Viteza internetului pare sa fie o categorie la care suntem printre cei mai buni din Europa. Romania a depasit cu mult, in ceea ce priveste extinderea liniilor fixe de internet de mare viteza, media Uniunii Europene. In romania liniile fixe de internet reprezinta peste 50% din total, iar media este de 11% la nivelul blocului comunitar, conform unui comunicat publicat marti de catre Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM)

Poate fi considerata de mare viteza, o linie de internet care permite o viteza de descarcare de peste 100 megabiti pe secunda (Mbps), conform News.ro

”Utilizarea internetului este tot mai intensa. Pe liniile fixe, traficul mediu lunar/linie a depasit 91 GB, iar in cazul mobilului ne asteptam la cresteri din ce in ce mai mari o buna perioada de timp de acum incolo”, a afirmat presedintele ANCOM, Catalin Marinescu.

Numarul conexiunilor prin care se poate accesa internetul in banda larga, la puncte fixe si mobile, era de circa 19 milioane la finalul anului trecut, in crestere cu 18% fata de sfarsitul anului 2014. Dintre acestea, 14,7 milioane de conexiuni erau mobile, iar 4,3 milioane la puncte fixe.
La sfarsitul anului 2014, existau 12,1 milioane de conexiuni mobile si 4 milioane de conexiuni la puncte fixe. Traficul mediu lunar de internet pe conexiune mobila practic s-a dublat in 2015 fata de 2014, de la 0,26 GB in 2014 la 0,48 GB in 2015.

”Avand in vedere ca reprezinta abia 2% din traficul de internet din Romania, ne asteptam ca traficul de internet mobil sa continue ritmuri spectaculoase de crestere o buna perioada de timp de acum incolo”, a mai spus Marinescu.

Printre cauzele acestui avans se numara avansul tehnologiei 4G, acoperirea omniprezenta cu retele mobile 3G, hiper-vitezele inregistrate in retelele fixe si preturile tot mai mici. In schimb, gradul de penetrare a internetului in zonele rurale si slab populate ramane redus in Romania.
In zonele dens populate, cu peste 500 de locuitori pe kilometru patrat, penetrarea liniilor de internet fix de banda larga este apropiata de media UE de 75%.

La polul opus, in zonele slab populate, cu mai putin de 100 locuitori/kmp, decalajul dintre Romania - cu un grad de penetrare de 45% - si media UE (62%) este semnificativ.

Sursa foto: GaudiLab / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri