Ministerul Finantelor a lansat, vineri, in prezenta premierului Dacian Ciolos si a ministrului Anca Dragu, o aplicatie informatica prin care va putea controla, in timp real, toate cheltuielile institutiilor publice din Romania, pana la nivel de gradinita, si care va deveni complet operationala in 2017.

In program vor fi introduse toate cele aproximativ 13.700 de institutii publice din Romania, de la ministere si agentii centrale pana la primarii de comune, scoli si gradinite, conform News.ro

"In doua luni vom extinde informatiile. Va cuprinde gradul de angajare, numarul angajatilor, raportul financiar, tabel cu cheltuielile. Salariile vor fi publice la fiecare institutie si se va face o monitorizare in timp real a alocarii si utilizarii resurselor publice", a declarat ministrul Finantelor, Anca Dragu, la lansarea programului.

Sistemul permite monitorizarea in timp real, de catre Ministerul Finantelor, a alocarii si utilizarii banilor publici, astfel ca in orice zi se poate sti ce cheltuieli se fac la nivel national.

Aplicatia va permite si verificarea transparentei cheltuielilor publice. "Daca cheltuiala nu respecta principiile transparentei, Trezoreria nu aproba", a spus ministrul Finantelor.

Sistemul a fost realizat printr-un program cu fonduri europene, in valoare totala de 7,8 milioane de lei, suma care include investitia in serverele necesare sistemului informatic, potrivit managerului de proiect, Valentin Mavrodin.

Sistemul va fi extins treptat la nivel national, iar administratorii sistemului spera ca sistemul sa devina complet operational in 2017. Dupa ce sistemul va deveni operational, toate institutiile publice vor fi obligate sa introduca, in tmp real, orice cheltuiala si orice angajament in sistemul informatic, altfel risca sa aiba platile blocate.

In plus, in caz de erori, aplicatia blocheaza automat platile. Dezvoltatorii aplicatiei au realizat si un program de formare in institutiile publice, prin care utilizatorii sunt invatati sa foloseasca sistemul informatic.

Legislatia prevede si sanctiuni in cazul in care institutiile nu introduc datele in sistem. Astfel, persoanele cu atributii legate de corectitudinea datelor din insititutiile publice risca amenzi cuprinse intre 2.000 si 5.000 de lei, in caz de nereguli, si de la 10.000 pana la 30.000 de lei, in caz de refuz de a folosi noua aplicatie si de a inregistra datele solicitate.

Printre institutiile cuprinse in sistem nu sunt decit unele companii si regii de stat, adica cele care sunt finantate in proportie de cel putin 50% din surse bugetare.

Noul sistem va usura mult activitatea Ministerului Finantelor, dar si a altor institutii. Astfel, Curtea de Conturi va avea acces integral la sistem si va putea verifica la distanta, fara a mai fi nevoita sa trimita echipe de control, aplicarea legii la cheltuielile publice efectuate de catre institutii.

Aplicatia informatica dezvoltata de Ministerul Finantelor va avea si o parte publica, care va pune la dispozitia jurnalistilor si altor persoane interesate date lunare privind cheltuielile din toate cele 13.700 de institutii publice.

Sursa foto: GaudiLab / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri