Mostenitorul grupului Samsung, Jay Y Lee, a fost arestat pentru dare de mita si deturnare de fonduri – un pas extraordinar care pune in pericol ascensiunea directorului la conducerea celui mai mare producator de telefoane mobile din lume, relateaza Bloomberg.

Tribunalul din Districtul Central al Seulului a emis mandatul de arestare pentru Lee vineri dimineata. Tinand cont de pasii procedurali si de apeluri, ar putea dura pana la 18 luni sa aiba loc procesul si sa se dea verdictul. Decizia a fost luata din cauza riscului ca Lee ar putea distruge dovezi sau ar putea fugi, a explicat un purtator de cuvant al instantei. Lee, care a asteptat decizia instantei la un centru de detentie din Seul, va ramane acolo in urma emiterii mandatului, conform News.ro.

Instanta a respins cererea procurorului de a emite un mandat de arestare i pe numele presedintele Samsung Electronics, Park Sang-Jin. Cu Lee in arest, Park va prelua, probabil, o parte dintre responsabilitatile acestuia. „Vom face tot ce putem pentru a ne asigura ca adevarul iese la lumina in procedurile judiciare viitoare”, a anuntat Samsung Group intr-un comunicat. Actiunile Samsung au scazut cu mai putin de 1% in primele ore ale sedintei de tranzactionare din Seul. Inainte de arestare, acestea crescusera cu 5,5% anul acesta.

Dupa prima tentativa a procurorului de a-l aresta pe Lee a fost respinsa de o instanta pe 19 ianuarie, din lipsa de dovezi, mostenitorul imperiului Samsung a fost chemat din nou la un interogatoriu de 15 ore luni. Un purtator de cuvant al procurorului insarcinat cu dosarul a declarat marti ca autoritatile au gasit dovezi ca Lee a ascuns profit obtinut din actiuni ilegale, dar si o serie de active in strainatate

Parchetul de la Seul sustine ca vicepresedintele grupului a platit in total mita de 43 de miliarde de woni (38 milioane de dolari) unei companii si unor fundatii sustinute de Choi Soon-sil, prietena presedintei suspentate Park Geun-hye, aflata in centrul unui scandal de coruptie. In schimb, statul sud-corean ar fi sustinut o fuziune din 2015 intre Samsung C&T Corp si Cheil Industries Inc.

Aceasta mutare a fost vazuta de actionarii Samsung ca o incercare a lui Jay Y. Lee de a-si consolida pozitia in cadrul companiei. Lee este in prezent vicepresedinte al Samsung Electronics. Insa, pentru ca tatal sau, Lee Kun-hee, a suferit un infarct in 2014, este considerat liderul intregului grup Samsung.

In decembrie, Samsung a recunoscut ca a oferit 29, 4 miliarde de woni (17,46 milioane de dolari) catre doua fundatii, dar a negat ca ar fi incercat sa obtina favoruri. De asemenea, Lee a confirmat ca firma a donat un cal si bani pentru a ajuta cariera ecvestra a fiicei lui Choi, un gest pe care il regreta.

Sursa foto: Shutterstock/ ricochet64

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri