Reprezentantii firmei de securitate cibernetica Bitdefender estimeaza o crestere in 2017 a atacurilor cibernetice indreptate impotriva site-urilor de stiri, a magazinelor online si a retelelor sociale, in contextul revigorarii internetului ascuns, destinat traficului ilegal de bunuri si servicii, iar infectarea cu ransomware este una dintre cele mai profitabile activitati de criminalitate cibernetica, cu randamente ale investitiilor de pana la 1.500%, potrivit unui comunicat transmis luni.

Atacatorii care folosesc metode de tip ransomware, care cripteaza datele utilizatorilor si solicita apoi recompensa, vor continua sa-si intensifice activitatea si in acest an, in contextul cresterii dispozitivelor inteligente conectate la internet, care au o securitate slaba, conform News.ro.

”Atacurile care blocheaza accesul la site-urile unor companii vor fi amplificate prin controlul cu usurinta de la distanta al dispozitivelor inteligente slab securizate. Hackerii isi construiesc, asadar, retele imense de astfel de dispozitive, apartinand unor utilizatori obisnuiti si lanseaza prin intermediul lor atacuri menite sa destabilizeze anumite tinte”, se arata in comunicat. Motivatia atacatorilor va ramane, in general, aceeasi cu cea din anii anteriori. Astfel, obtinerea de bani prin santajarea companiilor, furtul de informatii si ratiunile politice raman principalele motive ale declansarii unor atacuri.

Atacurile se va dezvolta continuu din cauza exploziei numarului de dispozitive inteligente conectate la internet, in contextul in care securitatea nu este intotdeauna o prioritate pentru producatorii acestor gadgeturi, in principal pentru ca memoria si resursele insuficiente nu permit rularea unor programe de securitate puternice. In conditiile in care folosirea dispozitivelor personale in mediul corporatist va creste tot mai mult, problema securitatii datelor va deveni tot mai delicata, anticipeaza Bitdefender.

Recent, un atac cibernetic de amploare, denumit Mirai si operat prin dispozitive smart, a condus la blocarea timp de cateva ore a activitatii unor servicii precum Twitter, Spotify, The New York Times, Reddit, Yelp, Box, Pinterest si Paypal. Specialistii Bitdefender acvertizeaza ca acesta reprezinta un nou nivel de control asupra comunicatiilor la nivel mondial, rezervat pana acum doar celor mai puternici actori statali, dar ajuns in prezent in mainile unor indivizi necunoscuti.

„Am observat o simplificare a atacurilor tintite asupra companiilor. Daca in trecut depistam doar amenintari avansate persistente, acum suntem martorii unei intoarceri la tactici mai rudimentare, precum virusi simpli care incearca sa acceseze retelele interne ale companiilor. Asta reflecta atat lipsa unor protocoale de securitate temeinice cat si faptul ca pana si atacatorii incepatori au intrat in afacerea sechestrarii datelor companiilor”, spune directorul de strategie de securitate al Bitfender, Catalin Cosoi.

Dispozitivele cu vulnerabilitati creeaza posibilitatea unor amenintari incrucisate, intrucat 60% din utilizatori pasteaza fisiere personale in calculatoare aflate in aceeasi retea cu dispozitivele inteligente. Mai mult, utilizatorii se preocupa rar de securitatea terminalelor smart. Astfel, 42% dintre posesorii de case inteligente chestionati de Bitdefender sustin ca nu isi actualizeaza niciodata televizorul conectat la internet, de exemplu, invocand lipsa de timp si de cunostinte tehnice.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri