poate fi negat ca dimensiunile crescute ale ecranului imbunatatesc considerabil experienta utilizatorului. Spre exemplu, desi iPhone 6 (4,7’) inregistreaza vanzari mai mari decat iPhone 6 Plus (5,5’), iPhone 6 Plus dovedeste un angajament al utilizatorilor mai mare decat iPhone 6.

Apple a mentinut formatul redus de-a lungul mai multor generatii in timp ce smartphone-urile cu Android cresteau constant in dimensiuni. Statisticile arata ca utilizatorii de Android au rezonat cu noul iPhone mai mult decat cu modelele anterioare, ceea ce sugereaza necesitatea crescuta pentru ecranele largi.

Samsung, care a popularizat formatul phablet, ofera modul One-Handed Operation, care incorporeaza si accesibilitatea fizica a unui smartphone de dimensiuni mai reduse. Pentru terminalele care nu sunt echipate cu aceasta optiune, exista aplicatii care pot transforma ecranul phablet-ului intr-unul de smartphone (Lazy Swipe, All in one Gestures, NOVA).

Phablet-urile ofera totodata o autonomie crescuta fata de smartphone-uri datorita bateriei de dimensiuni mai mari. Sunt echipate cu procesoare puternice, fiind capabile sa ruleze mai multe aplicatii simultan, iar spatiul de stocare pe phablet si tabletele mici este acelasi. Chiar daca unele tablete ca iPad Mini sau Samsung Galaxy Tab suporta si servicii de telefonie, foarte putini utilizatori le folosesc ca si smartphone.

Phablet-urile vor continua sa devina din ce in ce mai populare in urmatorii ani. Exista inca o diferenta intre ecranul phablet-ului si tabletele mari, de 11’, iar aplicatiile ofera experiente diferite pe cele doua, in special in zonele de jocuri, editare foto si redare video. Cu toate acestea, noi tehnologii ca ecranele pliabile vor putea elimina in viitor categoria tabletelor in forma lor curenta.

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri