Magistratii Tribunalului Bucuresti au dispus, miercuri seara, arestarea pentru 30 de zile a fostului director general al Microsoft Romania Calin Tatomir si a altor sase persoane, intr-un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani, cu un prejudiciu de 12 milioane de lei, potrivit unor surse judiciare.

Calin Tatomir si ceilalti sase inculpati fusesera retinuti de procurorii DIICOT cu o zi in urma, alte trei persoane fiind cercetate sub control judiciar, scrie News.ro.

"Cu ocazia perchezitiilor domiciliare efectuate la locuintele a 11 inculpati au fost gasite si ridicate sumele de 60.320 euro, 1126 USD, 125.500 lei precum si 22 de monede de valoare. Prejudiciul total adus bugetului de stat urmare derularii mecanismului evazionist este in cuantum de 11.420.912 lei, constituit din TVA legal datorat si impozit pe profit (fara a fi luate in calcul obligatiile fiscale accesorii), la care se adauga suma totala de 12.935.213 lei supusa procesului de spalare a banilor", se arata in documentele procurorilor.

Anchetatorii precizeaza ca, in cauza, a fost dispusa masura sechestrului asigurator asupra sumelor din conturile detinute de catre inculpati si partile responsabile civilmente precum si a unor bunuri mobile si imobile apatinand acestora - imobile, autoturisme si parti sociale la diferite societati.

Procurorii DIICOT si politistii Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate au efectuat, marti, 15 perchezitii in Bucuresti si Ilfov, la membrii gruparii suspectate de evaziune fiscala si spalare de bani, in domeniul prestarii de servicii IT.

De asemenea, anchetatorii au pus in executare 11 mandate de aducere emise pe numele persoanelor banuite de implicare in activitatea economica ilicita.

"In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca, in perioada 2007 - 2014, in scopul reducerii artificiale a profitului impozabil si a TVA-ului de plata pentru beneficiarii finali, liderul grupului infractional organizat a creat si utilizat un nucleu de firme pe care le-a profilat pe savarsirea unor fapte susceptibile a intruni elementele constitutive ale infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani, dintre acestea, in cadrul verificarilor, fiind identificate cinci societati cu un comportament fiscal inadecvat", se arata intr-un comunicat al DIICOT.

Liderul grupului ar fi furnizat administratorilor unor societati comerciale facturi fiscale in care au fost inscrise in general servicii de IT (dar si servicii de livrare materiale promotionale, sau intocmire documentatii in domeniul constructiilor, comision si intermediere) care nu au fost prestate in realitate si care au fost inregistrate in contabilitatea acestor societati comerciale, generand majorarea artificiala a TVA deductibila si diminuarea masei impozabile la calculul impozitului pe profit, sustin procurorii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri