Imagineaza-ti tricouri care au si rol de antene pentru smartphone-uri sau tablete, haine care iti monitorizeaza nivelul de confort si efort fizic si chiar o boneta flexibila care iti simte activitatile cerebrale.

Toate acestea vor deveni in curand posibile, cercetatorii dezvoltand electronice purtabile care vor fi integrate in tesaturile hainelor cu super-precize. Este un prim pas catre hainele inteligente, capabile sa stocheze, trimita si sa primeasca informatii digitale.

„Suntem in plina revolutie in industria textila. Credem ca acestea pot fi folosite, pe langa imbracaminte, si ca sisteme de monitorizare a sanatatii, impartasire de date sau chiar display-uri”, spune John Volakis, lead researcher la Ohio State University, scrie presa internationala.

Cercetatorii americani au reusit sa integreze tehnologie in tesaturile imbracamintilor cu o precizie de 0,1 mm. Pe masura ce tehnologia se va dezvolta, astfel de echipamente vor putea fi purtate de sportivii profesionisti pentru o monitorizare foarte clara a semnelor vitale, sau chiar in bandaje care ar putea transmite doctorilor felul in care ranile se vindeca, sub ele.

Echipa lui Volakis a creat deja astfel de textile, prototipuri, pe care le-au numit „e-textiles”. Cercetatorii au inlocuit anumite tesaturi cu foarte subtiri fire argintii din metal care, pe corp, imita perfect testaturile cu care suntem obisnuiti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri