Apple a lansat update-ul 9.3.5 pentru ios si recomanda instalarea sa cat mai grabnica, pentru rezolvarea unor probleme mari de securitate. Apple anunta ca prin intermediul noului update 9.3.5 vor fi reparate trei brese de securitate prin care atacatorul reusea sa execute cod malitios, sa acceseze memoria kernelului (miezul sistemului de operare) si sa modifice privilegiile la nivel de kernel. Combinate, aceste trei puteau fi folosite pentru jailbreak-ul (eliminarea limitarilor de acces impuse la nivel sistemului de operare) unui iPhone sau iPad de la distanta.

Descoperirea celor trei brese de securitate are o poveste mult mai interesanta decat detaliile tehnice, demna de o scena de film. De altfel, jailbreak-ul remote este visul oricarui hacker ori guvern care urmareste sa castige accesul la un iPhone si la informatiile stocate pe acesta. La inceputul acestei luni, Ahmed Mansoor, un activist pentru drepturile omului din Emiratele Arabe Unite, a primit un mesaj care promitea informatii despre tortura din inchisori. Textul era urmat de un link. Ahmed Mansoor a avut inspiratia sa nu urmeze link-ul. Mai mult, a trimis mesajul respectiv, cu tot cu link-ul inclus, catre cei de la Lookout Security. Acestia, impreuna cu Citizen Lab, o companie canadiana de cercetare si dezvoltare in domeniul tehnologiilor de comunicare, au depistat cele trei brese de securitate, conform News.ro.

Cei de la Citizen Lab au descoperit ca in spatele a cel putin uneia din bresele de securitate sta o firma din Israel, NSO group. Aceasta se ocupa tocmai cu descoperirea si folosirea breselor de securitate. La inceputul anului, un broker de brese de securitate a oferit o recompensa de un milion de dolari pentru descoperirea unui exploit care sa realizeze jailbreak-ul de la distanta a dispozitivelor Apple, adica exact ceea ce pot face impreuna cele trei brese descoperite luna aceasta.

Se presupune ca israelienii de la NSO au colaborat cu mai multe guverne care cautau o modalitate de a accesa telefoanele Apple.
Lookout Security a notificat Apple imediat cum a descoperit bresele de securitate, iar acum, la 10 zile distanta, Apple a lansat update-ul care repara problemele.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri