Iulian Motoi are un business de 800.000 de euro pe an din implementarea de solutii ERP. Incearca sa-si mentina angajatii sa nu plece la corporatii.

Iulian Motoi a lucrat consultant in domeniul solutiilor ERP de la Microsoft din 2004, iar in 2008 a decis, impreuna cu Mihaela Ivancuta, sa o ia pe calea antreprenoriatului. Desi e o zona putin vizibila publicului larg, business-ul merge bine, iar la anul vrea sa deschida si alte verticale pentru compania sa, Elian Solutions.

Am discutat cu el la emisiunea Ziua Zero despre ce urmeaza pentru compania sa si cat de greu poti sa pastrezi angajatii daca esti o companie mica romaneasca.

"Lucrez cu Microsoft Dynamics NAV din 2006. Consultant sunt din 2004. In 2006 am mers la un implementator si dupa doi ani am considerat ca am capatat suficienta experienta de a infiinta o companie care sa faca acelasi lucru, dar cu procese imbunatatite. Am luat decizia impreuna cu o colega, Mihaela Ivancuta. Ea acoperea partea de dezvoltare de sistem, modfiicare, diferite automatizari, eu partea de analiza si implementare. In formula asta din 14 ianuarie 2008 am pornit cu Elian Solutions. O vreme, pana acum trei ani de zile am fost o firma de 5-6 consultanti, iar de trei ani am marit echipa la 16 oameni", a povestit Iulian Motoi.

"In momentul in care am fost in firma anterioara erau niste procese bine puse la punct. Toate aceste au adus plus valoare la implementare. Un om care trece printr-o perioada temeinica de training, care cunoaste proceduri, intelege procese de business intr-un anume mod. Aceste implementari de succes au adus dupa sine clienti noi. Au avut o crestere puternica pe care nu au mai putut-o sustine prin procese de documentare si training temeinice. Vazand cele doua extreme - cea in care iti aloci timp pentru instruirea oamenilor, pentru documentarea proceselor de business si cealalta in care te duci spre o zona de crestere care nu are o baza solida, am decis ca putem pastra faza de documentare si sa sustinem o crestere care sa aiba temelii puternice", a spus fondatorul Elian Solutions.

"Microsoft Dynamics NAV e un produs de ERP. Noi cand am infiintat compania am venit dintr-un astfel de business si astfel de produs, l-am inteles, stim ce solutii sa oferim. Focusul va ramane NAV. Avem 64 de clienti. Majoritatea dintre ei sunt in domeniul productiei. Avem companii care produc haine pentru Zara si H&M, avem companii care lucreaza la duze pentru nave, avem companii care se ocupa de cresterea porcilor", a mai spus acesta.

Cifra de afaceri de 800.000 de euro

"Am profitat de axa 331 de implementare de sisteme ERP. O parte din implementatorii care construisera dosare cu clientii nu au mai existat din cauza crizei. Am pliat solutia pe dosare deja construite. Am avut o crestere de 100% acum doi ani de zile. Anul acesta vom inchide undeva in jur de 800.000 de euro cifra de afaceri". a spus Motoi.

Exista o parte redusa de business si in strainatate. "Avem doua implementari in strainatate - in Statele Unite si in Ungaria, pe recomandarea clientilor din Romania. Implementam si la multinationale in Romania. Avem implementari in Danemarca si Olanda, dar cu un client la origini din Romania. Livram la un pret la jumatate fata de cel al firmelor din afara. Noi am reusit, insa, doar pe recomandari de solutii deja implementate".

Cele mai grele momente

Surprinzator, perioada cea mai grea nu a fost in timpul crizei, ci 2016. "Perioada cea grea a fost anul acesta, nu neaparat in criza. A existat o migrare a angajatilor catre IBM sau Cegeka. Piata locurilor de munca in domeniul IT e o jungla - gasesti oameni cu greu, singura varianta e cand recrutezi si ii recalifici. Cand ajung la un nivel de maturitate pleaca catre firme care le asigura diverse pachete motivationale - plecari afara, joburi in strainatate", a explicat Motoi.

"Echipa e formata din economisti, oameni care documenteaza procesele si pliaza procesul pe sistemele respective si le optimizeaza pentru client, si din dezvoltatori. Perioada de formare la economisti e de 5-6 luni. Il iei din diverse domenii, uneori de la clienti, ii inveti proces si aplicatie si ii treci catre partea de implementare. Mai greu e la programatori. Este greu sa gasesti resursa. Dupa ce o gasesti, in medie formarea e de un an de zile. Sub un an de zile nu ai timp sa-l pregatesti, sa-l pregatesti pentru implementare mare. Dupa sase luni e ofertat", spune, cu mahnire, Iulian Motoi.

Pe zona de NAV nu mai e nimeni in ultimii doi ani care sa investeasca in pregatirea oamenilor pentru un astfel de domeniu. "Cererea este atat de mare incat focusul e sa gasesti resursa deja pregatita si absolut nimeni nu a mai investit in training de resurse. Asta intentionam sa facem. Vrem sa lansem niste programe, alaturi de Bittnet, prin care sa lansam un training de resurse pe implementare si programare NAV", a spus antreprenorul la Ziua Zero.

"Am inceput un parteneriat cu SoftOne ERP si vrem sa targetam zona de Cloud. Pentru anul viitor, lunile ianuarie - martie, targetam deschiderea a doua divizii noi - cea de implementare SoftOne ERP on premise si Cloud, Microsoft", a mai spus Motoi.

Pentru 2017, planurile sunt de consolidare. "Cresterea a fost de aproximativ 20% in fiecare an. Nu cred ca va fi un an de crestere 2017, ci de stagnare. Vom duce business-ul in zona de Cloud, dar lucrurile acestea se vor face in timp".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri