Un cercetator de la Universitatea Transilvania din Brasov a realizat un motor de avion din componente facute din otel si aluminiu cu o imprimanta 3D. Este primul prototip de acest fel din lume.

Motorul realizat prin printare 3D este de avion, de 10 cm³, cu 10.000 de rotatii pe minut, fiind primul de acest fel din lume, potrivit reprezentantilor Universitatii Transilvania din Brasov, scrie News.ro.

”Blocul motor, chiulasa, pistonul, arborele motor, distribuitorul din cadrul carburatorului, toba de esapament, capacul de inchidere al blocului motor, carburatorul, camasa cilindrului si biela de transmitere a miscarii, toate au fost realizate la imprimante 3D, tip SLM si SLS. Componentele au fost fabricate din pulberi de otel, aluminiu si otel impregnat cu bronz. Singurele componente care nu au fost realizate prin printare sunt elicea (care este din lemn), conul de antrenare cu sistemul de prindere, rulmentii de sustinere, suruburile, piulitele si bujia. Combustibilul folosit pentru angrenarea motorului este un amestec de metanol si ulei“, se arata intr-un comunicat al Universitatii ”Transilvania” din Brasov.

Cercetarea si realizarea motorului au durat doi ani, iar costurile necesare realizarii acestuia au fost asigurate de universitate.

”Realizarea acestui motor este extrem de utila pentru ca pe viitor se va putea renunta la fabricarea matritelor pentru care costurile de productie sunt foarte mari si se va realiza prototipul in sine prin tehnologia de printare 3D, iar apoi se poate trece la productia in serie a produsului”, mai precizeaza sursa citata.

Motorul a fost realizat de Valentin Stamate, care de patru ani este cercetator la Universitatea ”Transilvania” din Brasov, la departamentul de Ingineria fabricatiei, din cadrul Facultatii de Inginerie tehnologica si management industrial. In urma cu doi ani, el a renuntat la activitatea didactica si s-a dedicat exclusiv activitatii de cercetare.

Sursa foto: Shutterstock/Skoropadska Maruna

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri