De curand, am aflat ca Intel a pus pe liber peste 150 de angajati romani, ce lucreaza in dezvoltare software. Nimic relevant daca privim la scala, pentru ca Intel are peste 100.000 de angajati, din care a concediat 12000 la tura aceasta.

Ce este relevant daca privim putin mai clar situatia este, insa, ca suntem pioni pe tabla de sah a marilor puteri. Oricum vom fi, suntem o tara mica, Romania nu a avut profil de atacator cum au avut tarile vestice. Tari la care ne uitam acum cu gura cascata, admirand frumusetile lor, cladirile lor, numindu-le mult mai civilizate, uitand ca au ajuns acolo prin jaf si crime asupra altor tari mai fraiere, asupra generatiilor ce ne-au precedat pe noi si pe alte tari pasnice.

Ce se intampla acum este ca razboiul, din fericire pentru generatia noastra, se duce la nivel economic, psihologic si este mult mai subtil. Este otrava care ne omoara incet-incet, prin mai multe metode. Hai sa privim cateva cifre referitoare la brain-drain-ul din Romania si impactul sau asupra viitorului tarii noastre:

Intr-un raport al Organizatiei Internationale pentru Migratie se estima ca, in 2013, in strainatate lucrau 3,5 milioane de romani. Neoficial, ar fi 4 milioane de romani plecati in strainatate. Romania are in prezent 5 milioane de angajati activi. Din care 1,2 milioane lucreaza la stat. Adica, pentru fiecare 4 angajati care produc, este unul care ii verifica activitatea?

  • 1 din 10 romani plecati in Marea Britanie a ales calea antreprenoriatului. 10.000 antreprenori romani sunt in prezent doar in Marea Britanie
  • In Romania, motorul care misca economia si care aduna peste patru milioane de angajati si afaceri de 250 de miliarde de euro, este domi­nata de SRL-uri care acopera 64% din numarul total de firme active.
  • In Romania sunt 22 de firme la 1.000 de locuitori fata de 43 de firme cat este media UE
  • Un studiu comandat de parlamentarii europeni arata ca strainii au ajuns sa controleze pana la 40% din terenul arabil al Romaniei
  • Daca ne uitam pur la cifre, descoperim ca fiecare programator din SUA genereaza de 400 de ori mai multi bani decat unul de-ai nostri, iar explicatia e simpla: in Silicon Valley se gandesc produse de la zero, in timp ce developerii romani sunt, in 90% din cazuri, forta de munca ieftina, folosita de straini pentru proiectele lor

Bun, pai sa sintetizam: Romaniei i s-au cam dus sansele de a se ridica de la pamant fara combustibilul numit antreprenoriat. Pariul pe agricultura a fost cam pierdut, aproape jumatate din terenul agricol fiind deja detinut de companii straine. In schimb, Romania este codasa la capitolul initiativa antreprenoriala. Dar fruntasa la capitolul specialisti in dezvoltare software. Pe de alta parte, acesti oameni inteligenti sunt folositi de marile companii pentru proiectele lor de facut bani, platiti de cateva ori mai prost decat in vest, dar suficient de bine cat sa li se ofere comfort. Pana la un moment dat, cand nu mai sunt utili. Si sunt lasati pe bara.

Pe piata globala, software-ul este cel care poate fi distribuit instantaneu, nu e nevoie de stocuri si livrare.

Personal, cand am pornit compania de software Marketizator, acum 3 ani, am fost atras de capacitatea de a-mi fructifica timpul generand venituri mult mai mari pe unitatea de timp decat in orice alta companie. Eram (si sunt) actionar la rca-ieftin.ro, o companie care avea potentialul de a creste foarte usor. Insa, privind la oportunitatea globala, m-am decis ca merita macar sa “mor incercand”.

Acum suntem o echipa de 45 de oameni, avem clienti din intreaga lume, recent am primit o finantare de 1 milion de euro si pariem in continuare pe software as a service. Astazi, inteleg ca rolul nostru, ca si companie romaneasca pornita de la zero este de a arata ca se poate sa iesim din zona stupida a outsorucing-ului, care nu este altceva decat robie moderna, lohn-ul din industria textila updatat. Acum, ne suflecam manecile si lucram la un proiect de machine learning, suntem in carti pentru proiecte importante ale unor companii globale, intelegem ca sansa este de a face un produs care sa iasa cu adevarat in evidenta, nu de a livra servicii la marii stapani economici ai lumii.

Avem un avantaj competitiv incredibil, acela de a sti si a putea si de a avea costuri de zeci de ori mai mici decat in afara. Un metru patrat intr-o cladire de birouri este de 10 ori mai ieftin decat in vest. Haideti sa incepem sa producem noi lucruri, sa avem macar curajul de a incerca. Haideti sa iesim din zona de suficienta si din comfortul de a trai “caldut”. Haideti sa ne trezim si sa ne dam sansa de a privi in urma fara regretul ca am fi putut, dar nici macar nu am incercat.

In cel mai prost caz, vei putea, ca programator, sa te intorci de unde ai plecat. In cel mai bun caz, dupa experienta de antreprenor, vei intelege ce inseamna sa faci sport extrem cu viata.

Articol scris pentru wall-street.ro de Valentin Radu, CEO si fondator Marketizator.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri