Twitter va indeplini miercuri 10 ani, iar cu aceasta ocazie, jurnalistii publicatiei franceze Le Figaro au ales sa alcatuiasca un top al celor mai importante 10 mesaje care au marcat cultura populara si istoria de un deceniu a acestei platforme de microblogging.

Reteaua de socializare Twitter numara in prezent peste 100 de milioane de utilizatori pe plan mondial. Aceasta a bulversat prin peisajul cultural si prin mesajele sale limitate la 140 de caractere, conform News.ro.

In decurs de doar 10 ani, Twitter, nascuta in 2006 din imaginatia unor tineri antreprenori din San Francisco, a devenit un instrument de baza in ceea ce priveste circulatia informatiilor globale.

In ciuda concurentei din partea unor ”giganti” precum Facebook (1,5 miliarde de utilizatori) si Instagram (400 milioane de utilizatori), Twitter a fost inca de la infiintare un element indispensabil in ceea ce priveste intelegerea si cunoasterea istoriei contemporane.

Cu ocazia celei de-a 10-a aniversari a acestei retele, publicatia Le Figaro propune un top al celor mai importante 10 tweet-uri (mesaje publicate pe Twitter, n.r.) care au marcat cultura secolului al XXI-lea.

Martie 2006 - primul tweet
Jack Dorsey, cofondatorul Twitter, a trimis un mesaj automatizat (”sunt pe cale sa imi configurez twttr-ul”). In aceeasi zi (21 martie 2006), Jack Dorsey a publicat primul tweet din istorie: ”Ii invit pe colegi sa mi se alature”.

Mai 2009 - pe orbita
Astronautul Mike Massimo a publicat primul tweet din spatiu. ”Pe orbita: lansarea a fost geniala! Sunt intr-o super forma, muncesc din greu si admir peisaje magnifice. Aventura vietii mele a inceput”.

Noiembrie 2010 - printul William si Kate Middleton s-au logodit
Logodna dintre printul William si Kate Middleton a fost oficializata pe Twitter, pe contul @ClarenceHouse: ”Printul de Wales va anunta logodna printului William cu domnisoara Catherine Middleton”. Nunta a fost programata pentru aprilie 2011.

Mai 2011 - raid impotriva lui Bin Laden
Sohaib Athar, consultant in informatica in Pakistan, a publicat pe contul @ReallyVirtual urmatorul mesaj: ”Elicopter in zbor stationar deasupra orasului Abbottabad la ora 01.00 (foarte neobisnuit)”. Fara sa stie, el a fost unul dintre primii martori care au relatat raidul aerian ce a dus la uciderea lui Osama bin Laden.

Mai 2011 - scandalul Sofitel
Pe 14 mai 2011, Jonathan Pinet, un tanar militant UMP (Union pour un Mouvement Populaire), a asistat la arestarea lui Dominique Strauss-Kahn. A fost prima persoana care a dezvaluit o informatie ce a facut inconjurul lumii. Acuzat de comiterea unei agresiuni sexuale asupra unei cameriste a hotelului Sofitel din New York, fostul director general al Fondului Monetar International (FMI) a fost, in urma acelui scandal, eliminat din alegerile primare socialiste si din cursa prezidentiala din Franta.

Noiembrie 2012 - Obama, reales
In seara alegerilor prezidentiale din 2012, Barack Obama a publicat un mesaj pe Twitter - ”inca patru ani” -, insotit de o fotografie in care apare alaturi de sotia lui, Michelle Obama. Mesajul, preluat de majoritatea companiilor din mass-media americane pentru a anunta rezultatul scrutinului, a devenit in acel moment tweet-ul cel mai partajat din istoria acestei retele de socializare.

Decembrie 2012 - Papa scrie pe Twitter
Papa Benedict al XVI-lea a introdus o institutie milenara in universul retelelor de socializare, creand contul @pontifex, ce a fost preluat apoi de succesorul sau, papa Francisc. ”Dragii mei prieteni, sunt fericit sa intru in contact cu voi prin intermediul Twitter. Multumesc pentru reactiile voastre generoase. Va binecuvantez pe toti din tot sufletul”, a scris suveranul pontif.

Martie 2014 - primul selfie cu mega-staruri de la Hollywood
O fotografie realizata la rugamintea prezentatoarei de televiziune Ellen DeGeneres, transmisa pe Twitter, in direct, in timpul galei de decernare a premiilor Oscar, a facut turul internetului in doar cateva minute si a fost redistribuita de peste 3 milioane de ori, stabilind cu acea ocazie un nou record. ”Ce bine ar fi fost daca bratul lui Bradley ar fi fost mai lung. E cea mai buna fotografie din toate timpurile. La gala Oscar”, a scris Ellen DeGeneres, referindu-se la acel selfie realizat de actorul Bradley Cooper, in care apar numeroase alte vedete de prim rang de la Hollywood, precum Angelina Jolie, Brad Pitt si Jennifer Lawrence.

Septembrie 2015 - Edward Snowden si-a facut cont pe Twitter
Fostul angajat al CIA, in exil la Moscova, si-a facut aparitia pe Twitter, pe 29 septembrie 2015. In doar 48 de ore, Snowden a atras peste 1 milion de admiratori (”followers”). Mesajul sau - ”Acum puteti sa ma auziti?” - face referire la celebrul slogan publicitar al companiei Verizon, primul operator telefonic ce a fost implicat in scandalul interceptarilor telefonice ilegale care a bulversat America.

Ianuarie 2015 - #JeSuisCharlie
Internautul @joachimroncin a lansat hashtag-ul #JeSuisCharlie, insotit de un logo in litere albe, pe un fond negru, care a devenit un slogan international, ce a stat marturie pentru sprijinul manifestat de comunitatea internationala fata de victimele atentatului terorist comis asupra jurnalistilor din redactia saptamanalului francez de satira Charlie Hebdo.

Platforma de microblogging Twitter a fost creata in martie 2006 de Jack Dorsey, Evan Williams, Biz Stone si Noah Glass. Proiectul noii companii a fost lansat pe 21 martie 2006, atunci cand Jack Dorsey a publicat primul mesaj pe Twitter, la ora 21.50 PST (04.50 GMT, 22 martie). Versiunea oficiala a acestei retele de socializare a fost lansata pe 15 iulie 2006.

Sursa foto: violetkaipa / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri