Romania a reusit sa depaseasca celelalte tari din regiune in ceea ce priveste implementarea proceselor de automatizare de tip RPA (Robotics Process Automation), fiind in top cinci tari la nivel european, in special ca urmare a tendintei companiilor multinationale de a miza masiv pe aceste programe, a declarat, pentru News.ro, directorul in cadrul firmei de audit si consultanta EY pe Europa Centrala si de Est, Aurelia Costache.

Implementarea proceselor de automatizare aduce economii si de 55% pe zona de interactiune cu publicul (front office), dar poate duce si la concedieri sau inghetarea angajarilor in anumite departamente, a precizat expertul. In departamente precum contabilitatea si distributia, automatizarea proceselor cu ajutorul robotilor poate duce la economii de 40%, conform News.ro.

”Firmele care aplica RPA, de regula, nu fac concedieri importante, ci demareaza programe de reconversie profesionala si ingheata angajarile pe anumite segmente. In plus, apar noi joburi, odata cu aparitia dezvoltarii acestui nou sector”, a spus Costache, pentru News.ro.
Temerea angajatilor ca vor fi concediati este, de cele mai multe ori, nejustificata, in contextul in care sunt eliminate, de regula, muncile grele si plitisitoare, pe care oricum nu le doreste aproape nimeni, a explicat Costache.

Romania este unul dintre liderii europeni in acest domeniu, in contextul in care multe multinationale au luat decizia de a implemente aceste procese. In plus, unul dintre liderii pe acest segment, compania UiPath, este din Romania. In Europa, Marea Britanie este cea mai avansata in zona de RPA, pentru ca este cea mai veche in acest domeniu.

Colectarea si procesarea de date si munca fizica predictibila sunt principalele activitati care ar putea fi ilocuite de roboti in prezent, dar, in viitor, automatizarea se va vedea si in activitati mai complexe, potrivit specialistilor EY.

”Robotii aduc precizie, constanta si predictibilitate, iar economiile realizate de o firma pot ajunge la 30%. In domeniul financiar-contabil, unde fluctuatia de personal este mare din cauza activitatilor plictisitoare si a volumului mare de munca, automatizarea proceselor va duce la cresterea retentiei de personal”, a declarat miercuri unul dintre directorii EY Londra, Martin Weis, in cadrul unei conferinte.

Specialistii EY avertizeaza, insa, ca implementarea masiva a automatizarii, in urmatorii cinci ani, va avea un impact major pe piata muncii, multi angajati tineri, care primesc de obicei joburile cele mai plictisitoare si grele intr-o multinationala, fiind obligati sa isi gaseasca alte locuri de munca. Potrivit datelor Eurostat, somajul in randul tinerilor este de peste 50% in Spania si Grecia, statele cele mai afectate de fenomen.

Sursa foto: Andrey Popov / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri