Asociatia Cluj IT dezvolta strategia integrata de informatizare a municipiului Oradea. Este prima abordare structurata din Romania inspre dezvoltarea unui Smart City (oras inteligent). Proiectul ii va asigura municipiului Oradea un avantaj competitiv in dezvoltarea sustenabila si cresterea atractivitatii pentru investitori, sustine clusterul.

Strategia va fi realizata in termen de sase luni, iar la final Oradea va avea cadrul necesar pentru a sti cum sa conecteze intr-o singura platforma toate serviciile si bazele de date online ale institutiilor locale. Proiectul a fost prezentat la Primaria Oradea de catre city-managerul Eduard Florea, primarul Ilie Bolojan, generalul Marcel Opris – directorul general al Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) si Stelian Brad, presedintele clusterului Cluj IT.

„Strategia de informatizare a municipiului Oradea reprezinta cel mai complex demers de acest tip din Romania si va duce la crearea primului Smart City al tarii noastre. Suntem convinsi ca acest proiect va deschide portile pentru un numar crescut de inovatii la nivel local si suntem mandri ca municipalitatea oradeana are incredere in expertiza asociatiei noastre”, a declarat Stelian Brad, presedintele Cluj IT.

Potrivit reprezentantilor Primariei Oradea, unul dintre obiectivele majore ale proiectului este cresterea calitatii vietii locuitorilor. „Cand cetateanul depinde de orarul unei casierii pentru a-si plati o anumita taxa sau pentru a face o sesizare catre o institutie, atunci calitatea vietii sale nu este una foarte buna. In aceste conditii, tehnologia ne poate ajuta sa nu depindem de timp si de spatiu in raporturile normale cu o institutie. Proiectul este cel mai complex din Romania din punctul de vedere al abordarii si face din Oradea un model de buna practica”, a explicat city-managerul municipiului Oradea, Eduard Florea. Spusele sale au fost completate de directorul STS, generalul Marcel Opris, care a amintit si proiectul digital de la alegerile locale - verificarea rapida a alegatorilor cu ajutorul tabletelor din sectiile de vot, si a punctat importanta dezvoltarii unor asemenea proiecte tehnologice.

Strategia de informatizare a municipiului Oradea va descrie toate etapele si procedurile necesare transformarii orasului in primul Smart City din Romania. In acest proces vor fi incluse toate resursele orasului, publice si private: institutii, mediu de afaceri, locuitori. Programele vor viza integrarea simultana a zece arii tematice. Administratia inteligenta va aduce si conectarea tuturor serviciilor si a bazelor de date online ale tuturor institutiilor din municipiu; mobilitatea inteligenta va viza solutiile digitale pentru trafic si parcari in spatii publice, iar locuirea inteligenta va include atat locuintele inteligente, cat si medicina digitala. Educatia si cultura sunt si ele vizate, alaturi de comunitate. Infrastructura inteligenta va acoperi si zona de cladiri, in timp ce energia va fi vizata prin cogenerare si combinare de surse de energie complementare. Mediul, afacerile si securitatea informatica reprezinta, de asemenea, zone tematice ale acestei strategii.

Initiativa primariei Oradea s-a conturat la inceputul acestui an, folosind modelul Luxemburgului, larg raspandit in Europa de Vest. Asociatia Cluj IT a castigat licitatia organizata de municipalitatea oradeana pentru acest proiect si la care au fost depuse sapte oferte, valoarea contractului fiind de 132.000 de lei plus TVA. Expertii cooptati de Primaria Oradea pentru selectia castigatorului au fost Serviciul de Telecomunicatii Speciale Bihor si Oradea Tech Hub.

Cluj IT este o asociatie de tip cluster inovativ infiintata in octombrie 2012. Numara in prezent 50 de membri: 34 de companii de IT cu peste 4.000 de angajati si cifra de afaceri cumulata de peste 100 de milioane de euro, universitati si institute de cercetare, institutii publice si organizatii catalizator. Initiativa de business, clusterul urmareste cresterea competitivitatii sectorului IT si a vizibilitatii industriei IT romanesti, precum si pozitionarea Clujului ca un hub regional inovator. Misiunea Cluj IT este ca pana in 2018 sa devina unul dintre cei mai credibili furnizori de servicii si produse inovatoare IT si de sisteme de suport organizational din Europa Centrala si de Est. Clusterul urmareste ca marea majoritate a membrilor sai sa devina si sa se mentina competitivi atat pe piata romaneasca, cat si pe pietele internationale. In prezent Cluj IT detine presedintia Retelei de Clustere IT din Balcani si Marea Neagra si este membru al European Digital SME Alliance. Mai multe informatii despre Cluj IT Cluster: www.clujit.ro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri