Tehnologia a fost intotdeauna cel mai mare aliat al omului in dezvoltarea globala si in rezultatele la care am reusit sa ajungem pana in prezent. Fara tehnologie si fara o buna aplicare a acesteia, in ziua de azi nu am fi putut vorbi de performantele pe care marile companii din industria producatoare le-ar fi realizat, cu atat mai putin sa vorbim despre o dezvoltare a unor industrii cheie: ne gandim aici de la productia de masini si utilaje, pana la productia de materiale de constructii sau de aplicatii variate.

Pe acest val favorabil au mizat si danezii de la Universal Robots, companie care a investit milioane, chiar zeci de milioane de euro in cercetare-dezvoltare, pentru a aduce pe piata unii dintre cei mai performanti “coboti”.

Cobotii sunt practic echipamente care lucreaza cot la cot cu angajatii si care ajuta la dezvoltarea si perfectionarea anumitor procese de executie.

Compania Universal Robots a inceput ca un start-up, insa datorita viziunii si a aplicarii cu succes a tehnologiilor moderne, a fost cumparata de Teradyne in anul 2015 cu 285 milioane dolari, lucru care a permis companiei sa devina globala si sa tinteasca marile piete ale lumii.

daniel friis, universal robots

“Am pornit de la un start-up si am ajuns in momentul de fata la un rulaj de 100 milioane de euro. Evolutia pozitiva a start-up-ului a condus la achizitia din partea companiei britanice Teradyne, care si-a dorit sa extinda si mai mult activitatea companiei la nivel global. (…) Universal Robots s-a dezvoltat si am invatat ca este nevoie de foarte multe investitii in dezvoltare, in loc sa ne adaptam la noile cerinte din piata, iar investitorii din spate au decis sa investeasca in dezvoltarea companiei. Ne-am dublat efectivul in ultimii ani, iar aceasta este cea mai mare investitie realizata pana acum, este un cost sustenabil pentru viitor”, a declarat Daniel Friis (foto mai sus), director de vanzari in cadrul Universal Robots, companie care a organizat o vizita de presa in fabrica pe care grupul o detine in Odense, Danemarca.

universal robots - danemarca

De la 50 de unitati, la peste 13.000 in intreaga lume: cum au ajuns danezii sa livreze roboti inclusiv pentru Dacia

Dupa achizitia de catre grupul de investitori din Marea Britanie, Universal Robots si-a continuat dezvoltarea, insa a inceput un amplu proces de investitii in cercetare-dezvoltare, ceea ce le-a asigurat o crestere a vizibilitatii, a gamei de produse livrate, precum si a capacitatii de productie.

“Investitorii cred in companie si ne ofera flexibilitate totala. Acesta este unul dintre cele mai mari atuuri ale companiei. Avem 13.000 de roboti instalati in intreaga lume, asta dupa ce am in urma cu cativa ani livram in jur de 50 de unitati. (…) Capacitatea de productie a robotilor depinde de cerintele din piata. Capacitatea fabricii din Danemarca se situeaza intre 40-50.000 de roboti pe an. Dupa ce vom ajunge la capacitate maxima de productie in fabrica din Danemarca, luam in considerare posibilitatea de a ne extinde activitatea si in alt punct de pe harta. Momentan investim enorm in cercetare-dezvoltare, precum si in imbunatatirea mecanismelor.”, a mai declarat Daniel Friis.

Potrivit managerului Universal Robots, pretul unui astfel de cobot echipament porneste de la 22.000 de euro si creste in functie de capacitatea lui si de tehnologiile cu care este dotat. “Totul sta in aplicatiile pe care le suporta si in componenta software”, a mai adaugat acesta.

universal robots - danemarca

Tot acesta este si motivul pentru care Universal Robots a ajuns sa lucreze cu cele mai mari companii din domeniul automotive, inclusiv in Romania, unde are unitati livrate catre mari companii prezente la nivel local, asa cum este cazul si Dacia, cel mai mare producator local de automobile.

“Romania este o piata importanta de desfacere, firmele au ajuns in incapacitatea de a mai gasi forta de munca ieftina, iar ajutorul unor coboti se poate dovedi extrem de eficient. Nu este o problema doar in Romania, este o tendinta globala, iar lucrul cu aceste echipamente a schimbat aceasta problema in multe companii de productie”, au mai precizat oficialii Universal Robots.

La randul sau, Jurgen von Hollen, CEO Universal Robots spune ca indiferent de ceea ce se intampla astazi, este necesara o viziune pe termen lung, mai ales intr-o industrie atat de schimbatoare cum este cea a roboticii.
“Trebuie sa ne gandim si sa cautam resurse si sprijin pentru a ne imagina cum va arata compania in urmatorii 10 ani. Este o provocare uriasa, dat fiind contextul schimbarilor la care omenirea asista. Trebuie sa gasim resursa umana potrivita, sa atragem cei mai buni si bine pregatiti oameni din piata. America de Nord si Europa au un potential urias, iar Asia are si mai mult. Credem ca am atins succesul datorita efortului comun, iar in 3-5 ani de acum incolo se vor intampla foarte multe”, a precizat von Hollen.

Intrebati despre schimbarile pe care viitorul tehnologic il va aduce si de posibilitatea ca robotii sa ia locul fortei de lucru umane, reprezentantii Universal Robots sustin ca se poate vorbi mai multe despre o reasezare si restructurare a proceselor de productie, o modificare ce va spori eficienta si va reduce costurile aferente.

“Nu cred ca forta de munca va disparea complet. In China, situatia este diferita. Statul asiatic ar urma sa piarda 2,5 milioane de locuri de munca in urmatorii 5 ani. Daca mergi in Occident, acolo este vorba de cresterea eficientei. Daca se obtine eficienta cu 1-2 roboti intr-o fabrica, acest lucru ar face ca angajatorul sa caute 2 oameni de vanzari care sa sporeasca numarul de vanzari de produse. In Danemarca, sunt companii care au instalat si 30 de roboti si au crescut numarul de angajati. Beneficiul este eficientizarea canalului de vanzari”, a mai spus Friis care sustine ca dupa ce a vizitat fabrici in SUA a observat ca se vorbeste despre continuu despre dezvoltarea software. “Acolo este miza. Mecanica este veche, principiile de functionare sunt similare azi cu ceea ce se intampla in urma cu mai multi ani. Acum, miza este in solutiile software. (…) Daca ne uitam, de exemplu, la un automobil, o sa observam ca motorizarile nu se schimba foarte mult, insa de fiecare data ai alt software la indemana. Cand te uiti la un robot este similar – poti creste capacitatea dispozitivului din software. In viitor se va cumpara doar solutia software pentru imbunatatirea unui robot”, a conchis reprezentantul Universal Robots.

Universal Robots detine in prezent 90% din piata de coboti, adica roboti cu 5,6 sau 7 axe. Compania cu sediul si fabrica in Danemarca a realizat pana in prezent trei modele de roboti asistenti in fabrici, sub denumirile de R3, R5 si R10, care pot ridica de la 3,5 si pana la 10 kilograme.

Sursa foto: Universal Robots

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »



Setari Cookie-uri