Universul unui film SF este extraordinar de seducator pentru ca, asa cum sugereaza numele, aduce fantezia in stiinta. Cumva, este justificat sa introduci orice element in universul unui film SF, oricat de fantastic sau revoltator ar fi, daca poti sa il ascunzi sub umbrela unei tehnologii care inca nu s-a inventat. E logic. Total nesatisfacator, dar logic.

Din cand in cand, stiinta mai prinde din urma imaginatia autorilor de SF si reuseste sa scoata pe piata ceva desprins din filme. Chiar daca in viitorul apropiat e foarte putin probabil sa poti pilota Millennium Falcon sau USS Enterprise, sa zbori cu viteza luminii prin gauri de vierme si sa strabati parseci intergalactici in cateva secunde, exista totusi lucruri din universul filmelor SF pe care deja le poti avea.

1. Replicatorul din Star Trek

De cativa ani, imprimantele 3D sunt o realitate. E drept ca nu poti comanda o portie de spaghete cu branza si un pahar de vin alb demisec la o imprimanta 3D, dar exista unele astfel de periferice capabile sa iti construiasca un castel din piure de cartofi.

O imprimanta 3D inca nu e o achizitie ieftina, pretul pentru asa ceva fiind cuprins undeva intre 2.690 si 10.500 de lei pe emag.ro, de exemplu, dar exista si o varianta ceva mai ieftina, o imprimanta 3D portabila, care este de fapt un fel de creion pentru desenat in spatiu si costa cam 400 de lei. Cu un pic de talent si multa rabdare, un Ctrl+P poate face minuni.

2. Holodeck–ul

Incaperea virtuala in care intrau personajele din Star Trek cand voiau sa plece in vacanta, Holodeck-ul adica, este de ceva vreme la dispozitia oricui. Totul e sa porti ochelari VR si sa ai o aplicatie care sa stie unde sa te duca. Daca vrei ceva mai mult realism, exista cinematografele 4DX, care se folosesc de diverse „trucuri” pentru a construi o experienta credibila: sufla aer, improsca stropi de apa, produc peisaj olfactiv si clatina scaunul. Insa cea mai ieftina metoda de a experimenta realitatea virtulala este sa folosesti ochelari-suport de VR pentru telefonul tau.

3. Hoverboard-ul din Back to the Future II

In episodul al doilea al celebrei serii Inapoi in viitor, simpaticul Marty McFly zboara cu un skateboard plutitor, aprinzand astfel imaginatia catorva generatii de tineri. Placa din film se numea Hover Board, iar acesta a devenit numele sub care conceptul de skateboard fara roti a intrat in cultura populara.

Ei bine, hoverboard-ul plutitor a cunoscut cateva prototipuri celebre, precum cel construit de Lexus sau Hendo Hover si altele mai putin celebre, dar mult mai controlabile, precum acesta. Insa cel care s-a impus pe piata a fost unul cu doua roti, un gadget destul de controvesat de altfel. Atat de controversat incat a fost interzis in mai multe tari (e.g. UK si New York), din motive destul de stupide. La noi se gaseste la preturi de pornesc de la 1.290 lei, si e 100% legal.

4. Drona

Personaj destul ce comun in filmele SF, drona este distribuita cel mai adesea in roluri negative. Din motive inca neclare, scenaristii isi imagineaza ca in lumile post-apocaliptice micul robotel zburator nu-si gaseste de lucru decat ca spion sau ca soldat in slujba celor rai, ba servind vreunui imperiu al robotilor, ba vanand mutanti nevinovati, ba haituind eroi ai dreptatii. De ce? C-asa e-n Science Fiction!

In realitate, dronele sunt mult mai prietenoase cu specia noasta. Cu miscarile lor line si fara frica de inaltime, dronele au dat Internetului unele dintre cele mai spectaculoase imagini filmate vreodata. Cat despre dronele militare, nu stim destule (si e mai bine asa), dar ne bucuram ca servesc baietilor buni.

Dronele reale pot fi cumparate destul de ieftin. Pentru o drona entry-level vei plati putin peste 100 de lei, in timp ce una profi ajunge la 5.300 lei. E drept ca nu trage cu nimic in nimeni, dar filmeaza 4k, deci poti spune ca “trage cadre”.

5. PADD-ul din Star Trek

Nu e deloc o supriza ca acest gadget e disponbil si ca ti-l poti permite, dar in urma cu trei decenii parea ca si-l permit doar personajele din Star Trek. De fapt, echipajul de pe Enterprise si intreaga Flota Stelara foloseau tablete inca de prin anii ‘60, deci cu mult inainte de lansarea iPad-ului in 2010. Numite PADD, tabletele din film aveau diferite forme si marimi, iar uneori foloseau un stylus.

Desi e discutabil daca Star Trek a inventat conceptul de tableta, cert e ca gadgetul a fost exploatat masiv in serialul Star Trek inca de la prima serie, cea produsa de NBC intre 1966 si 1969. Personaje precum capitanul James T. Kirk sau vulcanianul Spock foloseau deja tablete, chiar daca atunci erau ceva mai grosolane si mai aveau si cate un bec rosu cu o functionalitate incerta.

In seria The Next Generation, filmata intre 1987 si 1994, tabletele deja semanau izbitor cu iPad-ul lansat de Apple in 2010, o asemanare ce a nascut multe ironii pe Internet. Cert e ca astazi poti cumpara o tableta cu mai putin de 200 de lei, foarte putin comparativ cu prima tableta produsa, dar foarte mult daca ne raportam la tabletele de pe Enterprise, si asta dintr-un motiv foarte simplu: in universul Star Trek nu exista bani!

Sursa foto: memory-alpha.wikia.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri