Orasele viitorului vor avea locuri de parcare rezervate prin intermediul telefonului mobil, ecrane pe care se va afisa la secunda momentul in care ajunge autobuzul, stalpi de iluminat cu senzori, vor fi mai sigure pentru ca vor exista sisteme de supraveghere care detecteaza automat potentialele infractiuni.

Prezentate de Telekom prin intermediul unui panou interactiv, patru dintre aceste solutii, integrate pe o platforma de tip Internet of Things, sunt deja implementate in Bucuresti in cadrul unui proiect-pilot din Parcul Oraselul Copiilor, asa ca putem spera ca vor deveni in curand disponibile pe scara mai larga.

Intr-un astfel de oras inteligent isi au locul si solutii avansate de colectare a deseurilor sau de incarcare electrica pentru masinile de acest tip. Aceastea au fost prezentate de Telekom Romania la Internet and Mobile World, cel mai mare eveniment dedicat produselor din zona telecomunicatii si IT si sunt deja implementate in Croatia de catre compania locala care face parte din grupul Deutsche Telekom. Acestea pot fi adaptate si pentru Romania, fiind solutii care asigura sustenabilitatea necesara dezvoltarii oraselor.

Solutia inteligenta de colectare a deseurilor implementata de Telekom Croatia, numita EcoMobile, care se bazeaza pe o solutie de tip Machine-to-Machine, are ca principal obiectiv reducerea costurilor si asigurarea transparentei pentru acest proces. Containerele pentru deseuri sunt echipate cu senzori RFID, care transmit masinilor de colectare, prin intermediul antenelor instalate in spatele masinilor de ridicat gunoiul, informatii despre gospodaria vizitata: cate kilograme de deseuri reciclabile au fost colectate de o familie, care tip predomina, care e ritmul de colectare al acestora etc. Informatia va fi apoi transferata in mod securizat catre o baza de date stocata in cloud si inclusa automat in sistemul de planificare a resurselor al municipalitatii care colecteaza deseurile. In acest fel autoritatile pot sa ia puncte albe la capitolul ecologizare eficienta. Scorul poate fi si mai mare daca s-ar implementa si o solutie inteligenta de mobilitate pentru alimentarea masinilor electrice ca cea prezentata de Telekom in cadrul targului.

Chiar daca privirile vizitatorilor au fost atrase de masina in nuanta magenta, prietenoasa cu mediul, sistemul de alimentare al acesteia este cel care poate schimba paradigmele de transport. Solutia este parte dintr-o ampla retea de statii de incarcare electrica care ofera proprietarilor de masini electrice servicii securizate si usor de utilizat pentru ca alimentarea poate fi platita cu un card special Telekom, prin SMS sau prin intermediul unei aplicatii mobile (PlugSurf). Pe scurt, solutia inteligenta de mobilitate pentru alimentarea masinilor electrice, dezvoltata de subsidiara din Croatia a grupului Deutsche Telekom, este un ecosistem care pune laolalta proprietarii spatiilor de parcare, operatorii de telecomunicatii si furnizorii de energie electrica pentru a incuraja consumatorii preocupati de protejarea mediului sa foloseasca masini de acest tip, avand la dispozitie o infrastructura bine dezvoltata compatibila cu acestea. In prezent in Europa exista 60.000 de statii de incarcare, iar pana in 2020 se estimeaza ca numarul autovehiculelor electrice de pe acest continent va ajunge la aproape 4.000.000.

Telekom este partener principal al Internet & Mobile World inca de la prima editie, in urma cu 5 ani, eveniment in cadrul caruia se intalnesc jucatori mari din industrie cu antreprenori si experti in tehnologie si in care inovatia este cuvantul de ordine.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri