Un barbat paralizat din Cleveland, SUA, a reusit sa isi miste mainile si sa manance singur pentru prima data dupa opt ani, folosind o interfata creier-computer care ii ”citeste” gandurile si transmite semnale spre muschii de la nivelul bratelor, au transmis cercetatorii americani, citati de Reuters.

Studiul, publicat in revista Lancet, a fost realizat de BrainGate, un consortiu de cercetatori care testeaza mai multe tipuri de interfete creier-computer, create pentru a oferi pacientilor paralizati un grad mai mare de mobilitate. In ultimii ani au fost testate o serie de tehnologii care au permis persoanelor paralizate sa miste un brat robotizat sau un cursor pe ecranul unui computer cu ajutorul gandurilor, potrivit News.ro.

Cercetatorii de la Case Western Reserve University si de la Cleveland Functional Electrical Stimulation Center au folosit o interfata creier-computer si un sistem de stimulare electric care i-au permis pacientului Bill Kochevar, un barbat in varsta de 56 de ani, sa isi controleze unul dintre brate.

Pentru a realiza aceasta performanta, cercetatorii americani au implantat doi senzori, fiecare de marimea unei pastile de aspirina, inzestrati cu 96 de electrozi, ce au fost creati pentru a monitoriza activitatea neuronala din centrii motori de la nivelul creierului pacientului.

Senzorii au inregistrat semnalele cerebrale aparute atunci cand Bill Kochevar isi imagina ca isi misca bratul drept, transmitandu-le apoi spre un computer. Computerul a trimis acele semnale catre sistemul de stimulare electric, care, la randul lui, a directionat o serie de impulsuri spre cele 30 de fire metalice implantate in muschii bratului drept al pacientului, cu scopul de a produce miscari specifice.

Bill Kochevar, care a ramas paralizat de la umeri in jos in urma unui accident de ciclism petrecut in urma cu opt ani, a invatat mai intai sa foloseasca acest sistem revolutionar pentru a misca o mana virtuala pe ecranul unui computer. A reusit aceasta performanta chiar in prima zi de testare, a precizat medicul Robert Kirsch, coordonatorul studiului.

Pentru a fi acceptat in etapa finala de testare, Bill Kochevar a trebuit sa parcurga un program de reabilitare fizica de 45 de saptamani, conceput pentru a restaura tonusul muscular de la nivelul bratelor, ai caror muschi s-au atrofiat dupa opt ani de inactivitate.

Folosind noua interfata creier-computer, pacientul poate de acum inainte sa isi miste, individual, fiecare articulatie de la nivelul bratului drept, doar cu ajutorul puterii gandurilor sale. El poate sa bea continutul unui pahar cu ajutorul unui pai si sa isi spele fata cu un burete, reusind aceste actiuni cu ajutorul unui suport pentru brat - un dispozitiv pe care il controleaza tot prin intermediul gandurilor.

Deocamdata, sistemul este experimental, insa autorii studiului sunt convinsi de fezabilitatea acestuia.

CITESTE SI: Elon Musk vrea sa conecteze creierele umane la calculatoare

Sursa foto: Dreamstime.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri