Carbon, primul incubator din Romania care isi propune sa dezvolte industria de gaming, a fost creat intr-un spatiu al Europei de Est care s-a afirmat in ultimii ani prin numarul tot mai mare al dezvoltatorilor de jocuri. Incubatorul ofera o finantare directa de pana la 50.000 de dolari pe proiect.

Carbon a fost infiintat de catre un grup de profesionisti in domeniu: Catalin Butnariu, head of deployment in cadrul Amber Studio, Dragos Hancu, general manager al Amber Studio, si Jaime Gine, un investitor spaniol cu o experienta de peste 15 ani industria de gaming.

Carbon a aparut ca urmare a nevoii de finantare si know-how a dezvoltatorilor independenti de jocuri video, al caror numar este in continua crestere. Carbon isi propune sa sprijine antreprenorii regionali din zona de gaming, ajutandu-i sa creeze jocuri unice si sa puna bazele unor businessuri viabile.

„Romania este un important hub regional pentru dezvoltarea de jocuri, unde regasim numerosi oameni talentati si bine pregatiti. Cu toate acestea, aproape toate proiectele dezvoltate in cei peste 15 ani de vechime ai industriei la noi in tara vin de la giganti precum Electronic Arts, Ubisoft sau Gameloft”, a declarat Catalin Butnariu, co-fondator Carbon si presedinte al Romanian Game Developers Association (RGDA). „Misiunea noastra este sa dezvoltam antreprenoriatul local din zona de gaming, ajutand proiectele cu potential sa creasca si sa isi formeze un nume pe o piata inca foarte putin prietenoasa cu startupurile din aceasta industrie. Speram ca, in timp, dezvoltatorii romani care vor sa puna bazele unui studio sa capete incredere in resursele pe care regiunea le ofera.”

Incubatorul ofera o finantare directa de pana la 50.000 de dolari pe proiect, precum si servicii personalizate de consiliere, structurate in trei pachete, in functie de necesitatile individuale ale businessurilor. Startupurile vor fi consiliate de catre o retea de mentori - experti in design, productie, monetizare si business development. De asemenea, exista posibilitatea alocarii unui buget suplimentar de marketing cu o valoare variabila, stabilita de la caz la caz, pentru maxima eficienta.

Pe toata durata finantarii, dezvoltatorii vor ramane 100% independenti. Carbon imparte riscul cu studiourile indie pe care le sustine, modelul de business al incubatorului bazandu-se pe revenue share, adica pe incasarea unui procentaj din venitul generat de proiectele sustinute. Astfel, in functie de pachetul de servicii ales de catre startup, Carbon va incasa 7-21%.

Pentru sansa de a beneficia de programul Carbon, dezvoltatorii indie trebuie sa se inscrie, incepand cu 2 mai, pe pagina www.carbon-incubator.com unde isi vor prezenta proiectul si vor intra intr-un proces de selectie. Echipele cu cele mai interesante inscrieri vor fi invitate la o intalnire cu reprezentantii Carbon, in urma careia se va stabili daca vor primi sustinerea incubatorului.

Primul partener important al Carbon este Amber Studio, cel mai mare studio independent de jocuri video din Romania.

Primul proiect in care va investi Carbon este jocul Gray Dawn, produs de catre Interactive Stone Studios. Acesta este un joc first person horror adventure/puzzle, deja listat pe Steam Greenlight.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri